studiehandbok@lith   Länk till universitetets hemsida
 

Tekniska högskolan vid Linköpings universitet

Länk till universitetets hemsida

2009

CARL MALMSTEN CENTRUM FÖR TRÄTEKNIK & DESIGN
/Carl Malmsten Centre of Wood Technology & Design/

Renstiernas Gata 12
116 28 Stockholm

Organisation
Linköpings universitet består av tre fakulteter. Tekniska högskolan (LiTH), Medicinska fakulteten (Hälsouniversitetet) och Filosofiska fakulteten. Carl Malmsten Centrum för Träteknik & Design tillhör Institutionen för ekeonomisk och industriell utveckling (IEI) vid Linköpings universitet. Carl Malmsten Centrum för Träteknik & Design består av Carl Malmstens i Stockholm och Träteknik i Linköping.

Prefekt IEI
Per-Olof Brehmer
tel 013-28 11 42
email per-olof.brehmer@liu.se
Centrumledare
vakant

Ämnesföreträdare
CTD Stockholm

vakant
Universitetsadjunkt och samordnare
Maria Lejonhjelm, fil kand
Tel 013-28 23 22
email marle@ikp.liu.se
Programansvarig
Möbeldesign

Leo Johannsson, arkitekt SIR
Tel 013-28 23 47
email leojo@ikp.liu.se
Programansvarig
Möbelsnickeri

Lars Brag, snickarmästare
Tel 013-28 23 21
email leibu@ikp.liu.se
Universitetsadjunkt Möbeltapetsering
Sara Lindqvist, tapetserare
Tel 013-28 23 31
email sarli@ikp.liu.se
Programansvarig
Möbelkonservering

Ulf Brunne, möbelkons. NKF, snickarmästare
Tel 013-28 23 20
email ulfbr@ikp.liu.se

Kansli
Tel 013-28 10 00 (växel)
Fax 08-442 14 58
Expeditionstider för studenter: måndag - torsdag 10.00-12.00

VERKSAMHETEN

Välkommen!

Välkommen till Malmstens, en skola för stolta yrkesutövare och med stor gemenskap. Gemenskap i den meningen att vi värnar om varandra och materialet. Vi eftersträvar att bibehålla en samvaro i utbildningen där vi ser oss som en helhet, en skola. Därför uppmuntras utbyte mellan programmen. Vi hoppas att du kommer att se de här möjligheterna och utnyttja alla våra resurser under dina tre år på skolan. Möjligheterna kräver en stor portion respekt och ansvar av dig och oss alla.

Tider
Lokalerna på Malmstens är tillgängliga alla dagar. Undantag meddelas i god tid.
Maskinarbetet är p.g.a. buller begränsat till kl 07.00 - 21.00.
Arbetet i samtliga verkstäder avbryts varje dag kl 15.45 - 16.00 för städning. Varje utbildningsprogram organiserar denna.

Schema
De kurser som är förlagda till våra verkstäder är så långt som det är möjligt samlade i block. Verkstads- och projektarbete pågår måndag - torsdag.

Samtliga studenter skall vara väl förtrogna med vad som gäller beträffande användandet av maskiner och de säkerhetsföreskrifter som gäller. Där det av hälsoskäl krävs skall hörselskydd, andningsskydd och skyddsglasögon användas. Man skall vara förtrogen med var skyddsanordningar finns och hur de hanteras.

För arbete i verkstäderna gäller av säkerhetsskäl att det alltid skall finnas minst två studenter närvarande.

På alla dörrar mot trapphus finns information om utrymning. Brandsläckningsmaterial och första hjälpen finns i varje verkstad.

Under varje läsår sker i samverkan mellan studenter och IKP revision avseende arbetsmiljön, s.k. Internkontroll.

Resor och boende

För genomförandet av utbildningen krävs närvaro i såväl Stockholm (Renstiernas Gata 12) som Linköping (Campus Valla). Det här medför inga extra kostnader för resor och boende. LiU bekostar resor och boende i Linköping. Boendet i Stockholm samt resor till och från Renstiernas Gata 12 respektive motsvarande kostnader inom Linköpings kommun bekostar du själv.

Kurslitteratur och kursmaterial

Du bekostar själv föreskriven kurslitteratur. Det samma g6auml;ller de verktyg, skyddskläder och annat som är nödvändigt för att kunna delta i undervisningen. Vid de tillfällen utbildningen enligt kursplan syftar till att nå ett resultat i form av någon produkt, exempelvis en fd6auml;drdig möbel, ska du själv bekosta materialet enligt köpnota eller motsvarande eller bekosta eget valt material. (Du kan jämföra med andra studerande som sj6aunl;lva måste bekosta omfattande kurslitteratur).

I undantagsfall, om särskilda skäl föreligger, kan du befrias från kravet att själv bekosta förbrukat/använt material. I sådana fall blir LiU ägare till resultaten, se vidare nedan.

Studentarbeten
Möjligheten för studenter att nyttja Malmstens samlade resurser och verkstäder finns efter tillstånd och anvisning av respektive programansvarig lärare.

Malmstens lokaler och utrustning får ej användas av utomstående.

Du äger som student dina egna resultat, med undantag för om LiU bekostat materialet. I de fall LiU är ägare till resultatten har LiU rätt att behålla, destruera eller för egen vinning sälja dessa. Det gäller exemplevis om en stol har tillverkats i ett projekt som har utförts i samverkan med något företag där LiU och/eller företaget har bekostat materialet. Om företaget i detta exempel vill köpa rätten att producera den prototyp som projektet har resulterat i &är det bara LiU som har rätt att avgöra det.

