studiehandbok@lith   Länk till universitetets hemsida
 

Linköpings tekniska högskola

Länk till universitetets hemsida

2004

font color="red">Uppdaterad 2004-03-30

UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR MEDIETEKNIK
/Master of Science in Media Technology and Engineering/

c11 PROGRAMSPECIFIK UTBILDNINGSPLAN

c11.1 Mål

Programmet för medieteknik har som mål att utbilda civilingenjörer inom medieteknikens breda spektrum av kunskapsområden. Medieteknikingenjörens främsta uppgift är att skapa system för kommunikation via digitala medier. (Tillägg 2004-03-30) Utbildningens grundläggande tekniska ämnen vilar på det stabila fundament som goda kunskaper i matematik och naturvetenskapliga ämnen ger.

Utbildningen, som omfattar såväl traditionell som modern medieteknik, skall ge den blivande civilingenjören en väl underbyggd förståelse för de olika mediernas möjligheter och begränsningar i tekniska och mänskliga sammanhang. Utöver de tekniska ämnena kommer utbildningen att innehålla moment som ger förståelse för och behandlar kreatörens möjligheter till uttrycksformer i termer av färg, form och ljud.

Undervisningen skall i tillämplig utsträckning bedrivas i projektform för att förbereda den blivande civilingenjören på den arbetssituation som råder i industrin. Den studerande skall därför bibringas goda färdigheter i muntlig och skriftlig kommunikation på svenska och engelska. I utbildningen kommer de studerande även att beredas möjligheter till studier utomlands.

c11.2 Gemensamma bestämmelser

Gemensamma bestämmelser för samtliga program vid LiTH finns sammanställda i avsnitten b1-6.

c11.3 Uppläggning

Utbildningen är under de fem första terminerna gemensamma församtliga studerande. Under termin 6 finns ett visst utbud av valfria kurser. Val av spår görs inför termin 7. Termin 7-8 består huvudsakligen av valfria kurser. I läro- och timplanen finns angivet vilka kurser som är obligatoriska, valfria eller frivilliga i respektive termin.

  • Obligatoriska kurser, (o)
  • Valbara kurser, (v)
  • Frivilliga kurser, (f)

Nämnden bestämmer vilka kurser som skall vara obligatoriska och vilka som för skilda studerandegrupper inom utbildningen utgör valfria alternativ.

Frivilliga kurser kan delas in i två kategorier: De som är markerade som frivilliga i MT-utbildningens läro- och timplan och är att betrakta som servicekurser. Dessa kurser får ej räknas med i de 180 poäng som krävs för examen.

Frivilligt kan i den mån resurserna tillåter och plats finns tillgänglig, läsas samtliga kurser som förekommer i läro- och timplanerna för samtliga civilingenjörsprogram vid LiTH.

Kurserna kan i de flesta fall räknas som valfria efter beslut från utbildningsnämnden. Se gemensamma bestämmelser avsnitt b2.

Andra utbildningsområden skilda från naturvetenskap och teknik finns representerade i programmet dels som integrerade moment dels som separata kurser.

Utbildningsprogrammet är vad gäller valfria kurser upplagt för att underlätta för studenterna att välja en inriktning, spår, av medieteknik.

c11.4 Bestämmelser för uppflyttning till de högre årskurserna

Bestämmelserna gäller för studenter antagna till termin 1 ht 2002 eller senare. Studenter antagna tidigare än ht 2002 flyttas upp efter då gällande regelverk eller efter nedanstående regelverk beroende på vilket de först uppfyller. De nya bestämmelserna gäller retroaktivt från höstterminen 2003.

