TNG017 Projekt och gruppdynamik, 3 poäng
/Project Management and Group Dynamics/

För: NE2, NK2, NM2, BI3, DE4, NO1

Utbildningsområde: Teknik    Ämnesgrupp: Industriell organisation
Fördjupningsnivå: B

Mål:
I denna kurs ska de studerande främst få utveckla sina egna arbetsrutiner och sitt samspel med andra. Kursen ger de studerande övning i att planera, genomföra och presentera projekt samt att organisera sitt eget lärande i projektform. Vidare skall de studerande förvärva teoretiska kunskaper om små och stora gruppers strukturer och processer, men också uppfatta komplexiteten av gruppdynamiska samspel. De studerande ska kunna förstå och analysera lagutveckling och förändringsprocesser inom grupper och organisationer. Kunskaperna skall förbereda till framtida arbete med personal- och organisationsutveckling ur ett samarbets- och ledareperspektiv.

Påbyggnadskurser:
Avancerad projektledning

Organisation:
Undervisningen baseras på praktiskt arbete med projekt och övningsuppgifter. De studerande har möjlighet till enskilda eller gruppvisa fördjupningar inom kursens ram, t ex Förändring av arbets- och studievanor, Stresshantering, Problemlösningsteknik och kreativitet, Ledarskap och Personlig planering. Kursens genomförande bygger till stor del på den studerandes arbete i grupp och genomföres i form av föreläsningar och seminarier med aktivt deltagande i gruppdynamiska samspel eller rollspel under handledning. Parallellt läses andra kurser. Studerandena indelas i grupper som ska göra projekt ihop i en parallellkurs. Processen i detta projekt planeras och utvärderas i TNG017.

Kursinnehåll:
Kursen tar sin teoretiska utgångspunkt från sociologiska, socialpsykologiska och psykologiska perspektiv. De studerande skall kritiskt jämföra olika teorier men ockå beskriva hur individer och grupper fungerar utifrån dessa teorier. Genom deltagande i kursen förväntas de studerande erhålla en reflekterande hållning till sin egen roll i medverkan i olika organisatoriska grupper. Projektavsnittet behandlar följande moment: Projektets arbetsform och organisation Att starta, styra, driva och avsluta ett projekt (projektflödet) Att starta rätt Planering vad avser styrning av mål och delmål Genomförande: Dokumentation. Löpande projektmöten. Samspel inom grupp. Rapportering. Uppfölning: Utvärderingskriterier. Återföring av erfarenheter Beslutsfattande i projekt Att skapa ett lärande klimat

Kurslitteratur:
Svedberg, Gruppsykologi Maltén, Grupputveckling Olsson, Projetk och Grupp - en handledning Artiklar i samband med övningsmaterialet. Britt Rönnbäck, Förbättra dina studie- och arbetsvanor

UPG1Kunskapskontroll i form av sammanfattningar och reflektioner under kursens gång samt muntlig och skriftlig redovisning av litteraturstudier., 2 p.
UPG2Planering och utvärdering av eget projekt., 1 p.

Undervisningsspåk är Svenska.

Engelsk kursplan

Gäller 1999 , beslut av utbildningsnämnden 1999