TFKI40 Elektro- och mätteknik, 3 poäng
/Electrical Engineering and Measurement Technology/

För: KI2

Utbildningsområde: Teknik    Ämnesgrupp: Elektroteknik
Fördjupningsnivå: B

Mål:
I modern utrustning inom kemitekniken ingår idag som vitala delar olika givare som mäter olika fysikaliska och kemiska storheter i processen. Dessa givare utgör integrerade delar av utrustningen, och ger i sin funktion elektriska utstorheter som kan avläsas direkt eller matas vidare till mätdatorsystem för vidare signalbehandling. Kursen i elektro- och mätteknik behandlar områdena elektrisk kretsteori, elektriska motorer och mätteknik för mätning av icke-elektriska storheter. Den skall ge den studerande nödvändiga kunskaper för att förstå och kunna kommunicera med specialister om problemställningar inom dessa områden.

Organisation:
Kursen består av 16h föreläsningar och lektioner samt 6h laborationer inom området elektroteknik samt 8h föreläsningar och 18h laborationer inom området mät- och givarteknik.

Kursinnehåll:
Elektroteknik: Elektrisk ström och spänning, spännings- och strömkällor. Enkla likströmskretsar. Grunderna inom växelström, storheterna fasskillnad och effektivvärde. Användning av kondensatorer för enkel filtrering. Superposition av strömmar och spänningar. Grunderna inom elektroniken: dioden, transistorn som omkopplare, operationsförstärkaren. Principerna för elektriska motorer: likströmsmotorn, växelströmsmotorer, varvtalsstyrning. Mätteknik: Instrumentering och metoder för mätning av viktiga processtorheter speciellt flöde, temperatur, tryck, nivå, varvfrekvens, moment. Bl.a. behandlas fysikaliska principer, egenskaper och begränsningar hos olika typer av givare med tillhörande instrument. Grunderna för flödesmätning på luft och vatten med utnyttjande av Prandtl-rör, obstruktionsinstrument, anemometrar och turbingivare i en flödesstation undersöks teoretiskt och praktiskt. Fysikaliska priciperna för temperaturmätning med termolelement, halvledarsensorer, resistanstermometrar och strålningspyrometrar studeras. Mätkedjan, från givare till datainsamlingssystem, analyseras bl.a. med tanke på anpassningselektronik t.ex mätförstärkaren. Elektriska störningars inverkan på mätprocessen. Skärmning, jordning och skyddskomponenter.

Kurslitteratur:
Kompendium och exempelsamling i elektroteknikens grunder, Lab-pm. Kursbok mätteknik, ej fastställd.

LAB1Laborationskurs (varje laboration föregås av en dugga)., 1 p.
UPG1Löpande examination under kursen i form av duggor och inlämningsuppgifter., 2 p.

Undervisningsspåk är svenska.

Engelsk kursplan

Gäller 1999, beslut av utbildningsnämnden november 1998