TNK019 Farkostteknik, 4 poäng
/Vehicle Engineering/

För: NK3

Utbildningsområde: Teknik    Ämnesgrupp: Kommunikations- och transportteknik
Fördjupningsnivå: C

Mål:
Kursen avser att ge en översikt av farkosters tekniska funktion i det dynamiska samspelet med människan som förare, passagerare eller trafikant utanför farkosten. Farkostanvändningen påverkan på människor, natur och miljö illustreras med nu kända naturvetenkapliga amband och aktuella åtgärdsexempel. Modeller och metoder för analys av skaderisker, förarsamspel, rörelseprecision, energibehov och transporteffektivitet introduceras för farkoster i väg, järnväg, sjö- och lufttrafik.

Förkunskaper:
TNG013 Statistik och sannolikhetslära

Organisation:
Föreläsningar, lektioner och laborationer. Studiebesök.

Kursinnehåll:
Samhällets transporter och resandets fördelning på olika farkosttyper. Historik och farkostspecifik utveckling av flygteknik, skeppsteknik, fordonsteknik och järnvägsteknik. Modeller för matematisk beskrivning av farkoströrelser, koordinatsystem och kraftekvationer. Krafter på omströmmade kroppar. Fartygs motstånd. Tågs styrning i spåret. Friktion mellan däck och vägbana. Stabilitet, geometri och massfördelning. Förarens uppgift och relevanta prestationsgränser hos människan i olika farkoster. Reglersystem för farkosttyrning och fartanpassning. Aktiv och passiv säkerhet. Människokroppens tolerans mot accelerationer (G-krafter). Färdolyckor i individens och samhällets perspektiv. Samspel mellan myndihets- och marknadsstyrd utveckling av transport- och färdsäkerhet. Case-control och haveristudier för utvärdering av farkosters inverkan på olycks- och skaderisker. Experimentell utvärdering av färdsäkerhet med blindtester, beteendemätningar och metoder från den tekniska psykologin. Ljud och vibrationer. Miljö- och hälsoeffekter. Studiebesök- vissa med krav på förhandsinläsning och avrapportering.

Kurslitteratur:
Introduktion till Farkostteknik. TRITA-FKT Kompendium 1998:25 sammanställt av Ulf Orrenius. ISN 1103 470X, ISRN KTH/FKT/K-98/25-SE. Institutionen för Farkostteknik, Kungliga Tekniska Högskolan, 100 44 Stockholm. Ytterligare litteratur anges senare. Rapporter och kompletterande trycksaker från medverkande föreläsare delas ut fortlöpande under kursen. Litteraturtips med anvisningar för bredvidläsning och relevanta hyperlänktexter läggs ut på Färdsäkerhetsforums websidor.

TEN1Skriftlig tentamen samt rapporter från fältstudier. , 2 p.
LAB1En obligatorisk laborationskurs., 1 p.
UPG1Rapport från fältstudier, 1 p.

Undervisningsspåk är Svenska.

Engelsk kursplan

Gäller 1999 , beslut av utbildningsnämnden 1999