studiehandbok@lith   Länk till universitetets hemsida
 

Tekniska högskolan vid Linköpings universitet

Länk till universitetets hemsida

2010

UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR KOMMUNIKATIONS- OCH TRANSPORTSYSTEM
/Master of Science in Communication and Transport Engineering/

Gäller för antagna t.o.m. hösten 2006.

c10 PROGRAMSPECIFIK UTBILDNINGSPLAN

c10.1 Mål

En civilingenjör i kommunikations- och transportsystem (KTS) skall kunna medverka vid design, planering och styrning av framtidens kommunikations- och transportsystem, speciellt genom att utnyttja modern informationsteknologi och telekommunikation. Förutom en bred kunskapsbas i matematiska och grundläggande tekniska och naturvetenskapliga ämnen skall KTS-aren ha en god teoretisk och praktisk kunskap om hur man kan modellera, analysera, lösa och kommunicera komplexa tvärdisciplinära problem inom kommunikations- och transportsektorn.

KTS-aren skall utifrån en helhetssyn på kommunikations- och transportsektorn och människans behov kunna bidra till utveckling av de IT-system som integreras i vårt samhälle. KTS-aren skall vara attraktiv för nationella och internationella företag och organisationer, samt ha kompetens för forskarutbildning.

Undervisningen skall i tillämplig utsträckning bedrivas i projektform för att förbereda den blivande civilingenjören på den arbetssituation som råder i industrin. Den studerande skall därför bibringas goda färdigheter i att arbeta i grupp samt muntlig och skriftlig kommunikation på svenska och engelska.

Möjligheter skall finnas att genomföra delar av utbildningen vid en utländsk läroanstalt.

c10.2 Gemensamma bestämmelser

Gemensamma bestämmelser för samtliga program vid LiTH finns sammanställda i avsnitten b1-6.

c10.3 Uppläggning av utbildningen

Utbildningen är under de fyra första terminerna gemensam för samtliga studerande. Under termin 5 och 6 finns ett visst utbud av valfria kurser. Val av profil görs inför termin 7. Termin 7 och 8 består huvudsakligen av valfria kurser. I läro- och timplanen finns angivet vilka kurser som är obligatoriska (o), valfria (v) och frivilliga (f) i respektive termin.

Frivilliga kurser kan indelas i två kategorier: De som är markerade frivilliga i läro- och timplanen, dessa kurser får ej räknas med i de 180 poäng som krävs för examen. Frivilligt kan också, i den mån resurserna tillåter och plats finns tillgänglig, läsas samtliga kurser som förekommer i läro- och timplanerna för samtliga civilingenjörsprogram.

Andra utbildningsområden än naturvetenskap och teknik finns representerade i programmet dels som integrerade moment dels som separata kurser.

c10.4 Bestämmelser för uppflyttning till de högre årskurserna

Bestämmelserna gäller för studenter antagna 2002 eller senare. Studenter antagna före ht 2002 flyttas upp efter då gällande regelverk eller efter nedanstående regelverk beroende på vilket de först uppfyller.

Följande villkor gäller för deltagande i undervisning och examination.

  • Termin 1-4
    Studerande som uppfyller kraven om registrering får utan särskilt tillstånd bedriva studier på terminerna 1-4. Kurserna förutsätts läsas i den ordning som anges i läro- och timplanen. Särskilda förkunskapskrav framgår av respektive kursplan.

  • Termin 5-6
    Utöver kraven om registrering gäller för de fortsatta studierna att den studerande inför termin 5 skall uppfylla nedanstående krav på fullgjorda kurser:
    • Kurserna i envariabelanalys
    • Linjär algebra
    • Programvaruteknik eller Programkonstruktion
  • Termin 7-9
    Utöver kraven om registrering gäller för de fortsatta studierna att den studerande inför programtermin 7 skall uppfylla nedanstående krav på fullgjorda kurser:
    • Flervariabelanalys
    • Signaler och system eller Fysikaliska modeller elller Mekanik och vågfysik

c10.5 Profiler i utbildningen

Examen erhålles med en av följande profiler:

  • Data- och telekommunikation / Data- and Telecommunication /
  • Kvantitativ logistik / Quantitative Logistics /
  • Trafikinformatik / Traffic Informatics /

Profilerna påbörjas under programtermin 7. För att en profil skall ingå i examen måste profilkurser motsvarande 12 poäng läsas.

Utöver de tre profilerna har den studerande möjlighet att välja en individuell profil. Ansökan om individuell profil lämnas till Tekniska fakultetskansliet varefter beslut fattas av utbildningsnämnden.

c10.5 Anmälan till kurser och profiler

Vad gäller tidpunkten för och information om val av kurser och profiler se avsnitt a4. Studerande som gör studieuppehåll ska delta i valet inför den programtermin då studierna skall återupptas. Tidigare gjorda val för denna termin gäller ej.

c10.7 Examensarbete

Allmänna bestämmelser om examensarbetet återfinns i avsnitt b3.1. Examensarbetet avser att visa, huruvida den studerande besitter förmåga att tillämpa sina under studietiden förvärvade kunskaper och att självständigt eller tillsammans med annan eller andra studerande behandla förelagd uppgift och omfattar för KTS-rogrammet 20 poäng, vilket motsvarar en tid av 20 effektiva arbetsveckor. Egen opposition och närvaro vid tre ytterligare examensarbetespresentationer skall också genomföras. Examensarbete får påbörjas först då uppflyttning till termin 7 skett.

Examinator skall vara anställd vid LiU samt verksam inom ett ämnesområde som relaterar till utbildningsprogrammets inriktning. Efter ansökan kan utbildningsnämnden i undantagsfall besluta om annan examinator. Vid tveksamhet bör utbildningsledaren kontaktas.

c10.8 Praktik

Praktiken är frivillig. Bestämmelser för praktik finns i avsnitt b4.

c10.9 Kurser som överlappar varandra

Kurser som överlappar varandra får ej ingå i examen samtidigt.

c10.10 Forskarutbildningskurser

Vissa forskarutbildningskurser är öppna för teknologer. Kontakta forskarstudierektor på respektive institution.

  • ITN, forskarstudierektor@itn.liu.se
  • IFM, forskarstudierektor@ifm.liu.se
  • ISY, forskarstudierektor@isy.liu.se
  • IDA, forskarstudierektor@ida.liu.se
  • MAI, forskarstudierektor@mai.liu.se
  • IMT, forskarstudierektor@imt.liu.se

För att få räkna en forskarutbildningskurs i civilingenjörsexamen i KTS måste ansökan inlämnas till nämnden, som beslutar om kursen är lämplig och som också fastställer kursplan och sätter poäng på kursen.

c10.9 Val av profil och anmälan till kurser

När det gäller tidpunkten för och information om val av profil se avsnitt a4. Den som gör studieuppehåll skall deltaga i valet inför den termin då studierna skall återupptagas. Tidigare val gäller ej.

 

Tekniska högskolan vid Linköpings universitet

Länk till sidans topp


Informationsansvarig: Utbildninsgledare, val@tfk.liu.se
Senast ändrad: 2009-05-31 07:30