2008
c22 FYSIKPROGRAMMET, 160 poäng
/Physics/
(Gäller för antagna till programmet hösten 2006 eller tidigare)
PROGRAMSPECIFIK UTBILDNINGSPLAN
c22.1 Utbildningsprogrammets syfte
Fysikprogrammet skall ge de studerande möjlighet att tillägna sig och utveckla grundläggande och fördjupade kunskaper och färdigheter inom fysikområdet. På arbetsmarknaden behövs fysikkunskaper både inom näringsliv och inom offentlig sektor. Fysikprogrammet skall även förbereda för fortsatta studier/forskarutbildning inom fysikområdet. Utbildningen skall ge de studerande en beredskap för förändringar i samhället på det naturvetenskapliga och tekniska planet samt utveckla en förmåga att självständigt upptäcka och värdera ny kunskap inom fysikområdet.
Utöver de mera generella målen avser utbildningen att ge studenten:
- Förståelse för de centrala begreppen inom klassisk och modern fysik.
- Förmåga att med matematiska modeller beskriva fysikaliska företeelser.
- Förmåga att bedöma modellernas tillämpbarhet och begränsningar.
- Förmåga att välja metoder för fysikaliska experiment.
c22.2 Programmets uppläggning
Programmet omfattar 4 års studier för en magisterexamen men kan utsträckas till 5 år för att den studerande ska få möjlighet att uppfylla kraven för masterexamen. Då kan studierna ses som två block där de tre inledande åren läggs upp så att den studerande uppfyller kraven för kandidatexamen och fortsätter därefter med två år fördjupade studier så att den studerande kan uppfylla kraven för masterexamen från och med 1 juli 2007.
Uppläggningen av fysikprogrammet innebär att den studerande först läser två år innehållande matematik och fysik. Matematiken är nödvändig för de fortsatta fysikstudierna.
De flesta fysikkurserna är organiserade så att innehållet gås igenom vid föreläsningar/lektioner. I många kurser inom fysikprogrammet ingår omfattande laborationsarbeten som skall redovisas muntligt och skriftligt. Deltagandet i föreldsningar/lektioner och räkneövningar är frivilligt medan laborationer, laborationsgenomgångar och anordnade fysikaliska seminarier är obligatoriska. Kurslitteraturen är ofta på engelska. Goda möjligheter finns att förlägga en studietermin utomlands vid något av de universitet med vilka LiTH har utbytessamarbete.
Utbildningen avslutas med ett examensarbete om 10 poäng för kandidatexamen eller 20 (alternativt 10+10) poäng för magisterexamen.
Den som avser att ta ut en masterexamen kan göra examensarbete omfattande totalt 30-40 poäng varav minst 20 poäng på avancerad nivå.
c22.3 Utbildningens innehåll
Inom fysikdelen av programmet läses kurser inom såväl klassisk som modern fysik. Den klassiska fysikens olika grenar omfattar mekanik, elektromagnetism och termodynamik. I anslutning till elektromagnetismen studeras vågfenomen. Den moderna fysiken, dvs den fysik som utvecklats efter år 1900, representeras under de två första årskurserna av atom- och kärnfysik, fasta tillståndets fysik och kvantmekanik.
För studerande antagna ht 2000 eller tidigare finns två profiler:
- FYSIK MED BIOLOGISKA TILLÄMPNINGAR
- TEORETISK FYSIK
För studerande antagna ht 2001 - ht 2005 ges utbildningen inom två inriktningar:
- FYSIK/PHYSICS
- BIOLOGISK FYSIK/BIOLOGICAL PHYSICS
Om det blir mycket få deltagare på en viss profil kan vi på vissa kurser tvingas frångå det traditionella sättet att lägga upp undervisningen. Föreläsningar och lektioner ersätts då av egna studier kombinerade med diskussioner med handledare i seminarieform.
I examensbeviset kan den som så önskar få den valda profileringen angiven. En förutsättning är att för profilen rekommenderade kurser, eller motsvarande, omfattande minst 20 poäng är godkända samt att examensarbetet gjorts inom profilens ämnesområde.
