TMMT34 Industriell produktion Y, 3,5 poäng
/Industrial Production Y/

För: Y3, YX3

Utbildningsområde: Teknik    Ämnesgrupp: Maskinteknik
Fördjupningsnivå: C

Mål:
Målet är att teknologerna ska få en generellt applicerbar kunskap om och förståelse för modern industriell produktion. Kursen kommer att koncentreras till den typ av avancerad produktion som representeras av modern elektronik- och verkstadsindustri. Motivet för kursen är att produktionen får en allt större betydelse i alla typer av industriföretag. Det krävs dessutom i allt större utsträckning att olika personalkategorier, speciellt konstruktörer och produktionspersonal, samarbetar i projekt. Detta gör att kunskap om och förståelse för modern industriell produktion är av stor betydelse även för civilingenjörer som inte är rena produktionstekniker. Redan dagens produkter och produktionssystem konstrueras parallellt och koordinerat, så kallat "concurrent engineering" . Detta är en utveckling som accelererar, morgondagens produkter måste i allt högre utsträckning konstrueras för produktionsbarhet. Den tid är förbi när företagets konstruktions- och produktionsavdelningar skötte sig själva utan något större samarbete.

Förkunskaper:
TEIE 57 Industriell ekonomi, grk

Organisation:
Undervisningen sker i form av föreläsningar, lektionsundervisning, studiebesök samt laborationer.

Kursinnehåll:
Kursen koncenteras runt begrepp och företeelser som är generella för de flesta typer av modern industriell produktion samt ger en orientering om olika produktionsteknologier. Viktiga begrepp och moment som tas upp i kursen är: - Produktionsteknik - Produktionsteknologi - Produktutformningens betydelse för produktionen - Kvalitetsstyrning - Produktionsorganisation - Produktionsekonomi - Material- och produktionsstyrning

Kurslitteratur:
J. Andersson, B. Audell, E. Giertz, G. Reitberger: Produktion - Strategier och metoder för effektivare tillverkning , CE Fritzes-förlagen, ISBN 91-38-50120-1. Lab-PM Kompletterande material.

TEN1En tentamen , 2,5 p.
LAB1En laborationskurs, 1 p.

Undervisningsspåk är svenska.

Engelsk kursplan

Gäller 1999, beslut av utbildningsnämnden november 1998