TTIT28 Tema 3:Vetenskapsteori, 5 poäng
//

För: IT1

Utbildningsområde: Humaniora    Ämnesgrupp: Vetenskapsteori
Fördjupningsnivå: B

Mål:
Målet är att ge ett vetenskapsteoretiskt perspektiv och medvetet förhållningssätt inför olika vetenskaper och modeller.

Förkunskaper:
Vetenskapsteoriinnehållet i TTIT26, fysikinnehållet i TTIT27 (eller motsvarande) samt ha ett gott hum om matematiken i tidigare kurser.

Organisation:
Undervisningen bedrivs med problembaserat lärande.

Kursinnehåll:
Temat behandlar några centrala vetenskapsteoretiska frågeställningar med inblickar i fysikens och matematikens historia, men med särskild anknytning till den omvälvning som framväxten av den moderna fysiken innebar. De viktigaste av dessa är hypotesprövning, vetenskapliga lagar, förklaringar samt relationen modell-verklighet. Vidare behandlas några viktiga vetenskapsideal såsom instrumentalism, induktivism, falsifikationism och Kuhn's paradigmteori. Examinationen omfattar språklig granskning av en skriftlig referatuppgift.

Kurslitteratur:
Enligt litteraturlista.

Endast betyget godkänt ges på Tema 3. Moment 1, Vetenskapsteori termin 2, graderade betyg. Moment 2, Fysik termin 2, graderade betyg. Slutbetyg i moment 1 ges då moment 1 i Tema 1 (Elektriska kretsar) och moment 1 i Tema 3 (Vetenskapsteori) är godkända. Slutbetyg i moment 2 ges då Tema 2 (Modeller i fysik och elektromagnetism) och moment 2 i Tema 3 (Vetenskapsteori) är godkända. Under terminen löper en kommunikationsstrimma. Den kommer framförallt att göra sig gällande vid examinationen av Tema 3 samt delvis i Tema 2. I dessa teman är avsikten att en del av examinationen skall bestå i skriftliga rapporter och i Tema 3 även av muntliga presentationer.


Undervisningsspåk är svenska.

Engelsk kursplan

Gäller 1999, beslut av utbildningsnämnden november 1998