TNE002 Industriell produktion, 6 poäng
/Industrial Production/

För: NE1

Utbildningsområde: Teknik    Ämnesgrupp: Maskinteknik
Fördjupningsnivå: B

Mål:
Målet med kursen är att ge en generellt applicerbar kunskap och förståelse om modern industriell produktion. Kursen är koncentrerad till avancerad produktion representerad i modern elektronik- och verkstadsindustri. Det är viktigt i detta sammanhang att förstå hur ett företags olika delar samspelar för att uppnå effektivast möjliga produktion. I denna kurs är förståelsen för helheten och samspelet viktigare än detaljkunskaper om de olika delområdena. Dessa detaljkunskaper kommer senare att förmedlas i kommande kurser. Motivet för kursen är att produktionen får en allt större betydelse i alla typer av industriföretag. Det krävs dessutom i allt större utsträckning att olika personalkategorier, speciellt konstruktörer och produktionspersonal, samarbetar i projekt. Detta gör att kunskap om och förståelse för modern industriell produktion är av stor betydelse även för civilingenjörer som inte är rena produktionstekniker. Redan dagens produkter och produktionssystem konstrueras parallellt och koordinerat. Morgondagens produkter måste dessutom i allt högre utsträckning konstrueras för produktionsbarhet, vilket ytterligare ställer krav på kunskap om såväl produktutveckling som produktion. Kursen skall förmedla kunskap och färdigheter i muntlig och skriftlig kommunikation samt informationsteknik.

Förkunskaper:
-

Organisation:
Undervisningen sker i form av föreläsningar, lektionsundervisning, projektarbete, studiebesök och laborationer.

Kursinnehåll:
Kursen koncentreras i huvudsak kring begrepp och företeelser som är generella för modern industriell produktion samt ger en orientering om olika produktionsteknologier. Viktiga begrepp och moment som tas upp i kursen är; - Produktionsteknik - Produktionsteknologi - Produktionsfilosofier - Produktutformningens betydelse för produktionen - Kvalitetsstyrning - Produktionsorganisation - Produktionsekonomi - Material- och produktionsstyrning - Informationsteknik, rapportskrivning

Kurslitteratur:
J. Andersson, B. Audell, E. Giertz, G. Reitberger. Produktion - Strategier och metoder för effektivare tillverkning, CE Fritzes-förlagen, ISBN 91-38-50120-1. Lab-PM plus kompletterande material som delas ut vid kursstart och föreläsningar.

LAB 1Laborationskurs.
UPG 1Obligatoriska inlämningsuppgifter som avslutas med muntlig och skriftlig redovisning.
UPG 2Obligatorisk inlämningsuppgift i form av en hemtentamen.

Engelsk kursplan

Gäller 1997/98, beslut av utbildningsnämnden maj-97