TDDA03 DATABASER, 2 poäng
/Databases/

För: Ii3, I4, M4, Matematik åk 3-4.

Utbildningsområde: Teknik    Ämnesgrupp: Datalogi
Fördjupningsnivå: B

Mål:
Kursen ska ge kunskaper om principer och praktiska lösningar för lagring och återvinning av information i ett datorsystem, speciellt för stora datamängder.

Förkunskaper:
Kunskaper om datastrukturer och algoritmer motsvarande någon av de kurser med det namnet som ges på IDA t. ex. kursen TDDA29 Datastrukturer eller Erfarenhet av programmering i ett högnivåspråk och grundläggande kunskaper om abstrakta datastrukturer och deras implementation, t. ex. enligt NMAB05 Fortsättningskurs i programmering.

Organisation:
Kursen är uppbyggd som en serie föreläsningar men innehåller även övningsuppgifter som ska lösas vid dator. Övningsuppgifterna illustrerar principerna för implementering och utnyttjande av en databas.

Kursinnehåll:
I kursen går vi igenom de grundläggande begreppen inom databasområdet. Databasområdet handlar om hur man med hjälp av datorer kan lagra och hantera data, och då särskilt stora mängder data. Om man ska skapa en databas som beskriver en del av verkligheten, t. ex. ett företag, brukar man börja med att göra en beskrivning av hur den delen av verkligheten ser ut och fungerar, en s. k. begreppsmässig datamodell. Vi tar upp en metod för att göra sådana modeller som kallas ER-modellering. Den begreppsmässiga modellen har egentligen ingenting med datorer att göra, utan är bara en beskrivning av verkligheten som lika gärna skulle kunna användes t. ex. av någon som vill analysera hur företaget fungerar. Om man vill skapa en databas måste den begreppsmässiga modellen översättas till en datamodell som kan implementeras i form av en databas. Det finns flera sådana datamodeller, och i kursen tar upp den hierarkiska datamodellen, nätverksmodellen och relationsmodellen. Vi kommer att ägna oss mest åt relationsmodellen, och se hur man gör för att modellera sina data med den. En databas är en samling data. Normalt hanteras den av ett särskilt program eller programsystem som kallas databashanterare eller databashanterings system. I kursen går vi igenom hur en databashanterare fungerar, bland annat hur den internt lagrar data (kommer ni ihåg kursen Datastrukturer och algoritmer?), hur den hindrar obehöriga användare från att komma åt data, och hur den klarar av att låta flera användare samtidigt arbeta med och ändra samma data. För att vi ska kunna komma åt databasen, dvs ställa frågor om de data som finns, ändra dessa data, eller definiera vilka data som ska lagras, erbjuder databashanteraren flera olika gränssnitt, t. ex. olika frågespråk. Vi kommer att studera några olika sådana gränssnitt, främst för relationsmodellen. Här tittar vi mest på frågespråket SQL.

Kurslitteratur:
Elmasri, R., Navathe, S.B.: Fundamentals of Database Systems, Benjamin/ Cummings P. C Inc. Kurskompendium.

TEN1En skriftlig tentamen
LAB1En laborationskurs

Engelsk kursplan

Gäller 1997/98, beslut av utbildningsnämnden maj-97