studiehandbok@lith
 

Tekniska högskolan vid Linköpings universitet

 
 
År : 2017
 
TMMS21 Mekatronik, 6 hp
/Mechatronics/

För:   DPU   I   Ii   M  


OBS!

Får ej ingå i examen samtidigt som TMMS03/TMMS04


 

Prel. schemalagd tid: 62
Rek. självstudietid: 98

  Utbildningsområde: Teknik

Huvudområde: Maskinteknik   Nivå (G1,G2,A): G2

  Mål:  IUAE-matris
Kursen avser att ge grundläggande förståelse för uppbyggnad och funktion hos mekatroniska system inom mobila och industriella tillämpningar. Mekatronik är ett samlingsnamn för tillämpningen av flera teknikområden som till exempel mätteknik, reglerteknik, sensorteknik, programvaruteknik, hydraulik, pneumatik och elektromekanik. Kursen ska ge en förståelse för den ingenjörsmässiga samverkan som krävs mellan dessa teknologiområden i syfte skapa moderna produkter. Studenten ska efter genomförd kurs ha ingenjörsmässiga färdigheter och kunskaper:
  • Ett integrerat datorbaserat arbetssätt för att konstruera moderna produkter.
  • Kunna redogöra för de olika delarna i en signalskedja, från mätstorhet till digitala värden.!
  • Kunna välja teknologi och upprätta specifikationer av givare för att mäta kraft, temperatur, position, hastighet och acceleration.
  • Kunna förstå den viktiga informationsöverföringen och dess huvudprinciper i moderna mekatroniska system.
  • Kunna genomföra dimensionering av aktuatorer med hydraulisk, pneumatisk eller elektrisk energiöverföring i statisk analys.
  • Kunna redogöra för energistyrningsprinciperna inom hydraulik, pneumatik och elektromekaniska system.
  • Kunna analysera en systemmodell genom moderna simuleringsverktyg.
  • Kunna idka felsökning i ett mekatroniskt system på ett personsäkert sätt.


  Förkunskaper: (gäller studerande antagna till program som kursen ges inom, se 'För:' ovan)
Mekanik, dynamik, reglerteknik, grundläggande programmering, MATLAB

OBS! Tillträdeskrav för icke programstudenter omfattar vanligen också tillträdeskrav för programmet och ev. tröskelkrav för progression inom programmet, eller motsvarande.

  Påbyggnadskurser
Hydrauliska servosystem, Fluida system och transmissioner, Elektrohydaruliska system, Flerkroppsmekanik och robotik, Mekanikmodeller, Beräkningsmetoder i värmeöverföring

  Organisation:
Undervisningen sker i form av föreläsningar, lektioner, konstruktionsuppgifter och laborationer. I kursen genomförs en större individuell hemuppgift där varje student ges uppgifter relaterade till konstruktion och analys av mekatroniska system. Uppgifterna redovisas genom en serie nyckeltal och tillhörande beräkningsgång. Kursen avslutas med en betygsatt tenta relaterad till hemuppgiften och avsnitt från lektioner.

  Kursinnehåll:
Kursen följer det logiska informationsflödet i moderna mekatroniska produkter, från sensorsignal till aktuering. Centralt för kursen är användningen av simuleringsteknik för att analysera energiflöden, stabilitet, regulatorer och prestanda. Kursen syftar till att ge en teknologineutralt synsätt på rörelsestyrda maskiner även om hydraulik ges en något tyngre närvaro i exemplen som tas upp. Mekatronik är i högsta grad ett kreativt område varför vissa skapande moment som konstruktion av delsystem ingår i hemuppgifterna. Kursen behandlar sensorer för storheterna kraft, temperatur, position, hastighet, acceleration samt överföring och omvandling av dessa storheter till mätvärden. Speciellt tas kommunikationsgränssnitt som CAN och fältbussystem upp. Den digra floran av standarder inom mekatronikområdet belyses genom några exempel. De grundläggande matematiska modellerna för DC-motor, hydrauliska pumpar och motorer samt pneumatisk kompression gås igenom. Energiaspekterna av dessa belyses. Styrteknologier studeras främst genom användningen av MOSFET-transistorn och olika hydrauliska ventiler.

  Kurslitteratur:
Mechatronics, Electronic control systems in Mechanical and Electrical Engineering Sixth Edition, William Bolton, Pearson, ISBN 978-1-292-07668-3.
(Mechatronics, An Integrated Approach, Clarence W. de Silva, CRC Press, ISBN 0-84931274-4.)


  Examination:
TEN1 UPG1 LAB1
Skriftlig tentamen (U,3,4,5)
Skriftlig presentation av individuell hemarbetsuppgift (U,G)
En laborationskurs (U,G)
3 hp
2 hp
1 hp
 



Undervisningsspråk är Engelska.
Institution: IEI.
Studierektor: Mikael Axin
Examinator: Magnus Sethson
Länk till kurshemsida på kursgivande institution
Ansvarig programnämnd: Maskin&Design

Engelsk kursplan


Tekniska högskolan vid Linköpings universitet


Informationsansvarig: TFK , val@tfk.liu.se
Senast ändrad: 06/21/2016