Följande villkor gäller för deltagande i undervisning och examination

  • i termin 1-4:
    Studerande som uppfyller kravet om registrering får utan särskilt tillstånd bedriva studier i både årskurs ett och två. Kurserna förutsätts läsas i den ordning som anges i läro- och timplanen. Särskilda förkunskapskrav framgår av respektive kursplan.
  • i termin 5-6:
    Utöver kraven för registrering gäller för de fortsatta studierna att den studerande inför termin 5 skall uppfylla följanden krav om fullföljda kurser:
    • Linjär algebra
    • Envariabelanalys
    • Objektorienterad programmering, datastrukturer och algoritmer
  • i termin 7 och följande terminer
    Utöver kraven för registrering gäller för de fortsatta studierna att den studerande inför termin 7 förutom kraven för registrering på programtermin 5 skall uppfylla nedanstående krav om fullföljda kurser:
    • Flervariabelanalys
    • En av kurserna Signaler och system respektive Fysikaliska modeller.
För studenter som ej uppfyller kraven skall individuella studieåtaganden upprättas för de nästföjande två terminerna. Huvudsyftet med det individuella studieåtagandet är att studenten skall fullgöra de resterande momenten under nästkommande två terminer. Finns ytterligare utrymme inom normalåtagandet 40 poäng under ett läsår, får kurser från termin 5 och 6 respektive 7 och 8 ingå i studieåtagandet. Särskild hänsyn skall härvid tas till kursernas förkunskapskrav.

c11.5 Studieinriktningar/profiler

Utbildningsprogrammet är vad gäller valfria kurser upplagt för att underlätta för studenten att välja en inriktning (enligt särskild förteckning), spår, av medieteknik. Antagna före ht 2004 kan välja om profil enligt tidigare regler önskas i examen.

Se även examenskrav i avsnitt c11.11 nedan.

c11.6 Anmälan till kurser

När det gäller tidpunkten för och information om kursanmälan respektive spår-/profilval se avsnitt a4. Den som gör studieuppehåll skall deltaga i kursanmäan inför den termin då studierna återupptages. Tidigare anmälan gäller ej.

c11.7 Examensarbete

Allmänna bestämmelser om examensarbetet återfinns i avsnitt b3. Examensarbetet avser att visa, huruvida den studerande besitter förmåga att tillämpa sina under studietiden förvärvade kunskaper och att självständigt eller tillsammans med annan eller andra studerande behandla förelagd uppgift och omfattar för MT-rogrammet 20 poäng, vilket motsvarar en tid av 20 effektiva arbetsveckor. Närvaro vid tre ytterligare examensarbetespresentationer samt egen opposition skall också genomföras. Examensarbete får påbörjas först då 135 poäng erhållits och uppflyttning till termin 7 skett.

Examinator skall vara anställd vid LiTH samt verksam inom ett ämnesområde som relaterar till utbildningsprogrammets inriktning. Efter ansökan kan utbildningsnämnden i undantagsfall besluta om annan examinator. Vid tveksamhet bör utbildningsledaren kontaktas.

c11.8 Praktik

Praktiken är frivillig. Bestämmelser för praktik finns i avsnitt b4.

c11.9 Kurser som överlappar varandra

Kurser som överlappar varandra får ej ingå i examen samtidigt.

c11.10 Forskarutbildningskurser

Vissa forskarutbildningskurser är öppna för teknologer. Kontakta forskarstudierektor på respektive institution.

  • ITN, forskarstudierektor@itn.liu.se
  • IFM, forskarstudierektor@ifm.liu.se
  • ISY, forskarstudierektor@isy.liu.se
  • IDA, forskarstudierektor@ida.liu.se
  • MAI, forskarstudierektor@mai.liu.se
  • IMT, forskarstudierektor@imt.liu.se

För att få räkna en forskarutbildningskurs i civilingenjörsexamen i MT måste ansökan inlämnas till nämnden, som beslutar om kursen är lämplig och som också fastställer kursplan och sätter poäng på kursen.

c11.11 Examenskrav

För att erhålla civilingenjörsexamen i medieteknik skall studenten med godkänt resultat genomfört följande moment:

  • programmets obligatoriska kurser
  • examensarbete inklusive framläggning, opponering och auskultationer
  • minst 55 poäng kurser inom teknik eller naturvetenskap på C- eller D-nivå
  • valbara kurser på A-, B-, C- och D-nivå så att sammanlagt minst 180 poäng uppnåtts i avslutade kurser.

För studier inom LiTHs utbytesprogram görs en helhetsbedömning att motsvarande nivå uppnåtts (ej specifika kurskrav).

 

Linköpings tekniska högskola

Länk till sidans topp


Informationsansvarig: Anders Lindman, andli@tfk.liu.se
Senast ändrad: 2004-09-23 15:02