studiehandbok@lith
 

Tekniska högskolan vid Linköpings universitet

 
 
År : 2017
 
TFYA50 Projektkurs i fysik, beräkningsfysik, CDIO, 12 hp
/Project course in Computational Physics CDIO/

För:   MSN   Y  


OBS!

Entreprenörskapsdelen överlappar med andra CDIO-kurser och poäng kan ej räknas flera gånger i examen


 

Prel. schemalagd tid: 192
Rek. självstudietid: 128

  Utbildningsområde: Teknik

Huvudområde: Fysik, Teknisk fysik   Nivå (G1,G2,A): A

  Mål:  IUAE-matris
Att göra studenten förtrogen med beräkningsmetoder som används inom fysik och materialvetenskap (och även kemi och biologi). Huvuddelen av kursen ägnas åt klassisk molekyldynamik och Monte Carlo simuleringar, metoder som idag används flitigt både inom grundforskning och i mycket tillämpade sammanhang som t.ex. simulering av kristalltillväxt, design av nya läkemendel och inom bioteknologin.
Projektarbetet ska genomföras på ett industriellt professionellt sätt, och det ska utveckla och befästa deltagarnas kompetenser på följande områden:
  • Analysera och strukturera problem
  • Söka upp och tillägna sig kompletterande kunskaper
  • Skriva och följa upp projekt- och tidplan
  • Aktivt medverka till en väl fungerande projektgrupp
  • Tillämpa kunskaper från tidigare kurser
  • Ta initiativ och finna kreativa lösningar
  • Redovisa resultat muntligt och skriftligt
  • Tillämpa metoderna Molecular Dynamics (MD) och Monte Carlo (MC)
Resultatet av projektarbetet ska:
  • Hålla hög teknisk kvalité och baseras på moderna kunskaper och metoder i beräkningsfysik.
  • Dokumenteras i form av projekt- och tidplan samt i form av en teknisk rapport
  • Presenteras muntligt
  • Följas upp i en efterstudie

Kursens syfte är också att studenterna ska tillgodogöra sig kunskaper och förmågor inom entreprenörskapsområdet med tyngdpunkt på affärsplanering för nya verksamheter. Efter kursen ska studenten:
  • kunna redogöra för modeller som beskriver vad som krävs för att en ny verksamhet ska ha en stabil grund för sin vidare utveckling samt ha förmåga att bedöma verksamheters utvecklingsnivå med utgångspunkt i sådana modeller; samt
  • kunna redogöra för vilken information och vilka analyser som krävs för att värdera ett utvecklingsprojekt ur ett affärsmässigt perspektiv samt ha förmåga att samla in och analysera relevant information i detta syfte.


  Förkunskaper: (gäller studerande antagna till program som kursen ges inom, se 'För:' ovan)
Termodynamik, Statistisk mekanik, Kvantmekanik, Materiefysik, Solida programmeringskunskaper.

OBS! Tillträdeskrav för icke programstudenter omfattar vanligen också tillträdeskrav för programmet och ev. tröskelkrav för progression inom programmet, eller motsvarande.

  Organisation:
Kursen består av en teoridel med laborationer som genomförs under ht1 samt en projektdel som genomförs under ht2. Antalet studenter i projektgrupperna kommer att vara minst fyra. Varje projektgrupp tilldelas en handledare som stödjer gruppen i projektarbetet. Projektet inriktning diskuteras fram och en kravspecifikation förhandlas fram med beställaren. Innan projektarbetet påbörjas ska projektgruppen också ta fram en projekt- och tidplan för sitt projekt. Projekten skall bedrivas enligt LIPS-modellen. Projektplan, tidplan och reflektionsdokument samt öviga projektdokument skall följa de mallar som ingår i LIPS.
Kursen pågår hela höstterminen.


  Kursinnehåll:
Kursen behandlar teori och praktiskt handhavande av dotorsimuleringar på system med många partiklar. Kursen inleds med en översikt över den del av den statistiska mekaniken som ligger till grund för datorsimuleringar. Därefter introduseras Monte Carlo (MC) och molekyl dynamik (MD) simuleringstekniker som MC integration, Metropolis algoritmen, isoterm-isobar MC, integrering av rörelseekvationerna för mångpartikelsystem inom MD, Verlets algoritm mm. Kursen behandlar även tekniker att utvärdera resultaten från simuleringarna samt visualiseringstekniker.

Projektet genomförs som en fördjupning inom de metoder som lärs ut i kursen. Exempel på projektuppgifter är design av nya material eller förbättring av egenskaper hos existerande material. �"ven andra projektuppgifter kan tänkas. Metoderna som används i projektet är samma metoder som används för att ta fram nya material inom elektronik-, ytbehandlings-, läkemedels- och bioteknikindustrin.

  Kurslitteratur:
Computer Simulation of Liquids, M.P. Allen & D. J. Tildesley, Oxford Science Publications (ISBN 0 - 19 - 855645 - 4).
Kompendium om projektmodellen LIPS (köps på Bokakademin).


  Examination:
PRA1 LAB1 UPG1
Projektarbete (U,G)
Laborationer (U,G)
Inlämningsuppgifter om entreprenörskap (U,G)
7 hp
2 hp
3 hp
 
Projektarbetet kommer att bedömas utifrån uppfyllandet av kursens mål. Tre delmoment som vardera bedöms med godkänt / icke godkänt ingår i bedömningen. Dessa delmoment är: Skriftlig dokumentation, Muntlig presentation och LIPS-dokument. LIPS-dokument skall minst inkludera projektplan, tidplan och reflektionsdokument författade i enlighet med LIPS. För godkänt på hela projektarbetet krävs godkänt på samtliga delmoment samt att målen för kursen är uppfyllda. För godkänt på kursen krävs godkänt på både projektarbete och laborationer. På kursen ges betygen Underkänd/Godkänd.



Undervisningsspråk är Engelska.
Institution: IFM.
Studierektor: Magnus Johansson
Examinator: Valeriu Chirita
Länk till kurshemsida på kursgivande institution
Ansvarig programnämnd: Elektro&Fysik

Engelsk kursplan


Tekniska högskolan vid Linköpings universitet


Informationsansvarig: TFK , val@tfk.liu.se
Senast ändrad: 12/09/2015