studiehandbok@lith
 

Tekniska högskolan vid Linköpings universitet

 
 
År : 2017
 
TNBI88 Energi- och miljöbyggande, 4 hp
/Energy and Evironmental Building/

För:   BI  

 

Prel. schemalagd tid: 32
Rek. självstudietid: 75

  Utbildningsområde: Teknik

Huvudområde: Byggteknik   Nivå (G1,G2,A): G2

  Mål:  IUAE-matris
Studenten ska ha förmågan att kritiskt värdera olika alternativa perspektiv på miljöproblem. Samtidigt skall studenten kunna agera förebyggande för att minska miljöpåverkan från byggets material- och energianvändning.
Efter avslutad kurs skall studenten kunna;
  • redogöra för begreppet hållbar utveckling utifrån ett byggperspektiv.
  • på en övergripande nivå kunna beskriva olika miljöcertifieringar inom bygg.
  • beskriva viktiga miljöproblem, vad som orsakar dem, samt deras betydande miljö- och hälsoeffekter inom byggnation.
  • förklara hur viktiga tekniska system påverkar byggnadens miljö, samt genom kritisk granskning, reducera miljöpåverkan i ett hus.
  • tillämpa ovanstående miljökunskaper genom att lösa verklighetsbaserade fallstudier.


  Förkunskaper: (gäller studerande antagna till program som kursen ges inom, se 'För:' ovan)
Ritteknik, Objektorienterad modellering, Byggnadsteknik

OBS! Tillträdeskrav för icke programstudenter omfattar vanligen också tillträdeskrav för programmet och ev. tröskelkrav för progression inom programmet, eller motsvarande.

  Organisation:
Kursen innehåller föreläsningar och uppgifter som löses i grupp och individuellt. Kursen består av två delar som löper i varandra. Den ena delen är föreläsningarna som ska introducera viktiga grundläggande kunskaper om miljöfrågor och miljöteknik. Föreläsningarna och litteraturen bearbetas under kursens gång. Den andra delen är de uppgifter som genomförs i grupp. Där tillämpas de miljötekniska kunskaperna genom fallstudier utifrån miljöproblem och genom att skriva en produktrapport ur ett miljöperspektiv. Grupparbetena innefattar planering, sammanställning, analys och presentation. Produktrapporten kommer också att seminariebehandlas med presentation och opposition.

  Kursinnehåll:
Kursens fokus är byggingenjörens roll i arbetet med miljö och hållbar utveckling. Kursen handlar om att effektivisera energianvändningen i en byggnad genom studie och design för hållbar utveckling. Kursen har fokus på byggande, infrastrukturella anläggningar och samspelet mellan teknologi, människa och natur. Viktiga generella frågeställningar berör således: människors säkerhet och hälsa, miljöpåverkan, energiutnyttjande, anläggningars/byggnaders drift, underhåll, förvaltning samt kostnadseffektivitet i samhällsbyggandet. Föreläsningarna behandlar miljöproblemens uppkomst och naturvetenskapliga grund och utveckling, hållbar utveckling, miljöfrågors koppling till tekniska system, tekniska, ekonomiska och samhälleliga lösningar på miljöproblem, livscykel- och systemperspektiv, proaktivitet, analys av tekniska system för energi, byggnader, resurser, samt urval av innovativa lösningar inom bygget.

  Kurslitteratur:
Miljöteknik - för en hållbar utveckling. Redaktör J. Ammenberg och O. Hjelm. (2013) Studentlitteratur. ISBN: 978-91-44-09275-1

  Examination:
UPG1 LAB1
Godkänd projektuppgift (U,G)
Laborationsuppgift (U,G)
3 hp
1 hp
 
På kursen ges betyg Underkänd/Godkänd.



Undervisningsspråk är Svenska.
Institution: ITN.
Studierektor: Dag Haugum
Examinator: Virginia Gonzalo
Ansvarig programnämnd: Maskin&Design

Engelsk kursplan


Tekniska högskolan vid Linköpings universitet


Informationsansvarig: TFK , val@tfk.liu.se
Senast ändrad: 09/27/2016