studiehandbok@lith | ||
2004 UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR KOMMUNIKATIONS- OCH TRANSPORTSYSTEM/Master of Science in Communication and Transport Engineering/
c10 PROGRAMSPECIFIK UTBILDNINGSPLAN
c10.1 Mål Programmet kommunikations- och transportsystem har som mål att utbilda civilingenjörer med en bred kunskapsbas i matematiska och naturvetenskapliga samt i grundläggande tekniska ämnen. Civilingenjören skall dessutom ges gedigna kunskaper inom kommunikationssektorn och en djup förståelse för hur transportsystemen påverkar och integrerar med vår yttre och sociala miljö. Vidare skall civilingenjören utveckla en bred systemanalytisk förmåga samt kunna identifiera, analysera och lösa komplexa problem inom kommunikations- och transportsektorn. Den färdiga civilingenjören skall utifrån en helhetsyn på kommunikationssektorn och på människans behov kunna bidra till utvecklingen av de IT-system som är på väg att integreras i vårt samhälle. Andra viktiga färdigheter är muntlig och skriftlig redovisning samt förmågan att arbeta i grupp och driva projekt. Under studietiden skall civilingenjören haft god kontakt med industri och näringsliv samt haft möjlighet till internationell influens. Undervisningen skall i tillämplig utsträckning bedrivas i projektform för att förbereda den blivande civilingenjören på den arbetssituation som råder i industrin. Den studerande skall därför bibringas goda färdigheter i muntlig och skriftlig kommunikation. I utbildningen kommer de studerande även att beredas möjligheter till externa kontakter med företag och med andra studerande såväl nationellt som internationellt.
c10.2 Gemensamma bestämmelser Gemensamma bestämmelser för samtliga program vid LiTH finns sammanställda i avsnitten b1-6.
c10.3 Bestämmelser för uppflyttning till de högre årskurserna Följande villkor gäller för deltagande i undervisning och examination
c10.4 Studieinriktningar/profiler Inom utbildningsprogrammet för kommunikations- och transportsystem (KTS) finns fyra profiler:
Profilerna påbörjas under programtermin 7. För att en profil skall ingå i examen måste profilkurser motsvarande 12 poäng läsas. Utöver de tre profilerna har den studerande möjlighet att välja en individuell studieinriktning. Ansökan om individuell studieinriktning lämnas till Tekniska fakultetskansliet varefter beslut fattas av utbildningsnämnden.
c10.5 Examensarbete Allmänna bestämmelser om examensarbetet återfinns i avsnitt b3. Examensarbetet avser att visa, huruvida den studerande besitter förmåga att tillämpa sina under studietiden förvärvade kunskaper och att självständigt eller tillsammans med annan eller andra studerande behandla förelagd uppgift och omfattar för KTS-rogrammet 20 poäng, vilket motsvarar en tid av 20 effektiva arbetsveckor. Egen opposition och närvaro vid tre ytterligare examensarbetespresentationer skall också genomföras. Examensarbete får påbörjas först då uppflyttning till termin 7 skett. Examinator skall vara anställd vid LiTH samt verksam inom ett ämnesområ:de som relaterar till utbildningsprogrammets inriktning. Efter ansökan kan utbildningsnämnden i undantagsfall besluta om annan examinator. Vid tveksamhet bör utbildningsledaren kontaktas.
c10.6 Praktik Bestämmelser för praktik finns i avsnitt b4. Se även avsnitt c10.10 nedan om tillgodoräknande av praktik vid genomfört industrimentorprogram.
c10.7 Kurser som överlappar varandra Kurser som överlappar varandra får ej ingå i examen samtidigt.
c10.8 Kurser inom humaniora och samhällsvetenskap Studerande skall läsa kurser om minst 8 poäng av programmets valbara kurser i humaniora och samhällsvetenskap
c10.9 Språklig kommunikation i civilingenjörsprogrammet Kommunikations- och transportystem I yrkeslivet ställs idag stora krav på civilingenjörers kommunikativa förmåga, såväl skriftlig som muntlig. Kommunikationsämnet karaktäriseras av att tala, läsa, skriva, diskutera och kritiskt granska. Språklig kommunikation anpassas till programmet och integreras i olika kurser. Av utbildningsprogrammets 180 p upptar momentet ca 4 p. Hälften av dessa förläggs till årskurs 1 och resterande fördelas mellan årskurs 2, 3 och 4.
Syfte:
Undervisningsformer:
Examination:
Kursinnehåll:
Målsättningen är att samtliga områden ska tas upp och att ämnet skall tas upp och integreras i minst en kurs i varje årskurs.
c10.10 Industrimentorprogrammet Industrimentorsprogrammet ingår som en del av Campus Norrköpings strävan att ha en stor öppenhet relativt det omgivande samhället. En av målsättningarna med programmet är att skapa en plattform för ett mera organiserat samarbete mellan Campus Norrköping och regionens näringsliv och organisationer, och därmed medverka till att bryta ner den barriär som ofta finns mellan universitetet och framför allt mindre och medelstora företag. En annan målsättning dädr att industrimentorsprogrammet skall ses som en integrerad del av den ordinarie verksamheten, där de olika programmens olika kurser/kursmoment i lämpliga delar skall ha nytta av industrimentorsprogrammet. Det är dessutom ett sätt att sprida information om innehållet i respektive civilingenjörsutbildning. Programmet ger studenten stora möjligheter att via industri/näringsliv ta del av hur deras teoretiska kunskaper tillämpas, men också en träning i att se på problem utifrån ett industriellt perspektiv. Vidare skall programmet förmedla till studenten hur en civilingenjör arbetar. I programmet kopplas en grupp av studenter till en industrimentor i industri/näringsliv. Mentorskapet pågår i tre år. Formellt är programmet en frivillig kurs med noll poäng, som kommer att finnas med i examensbeviset. Dock får 6 veckors praktik tillgodoräknas för deltagande i mentorsprogrammet i 3 år, för 2 års deltagande får 4 veckors praktik tillgodoräknas.
c10.11 Val av profil och anmälan till kurser När det gäller tidpunkten för och information om val av profil se avsnitt a4. Den som gör studieuppehåll skall deltaga i valet inför den termin då studierna skallåterupptagas. Tidigare val gäller ej.
|
|