LiTH Studiehandbok ht-98 
Innehåll | Civilingenjörsutbildning | Utbildningsplaner


 

Planerade förändringar för vårterminen 1999

  UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR TEKNISK BIOLOGI
 /Master of Science in Engineering Biology/ 

c6  PROGRAMSPECIFIK UTBILDNINGSPLAN 
 

c6.1  Mål 
 Utbildningen inom programmet för teknisk biologi skall ge en grundläggande kunskapsbas inom matematik, kemi, biologi, fysik och teknik. Dessa ämnen är centrala i utbildningen och syftar till en tvärvetenskaplig kunskapssyn och förmåga att utnyttja kunskaperna inom skilda områden. 

 Utbildningen ger träning i grundläggande ingenjörsfärdigheter, men också en tekniskt naturvetenskaplig bas för verksamhet inom hela det biologiska fältet. Vidare skall utbildningen erbjuda möjligheter till individuell specialisering och profilering inom det biologiskt - tekniska området. 

c6.2  Gemensamma bestämmelser
 Gemensamma bestämmelser för utbildningsprogrammen M, Y, I, Ii, D, TB, IT och C finns sammanställda i avsnitt b1-b6.

c6.3  Uppläggning av utbildningen 
 Utbildningens 180 poäng är fördelade på tre block: matematik, kemi/biologi och fysik/teknik. Blocket kemi/biologi löper genom hela utbildningen och omfattar totalt drygt en tredjedel av utbildningen. Matematik och fysik/teknik upptar de övriga två tredjedelarna. Frivilliga kurser i humaniora och språk erbjudes i flera årskurser. 

 De tre första årskurserna samt delar av årskurs fyra är obligatoriska. I årskurs fyra inriktas studierna mot något delområde genom val av profilblock. Uppläggningen av årskurs ett, två och tre samt höstterminen i årskurs fyra framgår av läro- och timplanen. 

c6.4  Uppflyttning till högre årskurs 
 Anvisningar för studieplanering enligt b6.

 Årskurs ett och två 
 Studerande som uppfyller kraven om registrering får utan särskilt tillstånd bedriva studier i både årskurs 1 och 2. Kurserna förutsättes läsas i den ordning som anges i läro- och timplanen. Särskilda förkunskapskrav framgår av respektive kursplan. De studerande som önskar inhämta kurser i snabbare takt än vad planen anger för de två första åren skall kontakta respektive kursansvarig för kontroll av förkunskaper. För ändamålet avsedd blankett tillhandahålles av studerandeexpeditionen i hus Origo. 

 Årskurs tre till fem 
 Utöver kraven om registrering gäller för de fortsatta studierna att den studerande inför årskurs 3 skall uppfylla nedanstående krav om godkända kurser: 
 Algebra M 
 Analys A och B
 Biologi 
 Fysikaliska principer 
 Allmän kemi 
 Fysikalisk kemi 
 samt diagnostiska prov i engelska 

c6.5  Studieinriktningar/Profiler 
 Profilblocken utgöres av ett antal alternativa utbildningspaket eller utbildningsblock om 20 poäng. Undervisningen kan vara problem- och projektbaserad, innehålla moment av skriftlig framställning, litteratursökning och litteraturstudier, men kan också bestå av tutorverksamhet och vanliga kurser. Utrymme skall också ges för kontakter med industri och arbetsliv i övrigt. 

 1998/99 kan följande block bli aktuella: 

 Bioteknisk fysik
 Proteinkemi med protein engineering
 Miljövetenskap 
 Teknisk biomedicin 
 Genteknik och cellbiologisk mätteknik

c6.6  Val av studieinriktningar/profiler 
 Val av profil sker under höstterminen i årskurs 4. Valet görs på studerandeterminal, se särskilt PM som delas ut i teknologfacken.

 Den som gör studieuppehåll skall deltaga i valet inför det läsår som studierna skall återupptagas. Tidigare val ogillas.

c6.7  Examensarbete
 Allmänna bestämmelser om examensarbetet återfinns i avsnitt b3. 
 Examensarbete får ske inom följande ämnesområden:

 Biogeokemi
 Biokemi
 Biomaterial
 Bioteknologi
 Medicinsk cellbiologi
 Medicinsk mikrobiologi
 Medicinsk teknik
 Medicinsk fysiologi
 Mikrobiell ekologi
 Tillämpad fysik
 
c6.8  Praktik 
 Allmänna bestämmelser för den praktik som erfordras för avläggande av civilingenjörsexamen återfinns i avsnitt b4.