studiehandbok@lith | ||
2013 TEKNISK/NATURVETENSKAPLIG BASTERMIN, 30 hp
Särskilda föreskrifter
Regeringen har genom "Förordning om behörighetsgivande förutbildning vid universitet och högskolor " (SFS 1992:819 och SFS 1993:855) givit vissa allmänna föreskrifter om s.k. basårsutbildning.
Syftet med utbildningen
Syftet med utbildningen är att bredda kompetensen för studenter som lämnat gymnasieskolan utan den särskilda behörighet som krävs för teknisk och naturvetenskaplig utbildning. Basterminen skall ge behörighetsgivande förutbildning som anknyter till nedan angivna grundläggande högskoleutbildningar och till vilka den studerande garanteras plats från början, under förutsättning av godkänd bastermin. Basterminens utbildning anpassas till den efterföljande utbildningen och skall utöver breddningen av den ämnesmässiga kompetensen också träna den studerandes förmåga till universitets- och högskolestudier. Ytterligare ett syfte med basterminen är att öka andelen kvinnor inom matematisk-naturvetenskaplig och teknisk utbildning. Gemensamma bestämmelser Gemensamma bestämmelser avseende särskild behörighet, anstånd, studieuppehåll samt studieavbrott finns sammanställda i gemensamma avsnitt b6 resp 18-11.
Utbildningar knutna till basterminen
För studerande antagna till tekniskt/naturvetenskapligt basår och bastermin fr.o.m. ht 2009 fördelas garantiplatserna enligt beslut (pdf) och kompletterande beslut 1 (pdf) och 2 (pdf) tagna av LiTHs styrelse.
Val av garantiplats görs under våren. För att få påbörja den utbildning till vilken en garantiplats erhålles krävs att den studerande har ett godkänd bastermin. Meddelande om plats lämnas under sommaren till dem som har godkänd bastermin efter tentamensperiod Vt2. För studerande som ej har godkänd bastermin gäller att de har rätt att följa undervisningen under den inledande perioden. För terminsregistrering och studier under period Ht1 krävs godkänt bastermin senast den 31 augusti. Önskar student ej ta sin garantiplats i anspråk gäller regler för studieuppehåll. För studenter som ej beviljats studieuppehåll, alternativt ej har godkänt basår gäller regler för studieavbrott.
Utbildningens uppläggning och innehåll
Utbildningen bedrivs under en termin och omfattar totalt 30 hp. Terminen består av två kurser, Matematik och Fysik. För godkänd bastermin krävs att båda kurserna är godkända. Alla studerande får efter avklarad bastermin behörighet motsvarande Matematik E och Fysik B. Komplettering till a8.5 Betyg Betyg i kurs på basterminen sättes i skalan underkänd, godkänd(3), icke utan beröm godkänd(4) och med beröm godkänd(5). För graderna 3-5 fordras kunskap enligt i kursplan angivet kursinnehåll samt i förekommande fall godkända obligatoriska moment. Dessa betyg kan ej likställas med betyg från gymnasieskolan och kan därmed inte ingå i underlag för uträkning av medelbetyg på gymnasiebetyg. Dock ger utbildningen behörighet som motsvarar kurser på gymnasiet. Behörighet ges enbart på den nivå som motsvarar avslutad kurs, se kursplan.
Utbildningen ges i Norrköping och Linköping. Undervisningen är organiserad i läsperioder och tentamensperioder på motsvarande sätt som civilingenjörs- och ingenjörsutbildning vid LiTH. Kursernas placering under terminen framgår av programplanen för tekniskt/naturvetenskaplig bastermin.
Utbildningsbevis Efter godkänd utbildning utfärdas utbildningsbevis. I utbildningsbeviset anges de i basterminen ingående kurserna samt betyg för dessa. |
|