studiehandbok@lith
 

Tekniska högskolan vid Linköpings universitet

 
 
År : 2017
 
NBID58 Ekologiska tillämpningar inom de areella näringarna , 9 hp
/Ecological Applications in Agriculture, Forestry and Fisheries/

För:   ECO  

 

Prel. schemalagd tid: 30
Rek. självstudietid: 210

  Utbildningsområde: Naturvetenskap

Huvudområde: Biologi   Nivå (G1,G2,A): A

  Mål:  IUAE-matris
Kursens övergripande mål är att studenten ska få förståelse för ekologiska tillämpningar inom de areella näringarna (skogs�?', jord- och vattenbruk, fiske, täktverksamhet). Studenten ska även tillägna sig kunskaper om de ekonomiska och juridiska förutsättningar som är förknippade med produktionen av de ekologiska tjänsterna.
Efter genomgången kurs ska studenten:
  • förstå förutsättningar för produktion av biomassa inom de areella näringarna, och hur hur ändrade förutsättningar kommer att påverka densamma.
  • kunna identifiera betydelsefulla ekonomiska, juridiska och sociala faktorer som påverkar produktionsförutsättningarna inom de areella näringarna.
  • kunna identifiera målkonflikter mellan de areella näringarnas produktionsmål och andra sammhällsintressen (inklusive bevarande av biologiskt mångfald).
  • kunna kommunicera med producenter och andra grupper i samhället kring ekologiska principer av betydelse för jordbruk, skogsskötsel och fiskenäringen.


  Förkunskaper: (gäller studerande antagna till program som kursen ges inom, se 'För:' ovan)
120 hp kurser varav 90 hp i biologi inklusive påbyggnadskurs i ekologi eller motsvarande.

OBS! Tillträdeskrav för icke programstudenter omfattar vanligen också tillträdeskrav för programmet och ev. tröskelkrav för progression inom programmet, eller motsvarande.

  Organisation:
Kursen utgörs av flera fallstudier där bl.a. intressenter från olika näringar har formulerat problemen och eventuellt också deltar vid examinationen. Fallen kan vara utformade som fiktiva rådgivningssituationer och presenteras i form av rollspel. Föreläsningar och studiebesök fungerar som introduktion och stöd för arbetet med fallstudierna. Studenterna arbetar i grupper som själva definierar litteratur och plockar fram och bearbetar relevant datamaterial med stöd av handledare. Redovisningen syftar till att ge intressenten ett beslutstöd för verksamheten.

  Kursinnehåll:
Ekologiska principer och modeller för produktionen inom de areella näringarna. Grundläggande företagsekonomiska principer. Värdering av olika produktionssystem utifrån både ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Integrering av ekologiska kunskaper med ekonomiska förutsättningar för utveckling av innovativa, ekologiskt hållbara produktionssystem.

  Kurslitteratur:
Litteraturen definieras gemensamt av studenter och lärare under kursens gång, och utgörs främst av primärvetenskaplig litteratur och rapporter.

  Examination:
UPG1 UPG2
Fallstudier med muntliga redovisningar (U,3,4,5)
Skriftlig självvärdering (U,3,4,5)
7,5 hp
1,5 hp
 
För slutbetyg i kursen sammanvägs betygen i de olika delmomenten med hänsyn tagen till deras olika storlek.



Undervisningsspråk är Engelska.
Institution: IFM.
Studierektor: Agneta Johansson
Examinator: Lars Westerberg
Länk till kurshemsida på kursgivande institution
Ansvarig programnämnd: Kemi&Biologi

Engelsk kursplan


Tekniska högskolan vid Linköpings universitet


Informationsansvarig: TFK , val@tfk.liu.se
Senast ändrad: 02/22/2017