TMQU10 Offensiv Kvalitetsutveckling, fk, 14 poäng
/Quality Technology and Management /

För: M4, I4 Tidigare: Kvalitetsstyrning

Utbildningsområde: Teknik    Ämnesgrupp: Maskinteknik
Fördjupningsnivå: D

Mål:
Deltagarna skall ges förutsättningar att efter genomgången kurs aktivt medverka i industrins förändringsprocess, med kundcentrering och ständig förbättring som centrala moment, såväl i produktprocessen som i stödjande processer. Viktiga principer: Kursen skall ge deltagarna stöd i deras utveckling och en offensiv syn på kvalitetsstyrning. Ett processorienterat synsätt präglar kursen, såväl i mot ledarskap riktade delar som i mer metodmässiga moment. Tyngdpunkten läggs på avsnitt, som är svåra att tillgodogöra sig i yrkeslivet, samtidigt som kursen förbereder för forskarutbildning.

Förkunskaper:
TMQU 17 Offensiv kvalitetsutveckling, grundkurs TAMS 10 (15) Matematisk statistik M resp I

Organisation:
De teoretiska kursmomenten genomförs i form av föreläsningar och övningar. För att ge kursinnehållet en praktisk anknytning utförs ett stort seminariearbete kompletterat med mindre grupparbeten, externa föreläsningar, studiebesök och laborationer. De praktiska momenten sker i nära samarbete med industrin. För att kunna genomföra kursen knyts tidigt kontakt med företag som ingår i seminarieuppgiften. Därför kan vi bara garantera plats i kursen för de teknologer som gjort sitt val på våren innan kursen startat.

Kursinnehåll:
Kursinnehållet beskrivs med hjälp av träddiagrammet nedan. Utöver dessa moment kan nämnas att teknologerna tränas i både muntlig och skriftlig framställning.

Kurslitteratur:
Bergman, B., Klefsjö, B.: Kvalitet från behov till användning , Studentlitteratur, 1995. Johansson, K-E.: Driftsäkerhet och Underhåll , Studentlitteratur, 1993. Bergman, B., Klefsjö, B.: Tillförlitlighet , 1992. Bergman, B.: Industriell försöksplanering och robust konstruktion , Studentlitteratur, 1992. Utdelat material.

TEN1En tentamen efter period 2., 4,5 p.
TEN2En tentamen efter period 3., 4,5 p.
TEN3En tentamen efter period 4., 5 p.
LAB1Godkända laborationer. , 0 p.
UPG1Godkända projektarbeten., 0 p.

Undervisningsspåk är Swedish.

Engelsk kursplan

Gäller ht-98, beslut av utbildningsnämnden maj-98