LiTH Studiehandbok 1997/98 
Innehåll | Civingenjörsutbildningar | Utbildningsplaner  för Campus Norrköping

Ý

IV UTBILDNINGSPLANER FÖR

GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING

 

b1 GEMENSAMMA BESTÄMMELSER

 

b1.1 Utbildningsprogram (180 poäng)

Vid LiTH-Campus Norrköping anordnas följande utbildningsprogram (180 poäng)

 

Civilingenjörsutbildning

 

o Industriell elektronik (NE)

o Kommunikations- och transportsystem (NK)

o Medieteknik(NM)

 

b1.2 Examensfordringar

Fordringarna för civilingenjörsexamen är fullgjorda när den studerande har

 

dels förvärvat minst betyget godkänd i de kurser jämte övningar och laborationer den studerande enligt föreskrifterna i respektive utbild ningsplan skall läsa

dels utfört ett examensarbete enligt föreskrifterna i avsnitt b3 samt

dels fullgjort av utbildningsnämnden godkänd praktik (se avsnitt b4).

 

Civilingenjörsutbildningen omfattar totalt 180 poäng.

 

Frågor i samband med erhållande av examen, besvaras av StudentCentrum, tfn 011 - 28 30 00 (växel).

 

 

b2 KURSER

 

b2.1 Obligatoriska och valfria kurser

I läro- och timplanerna för respektive utbildningsprograms olika årskurser anges vilka kurser som är obligatoriska resp valfria. Regler för val bland valfria kurser framgår av respektive avsnitt angående bestämmelser för visst utbild ningsprogram.

 

Önskar den studerande läsa annan kombination än den i läro- och timplanerna angivna skall ansökan därom inges till utbildningsnämnden.

b2.2 Frivilliga kurser (avser studerande på linjer 160-180 poäng)

Frivilligt kan - i den mån resurserna så tillåter och plats finns tillgänglig - läsas samtliga kurser, som förekommer i läro- och timplanerna för samtliga utbild ningsprogram. Vid resursbrist kan LiTH:s styrelse besluta om inskränkning i rätten att läsa frivilliga kurser. Vid val av frivillig kurs gäller dock att de i kursplanen för kursen angivna förkunskaperna måste vara inhämtade.

 

De kurser som är valfria på annat utbildningsprogram kan efter särskilt beslut av utbildningsnämnden inräknas som valfri i examen. De kurser som anges som frivilliga i läro- och timplan kan dock räknas endast som frivilliga.

 

b2.3 Forskarutbildningskurser

Det finns möjligheter för de studerande i civilingenjörsutbildning och data vetenskaplig utbildning att läsa vissa forskarutbildningskurser. Information lämnas av respektive institutions forskarstudierektor. Fakultetskansliet tillhan dahåller också en katalog över forskarutbildningskurserna.

 

b2.4 Anmälan

Studerande skall förhandsanmäla sitt deltagande i valfria eller frivilliga kurser. Anmälan skall ske vid den av respektive utbildningsnämnd fastställda anmälningstiden. Anmälan sker på studerandeterminal. För information se PM om "Registrering", som delas ut i teknologfacken.

 

b2.5 Schemaläggning

Vid schemaläggning av kurser som ges för flera utbildningsprogram lägges schemat i första hand för det program som har huvudansvaret för kursen. För kurser med mindre än fem deltagare lägges inget centralt schema.

 

 

b3 EXAMENSARBETE

 

Bestämmelser för examensarbetet är ej fastställda. För den som vill informera sig finns bestämmelser för civilingenjörsutbildningarna i Linköping www

(se punkt a3.)

 

b4 PRAKTIK

 

Syfte

 

Syftet med praktiken är att teknologen efter hela praktikperioden skall vara förtrogen med arbetsmiljön i en verksamhet utanför högskolan och kunna fungera som medarbetare i en grupp. Teknologen skall också få praktisk erfarenhet av teknik, och produktion av varor och tjänster, samt erfarenhet från

samverkan på en arbetsplats. Vidare skall praktiken öka teknologens förmåga att ta personligt ansvar och ge erfarenhet utöver den tekniska.

 

Praktikregler

 

Civilingenjörsutbildning:

- Praktiken skall omfatta minst 12 veckor.

- Praktiken skall vara fullgjord efter fyllda 16 år.

- Minst sex veckor av praktiken skall fullgöras efter det att studierna vid högskolan påbörjas.

- Den som haft minst nio månaders sammanhängande heltidsanställning före studiernas början kan få hela praktiken godkänd under förutsätt ning att praktiken fullgjorts i enlighet med praktikbestämmelserna.

- Praktiken godkänns i form av heltidsarbete eller deltidsarbete på minst 75% omräknad till heltid.

- Kortaste praktikperiod som godkänns är fyra veckors heltidsarbete.

- Praktiken skall utföras utanför universitet/högskola.

- Praktiken skall utföras på i en arbetsgrupp med minst fem anställda.

- Militärtjänst, utöver total försvarsplikt (dvs militär grundutbildning samt ev repetitionstjänstgöring), godkänns med högst fyra veckor.

