studiehandbok@lith | ||
2009 BIOLOGI: Ekologi, miljö och naturvård, 160 p
BIOLOGI: Etologi och djurbiologi, 160 p
BIOLOGI: Molekylärgenetik och fysiologi, 160 p
(Gäller för antagna till programmen ht 2006) PROGRAMSPECIFIK UTBILDNINGSPLAN
Utbildningsprogrammens syfte Biologiprogrammen syftar till att den studerande skall tillägna sig grundläggande kunskaper och färdigheter inom biologins delämnen samt fördjupa valda delar. Målet är att förbereda den biologistudernade för fortsatta studier/forskning inom biologiområdet och framtida yrkesverksamhet inom näringslivet och den offentliga sektorn. Utöver de mer generella målen avser utbildningen att ge studenten
Programmens uppläggning Programmen omfattar 4 års studier för magisterexamen men kan utsträckas till 5 år för att den studerande ska få möjlighet att uppfylla kraven för masterexamen. Då kan studierna ses som två block där de tre inledande åren läggs upp så att den studerande uppfyller kraven för kandidatexamen och fortsätter därefter med två år fördjupade studier så att den studerande kan uppfylla kraven för masterexamen från och med 1 juli 2007. Programmen inleds med ett obligatoriskt basblock på fyra terminer som omfattar grundläggande delar av biologi, kemi och kurser i matematik/statistik och färdigheter såsom skriftlig/muntlig framställning, vetenskapliga metoder, kritisk granskning m.m. Under termin 5 och 6 läses programspecifika kurser i biologi. den sjätte terminen avslutas med ett självständigt arbete, examensarbete för kandidatexamen. Kostnader för resor och logi kan förekomma i samband med obligatoriska kursmoment. I kursplanen finns information om vad som gäller för berörd kurs.
Utbildningens innehåll De tre första studieterminerna omfattar en grundkurs i biologi, allmän kemi samt cellbiologi, genetik, mikrobiologi, botanik, ekologi, zoologi, evoloution, genomik, miljövård alternativt fysiologi. Under den första eller andra sommaren erbjuds en kurs i faunistik och floristik (6p, alternativt en kurs om 4p sm exkluderar insamling av insekter) som är förkunskapskrav till vissa fördjupningskurser. Därtill läses kurser i matematik och statistik och tre kurser med färdighetsinslag, Vilka kurser som ges innevarande kalenderår framgår av programplanen. Masterexamen ges i områdena som motsvaras av de inrättade masterprogrammen. De två avslutande åren specialiseras programmen ytterligare med ett år kurser på avancerad nivå. Under det sista året görs det avslutande examensarbetet omfattande 60 hp.
Uppflyttning till högre årskurs Uppflyttningsregler fastställs senare. En studerande som inte uppfyller kraven för att få börja i tredje årskurs skall i samråd med studievägledare lägga upp ett individuellt studieprogram. Se gemensamma bestämmelser b6.2.
Examensarbete Den studerande skall genom examensarbetet visa att de förvärvade kunskaperna kan tillämpas på en given uppgift. Examensarbetet skall bestå i ett självständigt handlett projekt. Projektet kan göras i grupp om flera studenter enligt institutionens anvisningar. För att påbörja ett examensarbete för kandidatexamen skall den studerande ha godkända kurser i huvudämnet motsvarande 75 hp varav minst en C-kurs (G2-kurs) med, för examensarbetet, relevant inriktning. Dessutom skall den studerande ha minst 135 hp godkända totalt. Utöver dessa villkor kan specifika kurser krävas beroende på examensarbetets inriktning. Examensarbetet skall redovisas muntligt och skriftligt vid ett seminarium. Den studerande skall även bevista tre seminarier samt opponera på ett examensarbete.
Examensförordning Examina regleras av högskoleförordningen, se avsnitt b1.2.2.
Särskild behörighet För att antas till utbildningsprogrammet för biologi krävs, förutom villkoren för grundläggande behörighet, följande särskilda behörighet:
Matematik D, Fysik B, Kemi B och Biologi B. |
|