För antagna ht 2006 ersätts profilerna med masterprogrammet i fysik som startar ht 2007. De som är antagna ht 2005 eller tidigare kan också välja att följa det nya masterprogrammet.
c22.4 Uppflyttning till högre åskurs
- För studerande antagna ht 2002 eller tidigare gäller:
För att den studerande skall bli uppflyttad till termin 5 fordras att studenten genomgått (varit registrerad på) samtliga kurser i fysikprogrammets åk 1 och åk 2 (omfattande 80 poäng) eller motsvarande samt är godkänd på minst 50 av dessa poäng.
- För studerande antagna ht 2003 eller senare gäller:
För att den studerande skall bli uppflyttad till termin 5 fordras att den studerande genomgått samtliga kurser i fysikprogrammet årskurs 1 och 2 samt är godkänd i kurserna:
Inriktning fysik:
- Matematisk analys I/Envariabelanalys 1 och 2
- Fysikaliska principer
- Mekanik I
- Vågrörelselära
- Elektromagnetiska fält
Inriktning biologisk fysik:
- Matematisk analys I/Envariableanalys 1 och 2
- Fysikaliska principer
- Mekanik I
- Vågrörelselära
- Biokemi I
Samtliga studerande prövas och uppflyttas enligt tröskelreglerna som gäller för studerande antagna 2003 eller senare. Den som är antagen 2002 eller tidigare och som inte uppfyller de senare kraven kan då uppflyttas enligt de gamla bestämmelserna.
En studerande som inte uppfyller kraven för att få börja i årskurs tre skall i samråd med studievägledaren lägga upp ett individuellt studieprogram. Se gemensamma bestämmelser b6.2.
c22.5 Examensarbete
Examensarbetet väljes i samråd med en av fysikämnets examinatorer.
För att påbvrja ett examensarbete för kandidatexamen skall den studerande ha godkända kurser i huvudämnet motsvarande samtliga obligatorisk fysikkurser samt minst en C-kurs (G2-kurs) med, för examensarbetet, relevant inriktning. Dessutom skall den studerande ha minst 90 poäng godkända totalt.
För att få påbörja ett examensarbete för magisterexamen om 20 poäng (alternativt 10 poäng, om 10 poängs examensarbete för kandidatexamen redan godkänts) skall den studerande ha godkänts i kurser om minst 120 poäng, inkluderande alla obligatoriska fysikkurser, samt kurser inom fysik på C/D-niv&aing; motsvarande minst 20 poäng med för examensarbetet relevant inriktning. Då två 10-poängs examensarbeten utförs skall det första vara godkänt innan det andra får påbörjas.
För påbörjande av ett avslutande 30-alternativt 40-poängsarbete som avser att leda till masterexamen krävs minst 140 poäng inkluderande alla obligatoriska fysikkurser, samt kurser inom fysik på C/D-nivå motsvarande minst 20 poäng med för examensarbetet relevant inriktning.
Examensarbetet redovisas såväl skriftligt som muntligt vid en framläggning. För godkänt examensarbete på D-nivå krävs det också att den studerande genom opposition vid framläggning av annat examensarbete på D-nivå visat sin förmåga att kritiskt granska och diskutera en i tal och skrift presenterad teknisk eller vetenskaplig rapport.
Reglerna för tid om påbörjandet av examensarbete gäller också för opposition på examensarbete.
c22.6 Examensförordning
Utbildningsprogrammet avslutas med filosofie magisterexamen med fysik som huvudämne. I examensbeviset anges att examen är avlagd inom fysikprogrammet. För att erhålla en profil i examensbeviset skall profilens kurser ingå. Dessutom bör examensarbetet vara utfört inom profilens område.
Examina regleras av högskoleförordningen, se avsnitt b1.2.2.
c22.7 Särskild behörighet
För att antas till fysikprogrammet krävs, förutom villkoren för grundläggande behörighet, följande särskilda behörighet:
Matematik E, Fysik B och Kemi A.
|