LiTH Studiehandbok ht-98   
Innehåll | Utbildningsplaner   

  c5 UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR BIOLOGI/KEMI MED MATEMATIK, 120-160 poäng. 
 /Biology and Chemistry with Mathematics/ 

 PROGRAMSPECIFIK UTBILDNINGSPLAN 

c5.1 Utbildningsprogrammets syfte 

 Utbildningsprogrammet för biologi/kemi med matematik syftar till att den studerande skall tillägna sig kunskaper och färdigheter inom matematik samt biologi eller kemi. Målet är att förbereda den studerande för forskarutbildning och framtida yrkesverksamhet inom näringslivet och den offentliga sektorn. Kunskaperna och färdigheterna skall vara sådana att den studerande efter studierna skall kunna tillämpa och utveckla matematiska modeller för biologiska eller kemiska förlopp.  

c5.2 Programmets uppläggning 

 Programmet omfattar 4 års studier. Det inleds med ett års grundläggande matematiska studier om 40 p matematik som motsvarar studierna under matematikprogrammets första läsår. Inför årskurs 2 väljer studenterna mellan kemi- och biologiinriktning. 

 Biologiinriktningen innefattar en termin grundläggande kemikurser och därefter ett års biologistudier. Kurserna motsvarar de som ges under biologiprogrammets första tre terminer. Efter detta basblock om 5 terminer med matematik, kemi och biologi läses valfria kurser om 60 p inom företrädesvis matematik och naturvetenskap. För att få ut en magisterexamen i biologi krävs det att minst 20 p av dessa valfria kurser är biologikurser  på C/D-nivå samt att examensarbetet är inom biologiämnet. 

 Kemiinriktningen innefattar två terminer grundläggande kemikurser. Kurserna motsvarar de som ges under kemiprogrammets två första terminer. Efter detta basblock om 4 terminer matematik och kemi läses valfria kurser om 80 p inom företrädesvis matematik och naturvetenskap. För att få ut en magisterexamen i kemi krävs det att minst 20 p av dessa valfria kurser är kemikurser  på C/D-nivå samt att examensarbetet är inom kemiämnet. 

 Inom båda inriktningarna gäller att studenterna kan välja en profil med huvudämne matematik. För att få ut en magisterexamen i matematik krävs det att minst 20 p av de valfria kurser är matematikkurser  på C/D-nivå samt att examensarbetet är inom matematikämnet. 
 

c5.3 Utbildningens innehåll 

 Nedan ges en kortfattad presentation av programmets karaktärsämnen. För en utförlig beskrivning av innehållet i olika kurser hänvisas till respektive kursplan. 

 Programmet inleds med att ge de nödvändiga matematiska grunderna i kurserna algebra, linjär algebra och matematisk analys. I de två avslutande kurserna under det första läsåret utnyttjas och befästs de matematiska grunderna i kurserna numerisk analys och programmering med matematiska tillämpningar. 

 Det biologiska basblocket omfattar under de tre första terminerna grundläggande kemi om 20p samt cellbiologi, genetik, mikrobiologi (tillsammans 15p) samt zoologi, botanik och ekologi (tillsammans 25 p). Under sommaren rekommenderas alla läsa kursen floristik och faunistik 5p som är förkunskapskrav till vissa fördjupningskurser. 

 Kemi basblocket om 40 p inleds med allmän kemi som ger en bred introduktion till kemiämnet. Övriga kurser under detta läsår är organisk och oorganisk kemi samt biokemi. Av kurser senare i utbildningen rekommenderas Fysikalisk kemi 2. 

 Under programmets senare del kan studenterna välja olika fördjupningkurser inom det matematisk naturvetenskapliga området. Förutom nuvarande utbud skall fördjupningkurser speciellt inriktade för dessa studenter utvecklas. 

c5.4 Tröskelregler 

 För att den studerande skall  få påbörja studierna i årskurs 2 fordras att den studerande klarat minst 25 av de 40 poängen under första läsåret. 

 För att den studerande skall  få påbörja studierna i årskurs 3 fordras att den studerande klarat minst 50 av de 80 poängen under de två första läsåren. 

 En studerande som inte uppfyller kraven för att få påbörja årskurs 2 eller 3 skall i samråd studievägledare lägga upp ett individuellt studieprogram. 

c5.5 Examensarbete 
 Allmänt 
 
 Med examensarbetet, som avslutar utbildningen, skall den studerande visa sin förmåga att tillämpa under studietiden förvärvade kunskaper genom att självständigt behandla en förelagd uppgift och redovisa sina kunskaper och resultat muntligt och skriftligt. För godkänt examensarbete på D-nivå krävs det också att den studerande genom opposition vid framläggning av annat examensarbete visat sin förmåga att kritiskt granska och diskutera en i tal och skrift presenterad teknisk eller vetenskaplig rapport. 

