studiehandbok@lith | ||
2008 MAGISTERPROGRAM i ERGONOMI/MÄNNISKA-TEKNIK-ORGANISATION 60 hp
Ergonomi Ergonomi definieras som "Ett tvärvetenskapligt forsknings- och tillämpningsområde som behandlar integrerad kunskap om människans förutsättningar och behov i samspelet mellan människa - teknik - miljö vid utformning av tekniska komponenter och arbetssystem". Ergonomiområet omfattar fysisk/belastningsergonomi, kognitiv ergonomi och arbetsorganisation. I internationella sammanhang betecknas numera "Ergonomics" som en synonym till "Human Factors". Detta innebär att fokus ligger på interaktionen mellan människan, tekniken, organisationen och miljön inom ramen för det observerade systemet, något som i hög grad överensstämmer med konceptet "Människa-Teknik-Organisation" (MTO). Syftet är att åstadkomma arbetssystem som främjar välbefinnande, hälsa, säkerhet och effektivitet, utifrån både ett individperspektiv och ett systemperspektiv.
Programmets syfte och mål Programmet syftar till att ge en bred insikt i ergonomi/MTO med avseende på komponenterna och interaktionen i M-T-O-systemet. Utbildningen inbegriper kunskaper i grundläggande ergonomi i såväl fysiskt, kognitivt som psykosocialt avseende, utformning och analys av arbetsmiljö, produkter och produktionssystem. Utbildningen innehåller även moment som planering, ledning, genomförande och utvärdering av utvecklingsprojekt och förändringsarbete. Programmet ger kunskaper som är direkt applicerbara i tillämpad verksamhetsutveckling samtidigt som det ger god grund för doktorandstudier inom ämnesområdet ergonomi/MTO.
Målgrupper och behörighet Den primära målgruppen utgörs av både yrkesverksamma och universitets- och högskolestuderande med akademisk utbildning på minst 120 poäng inom endera områdena hälsovetenskap, teknik, samhälls- eller beteendevetenskap, varav minst 40 poäng hänför sig till ämnen inom något av områdena anatomi, fysiologi, psykologi, sociologi, pedagogik, kognitionsvetenskap, produktionsteknik eller produktutveckling. Det finns en medveten pedagogisk och tvärvetenskaplig strategi i utbildningen som förstärks av denna mix av studerandebakgrund. För behörighet krävs minst 120 poäng inom ämnesområdena enligt ovan.
Programmets upplägg Utbildningen är uppdelad i fem kurser om 6 hp vardera och ett examensarbete om 30 hp. Utbildningen kan läsas på helfart eller halvfart. Undervisningen är upplagd i sekvenser om tre dagar cirka en gång per månad och innehåller föreläsningar, seminarier, diskussioner av tillämpningsfall, laborationer samt grupparbeten. Vid studier på helfart äger examensarbetet rum parallellt med kursdelen. Kursupplägget, som medger distansstudier, kräver att deltagarna mellan kursträffarna kommunicerar med varandra, med kursledningen samt med lärare/handledare. Det förutsätter vidare att deltagarna aktivt engagerar sig i och tar ansvar för sitt eget lärande.
Examination Examination sker efter varje kurs. För godkänt krävs dessutom närvaro vid obligatoriska moment, genomförda laborationer och inlämningsuppgifter.
Examenskrav För erhållande av magisterexamen i ergonomi/MTO krävs att samtliga kurser och examensarbetet är godkända.
|
|