TFKE25 | BIOKEMI, 5 poäng /Biochemistry/ För: TB2 | |
Utbildningsområde: Naturvetenskap Ämnesgrupp: Kemi | ||
Fördjupningsnivå: B | ||
Mål: Kursen avser att ge grundläggande kunskaper inom följande områden inom biokemin: Proteiners struktur och funktion, enzymologi, ämnes- och energi metabolism, nukleinsyrors struktur och funktion och molekylär genetik. Laborationsdelen avser att ge basala färdigheter i biokemisk laboratorieteknik och belysa olika teoretiska avsnitt.Förkunskaper: TFKE01 Allmän kemi, TFKE05 Fysikalisk kemi, TFKE10 Oorganisk kemi och TFKE15 Organisk kemi.Påbyggnadskurser: TFBI10 CellbiologiOrganisation: Teorin presenteras huvudsakligen på föreläsningar. Vidare genomgås teore tiska och praktiska frågeställningar för laborationerna. På lektioner sker problemlösning och studier av molekylmodeller. I laborationerna ingår delar som belyser olika teoretiska moment och som ger förtrogenhet med biokemisk experimentell metodik och utrustning. Laborationsresultaten presenteras och diskuteras i skriftliga rapporter.Kursinnehåll: Under teoridelen behandlas moment som cellens uppbyggnad, biomolekylers struktur och funktion. Proteiner: Separationsmetoder, primär-, sekundär-, tertiär- och kvartärstruktur, proteinveckning, strukturbestämningsmetoder, protein engineering, modellering. Enzymer: enzymkatalys, karaktärisering av aktiva ytan, enzymkinetik med inhibering, modifiering (kemisk, riktad muta genes), enzymmekanismer. Metabolism: Bioenergetik, energimetabolism, glykolysen, citronsyracykeln, oxidativ fosforylering, reglering, glukoneogenes. Molekylär genetik: Nukleinsyror, replikation, transkription, translation, gen kontroll, genteknik. På laborationskursen behandlas moment som proteinrening: Utfällning, centrifu gering gelfiltrering, affinitetskromatografi, SDS-polyakrylamidgellelektrofores, enzymkinetik, enzymaktivitetens beroende av pH och kofaktorer, genteknik.Kurslitteratur: Stryer, L.: Biochemistry Laborationskompendier från institutionen | ||
LAB 1 | En laborationskurs | |
TEN 1 | En skriftlig tentamen |