studiehandbok@lith
 

Tekniska högskolan vid Linköpings universitet

 
 
År : 2017
 
TMMT03 Biotekniska produktionssystem, 6 hp
/Biotechnical Production Systems/

För:   KeBi   TB  

 

Prel. schemalagd tid: 44
Rek. självstudietid: 116

  Utbildningsområde: Teknik

Huvudområde: Teknisk biologi   Nivå (G1,G2,A): A

  Mål:  IUAE-matris
Det övergripande målet är att teknologerna ska få kunskap om och förståelse för modern industriell produktion med en speciell inriktning mot biotekniska produktionssystem. De ska genom att kombinera kunskaperna från denna kurs med andra kurser, främst Bioteknisk tillverkningsteknik, ges förutsättningar för att kunna utforma och driva kostnadseffektiva produktiva biotekniska produktionssystem. De flesta studenter som studerar bioteknik kommer i sitt yrkesliv att komma i kontakt med biotekniska produktionssystem. Många kommer dessutom att bli engagerade i utformning och drift av biotekniska produktionssystem.
Kunskapsmålen för kursen är:
  • Kunskap om och förståelse för modern industriell produktion med en speciell inriktning mot biotekniska produktionssystem.
  • Kunskap om utformning och drift av produktionssystemet för en bioteknisk produkt, där de biotekniskt relaterade processtegen är en integrerad del av det totala produktionssystemet.

Färdighetsmålen för kursen är:
  • Kunna analysera ett produktionssystem med hjälp av Rapid Plant Assessment-metoden.
  • Förmåga att bedöma förutsättningarna för ett industriellt biotekniskt produktionssystem, självständigt kunna dra slutsatser angående dessa förutsättningar.
  • Självständigt inhämta och värdera information som är relevant för utformning och drift av ett industriellt biotekniskt produktionssystem. Utifrån detta kunna prioritera, verifiera samt kritisera informationen.
  • Sätta generiska teorier angående produktionsutformning och drift av produktionssystem i sitt sammanhang samt tillämpa dem på verkliga företag inom det biotekniska området.
  • Integrera och syntetisera egen insamlad information med generisk teori relevant för utformning och drift av ett industriellt bioteknisk produktionssystem


  Förkunskaper: (gäller studerande antagna till program som kursen ges inom, se 'För:' ovan)
Industriell bioteknik

OBS! Tillträdeskrav för icke programstudenter omfattar vanligen också tillträdeskrav för programmet och ev. tröskelkrav för progression inom programmet, eller motsvarande.

  Organisation:
Undervisningen sker i form av föreläsningar, lektionsundervisning samt studiebesök. Kursen är även starkt kopplad till kursen Projektkurs i design av biotekniska process- och produktionssystem.
I projektkursen ska studenterna, i grupper om två till tre personer, relatera de olika momenten i kursen Biotekniska produktionssystem och kurslitteraturen till en specifik typ av bioteknisk industri. Kurslitteraturen är generisk och kan appliceras på flera typer av produktion och verksamhet. Avsikten med projektet är, utifrån kursen Biotekniska produktionssystem synvinkel, att deltagarna ska utnyttja kunskapen som ges via föreläsningarna och kurslitteraturen för att fördjupa sig inom en viss typ av bioteknisk industri eller företag. Valet av bioteknisk industri görs av deltagarna själva i dialog med kursansvarig. Projektet ger studenterna möjlighet till att utveckla olika förmågor och färdigheter som rör ingenjörmässighet genom att öva olika roller i arbetet med projekt. Projektet avrapporteras muntligt kontinuerligt under kursens gång samt med en avslutande muntlig presentation samt skriftlig rapport.

För studenter som följer Produktionsprofilen bör denna kurs läsas samma termin som TFTB32 Projektkurs i design av biotekniska process- och produktionssystem (CDIO).

  Kursinnehåll:
Kursen koncentreras runt begrepp och företeelser som är viktiga för de flesta typer av modern industriell produktion men med en speciell applikation mot biotekniska produktionssystem. Viktiga områden som tas upp i kursen är exempelvis; operations management, operations strategy, operations networks, layout and flow, job design and work organisation, capacity and inventory planning and control, supply chain planning and control, just-in-time planning and control, project planning and control, quality planning and control, total quality management (TQM), and production economics.

  Kurslitteratur:
Slack, N., Chambers, S., Johnston, R., Operations Management, Prentice Hall/Pearson Education

  Examination:
TEN1
Skriftlig tentamen (U,3,4,5)
6 hp
 



Undervisningsspråk är Svenska.
Institution: IEI.
Studierektor: Mats Björkman
Examinator: Mats Björkman
Länk till kurshemsida på kursgivande institution
Ansvarig programnämnd: Kemi&Biologi

Engelsk kursplan


Tekniska högskolan vid Linköpings universitet


Informationsansvarig: TFK , val@tfk.liu.se
Senast ändrad: 10/26/2016