 Uppgiften för examensarbetet hämtas ofta från ett företag eller en myndighet, men kan även härröra från ett forskningsprojekt inom vid Linköpings Universitet och då speciellt vid matematiska institutionen, biologi- eller kemiavdelningen. Medan handledaren i regel är knuten till det ställe där examensarbetet utförs, skall examinator, dvs den som bedömer arbetet, tjänstgöra som lärare vid matematiska institutionen, biologi- eller kemiavdelningen. Val av examinator görs med tanke på  examensarbetets inriktning. Den studerande  skall kontakta en examinator, visa en skriftlig arbetsplan för aktuellt projekt, redovisa uppfyllda förkunskapskrav och få klartecken från examinatorn  innan  ett examensarbete påbörjas. 

 För närmare information om opposition, examensarbetets utförande och rapportens omfattning och utformning hänvisas till särskilda anvisningar från respektive ämne dvs matematiska institutionen, biologi- eller kemiavdelningen. 

 Fördjupade studier utöver villkoren ovan  kan krävas beroende på examensarbetets inriktning. 

 Reglerna om tid för påbörjande av examensarbete gäller också för opposition av examensarbete. För att få magister-/kandidatexamen i matematik skall examensarbetet utföras med anknytning till något av ämnena matematik, numerisk analys, matematisk statistik, optimeringslära. 

c5.6 Förkunskaper till examensarbete 

 Examensarbete på D-nivå 
 För studerande på utbildningsprogrammet kemi/biologi med matematik gäller att studerande skall ha godkända kurser om minst 120p varav 60p skall vara inom ämnet för examensarbetet (biologi, kemi eller matematik) och av dessa 60p skall minst 20p vara kurser på C/D-nivå. 

 Examensarbete på C-nivå 
 För studerande på utbildningsprogrammet kemi/biologi med matematik gäller att studerande skall ha godkända kurser om minst 80p varav 40p skall vara inom ämnet för examensarbetet (biologi, kemi eller matematik) och av dessa 40p skall minst 10p vara kurser på C/D-nivå. 
  

c5.7 Examensförordning 

 Utbildningsprogrammet avslutas med filosofie magisterexamen eller filosofie kandidatexamen med matematik, kemi eller biologi som huvudämne. I examensbeviset skall inriktning anges enligt följande: 
 För magister- eller kandidatexamen i matematik anges inriktning kemi eller biologi 
 För magister- eller kandidatexamen i biologi anges inriktning matematik 
 För magister- eller kandidatexamen i kemi anges inriktning matematik 

c5.8 Särskild behörighet 

 För att antas till biologi/kemi med matematik programmet krävs, förutom villkoren för grundläggande behörighet, följande villkor för särskild behörighet. 

 Standardbehörighet E.1 samt Matematik E: 
                           Matematik E, Fysik B, Kemi B och Biologi B. 
 
 

c5.9 Blockschema för  KEMI/BIOLOGI MED MATEMATIK  

 

Kurser 
 
Kurskod Poäng Kursnamn Tid/Period
TGTU00 1 Datorkörkort ht 98
NMAA11 5 Algebra v35-41/98
NMAA12 5 Linjär algebra v42-50/98
NMAA13 10 Matemarisk analys I v35-51/98
NMAB04 5 Numeriska metoder 1 v12-23/99
NMAB13 10 Matematisk analys II v3-11/99
NMAB14 5 Programmering medmatematiska tillämpningar v12-23/99
NKEA14 6 Allmän kemi 1 v35-39/98
NKEA15 6 Allmän kemi 2 v40-44/98
NKEA16 4 Organisk kemi 1 v45-48/98
NKEA17 4 Biokemi 1 v48/98-1/99
NKEB21 10 Oorganisk kemi 2 v3-11/99
NKEB22 10 Organisk kemi 2 v12-23/99
NBIA01 5 Cellbiologi v7-11/99
NBIA02 5 Genetik v7-11/99
NBIA03 5 Mikrobiologi v48/98-2/99
NBIB18 5 Botanik 1 v12-23/99
NBIB10 5 Floristik och faunistik v24, 25, 32-34/98
NBIB19 5 Botanik 2 h-99
NBIB08 5 Ekologi h-99
NBIB15 10 Zoologi, fysiologi, morfologi och systematik h-99