 

 

b5 DEL AV UTBILDNINGEN UTOMLANDS

 

Studerande kan byta ut studier vid LiTH mot studier vid en utländsk högskola och/eller förlägga examensarbetet utomlands. Det finns också möjlighet att helt eller delvis förlägga praktiken utomlands.

 

Nedan anges ett antal program som ger möjlighet till utlandsstudier. Vid utbyte av studier (kurser) vid LiTH mot studier utomlands svarar berörd utbildnings nämnd (utbildningsledare) för beslut om i förväg uppgjorda individuella studieprogram och om slutligt kursgodkännande och tillgodoräknande. Stude rande som planerar att delta i ett utlandsprogram skall därför kontakta utbild ningsledaren.

 

Studiemedel utgår enligt samma regler som för studier i Sverige. En del program fördelar stipendier som bidrag till att täcka merkostnader.

 

b5. 1 SOKRATES/ERASMUS - programmet

SOKRATES/ERASMUS-programmet ger möjlighet till utlandsstudier i ett annat EU-land och i Norge, på Island eller i Lichtenstein under minst tre och högst tolv månader. Tiden kan användas för kursstudier och/eller examensar bete.

b5. 2 Fjärde läsåret utomlands

Studerande i civilingenjörsutbildning har möjlighet att förlägga fjärde årets studier till vissa utländska högskolor inom ramen för ett särskilt program. De studerande erhåller visst ekonomiskt stöd för studierna utomlands varför antalet platser beror på den budget som utbildningsnämnden tilldelar program met.

 

b5. 3 NORDPLUS-programmet

För utbyte med universitet och högskolor i de nordiska länderna finns ett speciellt utbytesprogram, NORDPLUS. Inom ramen för NORDPLUS finns bla NORDTEK som är ett nätverk för civilingenjörsutbildningar med ett antal tekniska högskolor i Norden.

 

b5. 4 Examensarbete utomlands

Examensarbete utomlands kan fullgöras inom ramen för ett utbytesprogram eller på egen hand efter godkännande av examinator.

 

b5. 5 Praktik utomlands

Praktik utomlands kan i begränsad omfattning ordnas genom IAESTE samt genom EU-programmet LEONARDO. Dessutom finns ett mindre antal platser för praktik och/eller examensarbete vid CERN i Geneve.

 

b5.6 Information om utlandsstudier

 

En informationsbroschyr om utlandsstudier samt erforderliga anmälnings blanketter kan erhållas på studerandeexpeditionen, hus Origo i Linköping och Dragshuset i Norrköping. Ev frågor besvaras av Kristina Dembrower, TFK, tel 013-281028 (internationaliseringsansvarig) och Anja Nordlund, TFK, tel 013 -281270 (ERASMUS-kontoret). Ytterligare information finns också på internet. För adress se punkt a3.

 

b6 ÖVRIGA BESTÄMMELSER OCH ANVISNINGAR

 

b6.1 Bestämmelser för särskild behörighet

Den särskilda behörigheten är indelad i standardbehörigheter. Dessa uttrycks i form av kurser från det nya programgymnasiet. Även den som gått i det gamla linjesystemet på gymnasiet uppfyller behörighetskraven. En översättnings nyckel finns i Högskoleverkets studenthandbok 1997/98.

 

Civilingenjörsutbildning, 180 poäng

 

Standardbehörighet E.2.1: Ma E, Fy B, Ke A .

Lägst betyget Godkänd krävs i de kurser som ingår i standardbehörigheten.

b6.2 Anvisningar för studieplanering

Studerande som ej uppfyller villkor för uppflyttning till högre årskurs skall planera sina studier med hänsyn till detta. Resterande kurser och ett rimligt antal nya kurser skall samplaneras så att inhämtande av de resterande gynnas. Detta innebär bl a att kurserna tillsammans inte bör överstiga 150 timmar per period och att antalet tentamina bör hållas lågt.

 

Utöver vad som sagts ovan gäller också vad som anges om årligt val av inriktningar och kurser i den lokala utbildningsplanen för respektive program.

 

Studerande som ej blivit studieberättigade, se bestämmelser för uppflyttning till högre årskurser för resp program, äger ej rätt att delta i tentamen och laboration i dessa årskurser. Kontroll avseende studieberättigande sker vid rättningen och vid felaktigt deltagande översänds meddelande om detta till studievägledningen, som efter kontroll, vid behov, överlämnar ärendet till utbildningsnämnden.

 

Använda förkortningar

 

fö föreläsningar

le lektioner

gu gruppundervisning

ss storseminarier

s seminarier

övn övningar, då definitiv uppdelning på olika övningstyper ej kan ges

lab laborationer

L under "poäng" - poäng på laborationer

T under "poäng" - poäng på tentamen

O obligatorisk kurs

V valfri kurs (även utan markering)

t stort tillvalsämne

F frivillig kurs

P profilkurs

H humaniorakurs

T tentamen

K kontrollskrivning

 

obligatorisk kurs

valfri kurs

frivillig kurs

människa-teknik kurs

kursen kan läsas