LiU äger alltid rätt att kostnadsfritt utnyttja resultat och erfarenheter från utbildning och kurser i utbildnings- och forskningssyfte. LiU har även rätt att fram tills dess att du tar ut din examen mot skälig ersättning förvärva äganderätten till dina resultat. I s6aring;dana fall får LiU inte försälja resultaten vidare utan att ett särskilt avtal ingåtts mellan dig och LiU.

Ett exempel: Om du har tillverkat en stol (oberoende av om stolen ägs av dig eller LiU) har LiU rätt att använda stolen i utbildningssyfte eller i samband med forskning. Stolen kan t.ex. förevisas i en kurs, en utbildning eller ett seminarium vid LiU. Den kan fotograferas eller avbildas på annat sätt och därigenom tillhandahållas på det sätt som LiU beslutar, t.ex. vid utbildnings- eller forskningskonferenser eller mässor. Bilderna kan också komma att publiceras i förekommande medier. Som upphovsman har du alltid rätt att omnämnas i dessa fall och LiU får inte använda resultatet på ett oetiskt sätt eller ett sätt som strider mot din ideella rätt.

Service
Nycklar till Malmstens och astigheten kvitteras ut mot deposition på kansliet vid kursstart.

På kvällar och helger är lasthissarna nyckelstyrda.

För att undvika stölder gäller att samtliga dörrar mot trapphusen skall vara låsta. Ta alltid med nyckeln så blir det inga extra besvär.

Samtliga lokaler är också larmade och särskild information behövs för handhavande. Denna information kommer att ges i samband med kursstarten. Alla är skyldiga att tillgodogöra sig dessa regler. Vid slarv debiteras ansvarig student larmkostnaden som för närvarande är cirka 2000 kronor.

Efter att den första terminsregistreringen har gjorts ska varje student utkvittera sitt e-postkonto som man sedan disponerar under studietiden.

Information och meddelanden

Vi använder oss av e-mail för information och meddelanden mellan kansliet/lärare och studenter. Det gäller t.ex. kursinformation. På 'Almen' finns även en anslagstavla för allmän information från kansliet.

Studenthälsan

Att må bra till kropp och själ är en god grund för att du ska lyckas med dina studier. Det ger dig också bättre förutsättningar att ta vara på allt det positiva som studietiden innebär. Studenthälsan vänder sig till studenter som är antagna till universitetet. Malmstens har ett avtal med Studenthälsan i Stockholm, tel 08-674 77 00 (rec). Studenthälsan i Stockholm erbjuder information och rådgivning i arbetsmedicinska och psykosociala frågor. Självklart har de tystnadsplikt.

Försäkring

Eftersom universitet och högskolor har ett svagt försäkringsskydd för studenterna rekommenderas alla att se /ouml;ver sitt försäkringsskydd beträffande bl.a. olycksfall. Kontrollera med t.ex. hemförsäkringen om detta ingår.

Bibliotek
Malmstens böcker är referenslitteratur och får ej lämna lokalen. Biblioteksresurser är under uppbyggnad i samarbete med Linköpings universitetsbibliotek.

Teknisk utrustning
I datasalen finns en kombinerad skrivare och kopiator som studenterna disponerar. Projektorer, overheads, kameror och likvärdig utrustning bokas genom den kursansvariga läraren.

FASTIGHETEN

Malmstens har sina utbildningslokaler i Söders Hantverkshus. Fastigheten förvaltas av en bostadsrättsförening med ett flertal mindre egenföretagare. Majoriteten av företagen är verksamma inom hantverksområdet.
  • Plan 5: Verksatd för möbeltapetsering och teorisal/ateljé (malmstenssalen)
  • Plan 3: kansli och bibliotek med studieplatser, verkstäder för möbelsnickeri och möbeldesign samt ritsal, datasal och studentcafé (informationstavla och brevlåda)
  • Plan 1: verkstäder för möbelkonservering och gitarrbyggeri
  • Plan -1: förråd
  • Plan -2: förråd

Av flera skäl som ekonomi, säkerhet och trivsel finns gemensamma ordningsregler.

För att undvika brand skall alla dörrar mot trapphuset vara stängda samt att inget material får förvaras i trapphuset. All rökning är förbjuden, även på mark tillhörande fastigheten (parkeringen). Rökning äockså förbjuden inom Malmstens lokaler.

Parkering
Besöksparkering max 2 timmar för servicepersonal.

Malmstens har en P-plats för gästlärare och teknisk personal.

Särskilda föreskrifter för Söders Hantverkshus

  • Miljöfarligt avfall lämnas på närmaste miljöstation.
  • Matavfall och andra blöta sopor ska kastas i sopnedkastet i förslutna plastpåsar.
  • Torrsopor lämnas i särskilda behållare. Behållare finns i alla maskinverkstäder samt på plan -1.
  • Kartonger och annat skrymmande kall skäras sönder innan det kastas.
  • Inga cyklar får parkeras i trapphuset eller utanför huvudentrén. Använd cykelställen på P-platsen.
  • Skyltar och anslag får inte sättas upp i trapphuset eller allmänna utrymmen.
  • Leveransadress för gods är Tjärhovsgatan 25 D.
 

Tekniska högskolan vid Linköpings universitet

Länk till sidans topp


Informationsansvarig: Utbildningsledare, val@tfk.liu.se
Senast ändrad: 2008-06-19 09:57