studiehandbok@lith
 

Tekniska högskolan vid Linköpings universitet

 
 
År : 2017
 
NBID57 Ekologisk teori och dess tillämpningar, 9 hp
/Population Ecology: Theories and Applications/

För:   ECO  

 

Prel. schemalagd tid: 66
Rek. självstudietid: 174

  Utbildningsområde: Naturvetenskap

Huvudområde: Biologi   Nivå (G1,G2,A): A

  Mål:  IUAE-matris
Kursen syftar till att ge avancerade kunskaper om begrepp och teorier inom populations- och samhällsekologi samt hur dessa tillämpas på aktuella natur- och miljövårdsproblem. Efter kursen skall den studerande kunna:
  • redogöra för och analysera hur ekologiska system påverkas av olika typer av störningar.
  • Genomföra sårbarhetsanalyser (riskbedömningar).
Kursen har dessutom som mål att vara forskningsförberedande och ge en insikt i det vetenskapliga arbetssättet. Här ingår att tillgodogöra sig ett kritiskt förhållningssätt till forskningsresultat och kunskap samt en förmåga att värdera och tillämpa ekologisk teori.


  Förkunskaper: (gäller studerande antagna till program som kursen ges inom, se 'För:' ovan)
120 hp kurser varav 90 i biologi inklusive påbyggnadskurs i ekologi eller motsvarande.

OBS! Tillträdeskrav för icke programstudenter omfattar vanligen också tillträdeskrav för programmet och ev. tröskelkrav för progression inom programmet, eller motsvarande.

  Organisation:
Kursens består av föreläsningar och datorlaborationer med uppföljande seminarier. Datorlaborationerna belyser de moment som behandlas i kurslitteraturen, Kursen bygger i stor utsträckning på självständigt arbete (enskilt och i små grupper). Detta gäller både teoristudier och datorlaborationer. Undervisningen har en problembaserad uppläggning. Arbetsresultat och erhållna kunskaper redovisas fortlöpande både muntligt (i seminarieform) och skriftligt (datorlaborationer). Seminarier och datorlaborationer är obligatoriska moment.

  Kursinnehåll:
Kursen behandlar populationers och ekologiska samhällens struktur och dynamik i tid och rum samt hur ekologiska system reagerar på olika typer av störningar. Ett viktigt moment som tas upp är ekologisk sårbarhetsanalys (riskbedömning). Vidare behandlas hur principer och teorier från dessa områden kan tillämpas på natur- och miljövårdsproblem, såsom: bevarande av biologisk mångfald och hotade arter; uthålligt nyttjande av naturliga resurser (skörd, jakt, fiske); kontroll av skadeorganismer; effekter av invasion av främmande organismer på ekologiska samhällen; ekologiska samhällens reaktion på globala klimatförändringar; ekosystems störningstålighet och återhämtningsförmåga. Läsa primär vetenskaplig litteratur inom områden som är relevanta för kursen. Kritiska bedömningar och muntliga presentationer av vetenskaplig litteratur.

  Kurslitteratur:
Akcakaya, Burgman & Ginzburg. 1999. Applied population ecology. 2nd ed.
Vetenskapliga uppsatser.


  Examination:
UPG1
Datorövningar och inlämningsuppgifter seminarium (skriftliga rapporter och muntliga redovisningar teori och resultat från datorövningar). (U,3,4,5)
9 hp
 



Undervisningsspråk är Engelska.
Institution: IFM.
Studierektor: Agneta Johansson
Examinator: Tom Lindström
Länk till kurshemsida på kursgivande institution
Ansvarig programnämnd: Kemi&Biologi

Engelsk kursplan


Tekniska högskolan vid Linköpings universitet


Informationsansvarig: TFK , val@tfk.liu.se
Senast ändrad: 08/15/2016