2007
c23 KEMIPROGRAMMET, 160 poäng
/Chemistry/
(Gäller för antagna till programmet hösten 2006 eller tidigare)
PROGRAMSPECIFIK UTBILDNINGSPLAN
c23.1 Utbildningsprogrammets syfte
Kemiprogrammet syftar till att den studerande skall tillägna sig och utveckla grundläggande kunskaper och färdigheter inom det kemiska ämnesområdet, fördjupade kunskaper inom vissa delar av kemin, samt stödkunskaper i angränsade områden. Målet är att förbereda den kemistuderande för fortsatta studier/forskarutbildning inom kemiområdet och framtida yrkesverksamhet inom näringslivet och den offentliga sektorn. Vidare skall utbildningen ge de studerande en beredskap för förändringar i samhället på det vetenskapliga och tekniska planet samt ge dem en grund för att självständigt utveckla och värdera ny kunskap inom kemiområdet.
Utöver de mera generella målen avser utbildningen ge
- kunskap om olika kemiska substansers egenskaper och funktion
- kunskaper om de lagar som styr kemiska förlopp
- förmåga att planera, genomföra och utvärdera experiment
- förmåga att använda mät- och analysmetoder, samt att tolka och utvärdera mätresultat
- träning i muntlig och skriftlig framställning och att inhämta ny kunskap som behövs för att analysera, formulera och lösa problem
- förmåga att bedöma kemiska ämnens påverkan på människa och miljö
c23.2 Programmets uppläggning
Programmet omfattar 4 års studier för en magisterexamen men kan utsträckas till 5 år för att den studerande ska få möjlighet att uppfylla kraven för masterexamen. Då kan studierna ses som två block där de tre inledande åren läggs upp så att den studerande uppfyller kraven för kandidatexamen och fortsätter därefter med två år fördjupade studier så att den studerande kan uppfylla kraven för masterexamen från och med 1 juli 2007.
I Linköping inriktas universitetsutbildningen i kemi mot att i första hand ge en gedigen kunskapsbas med stora inslag av laborativ verksamhet.
De två första årskurserna består av obligatoriska kurser. De innehåller förutom kemi även matematik (10 poäng). Dessa skall ge kunskaper och färdigheter i kemi och utgöra en god grund för vidare studier.
Under tredje, fjärde och det eventuella femte året ges möjlighet till påbyggnad och fördjupning inom ett eller flera områden. Kurserna kan här i stort sett väljas fritt såvida förkunskapkraven är tillgodosedda. Ett huvudalternativ för val av kurser anges nedan under punkten utbildningens innehåll. Utbudet av dessa kurser kan ändras/kompletteras kontinuerligt.
Genom valet av påbyggnads- och fördjupningskurser under de avslutande två åren kan programmet ge olika profiler. Fördjupningskurser ges inom delämnena: analytisk kemi, biokemi, fysikalisk kemi, oorganisk kemi och organisk kemi.
Utbildningen avslutas med ett examensarbete om 10 poäng för kandidatexamen eller 20 (alternativt 10+10) poäng för magisterexamen. Den som avser att ta ut masterexamen kan göra examensarbete omfattande totalt 30-40 po&aunml;ng varav minst 20 poäng på avancerad nivå.
c23.3 Utbildningens innehåll
De inledande två åren (80 poäng) innehåller kemins olika delämnen samt en breddgivande kurs i matematik. Kurserna i allmän kemi under den första terminen, utgör en bred introduktion till kemi och innehåller grundläggande avsnitt från fem av kemins delämnen:
- Oorganisk kemi behandlar kemiska egenskaper hos grundämnena och viktiga oorganiska föreningar, vidare komplexkemi och fasta tillståndets kemi.
- Organisk kemi behandlar kolföreninganas struktur och egenskaper, samt hur man med olika reaktionstyper kan syntetisera organiska föreningar.
- Fysikalisk kemi behandlar bl.a. reaktionskinetik, kvantmekanik,
spektroskopi, elektrokemi, termodynamik och ytkemi.
- Analytisk kemi behandlar olika kvantitativa och kvalitativa
analysmetoder, såväl klassiska våtkemiska metoder som moderna instrumentella metoder..
- Biokemi behandlar proteinkemi, enzymers reaktionsmekanismer och
kinetik, molekylärgenetik och DNA-metodik samt metaboliska förlopp.
Dessa delämnen behandlas sedan ytterligare under de följande terminerna i form av påbyggnadskurser.
Under tredje året ges möjlighet till ytterligare påbyggnad och fördjupning av kunskaperna i kemi med anknytning till tidigare lästa kurser.
Under det fjärde året sker en tydlig profilering av utbildningen. Hela utbildningen under magisteråret har en stark koppling till pågående forskning inom kemiämnet. Fördjupning ges inom delområdena analytisk kemi, fysikalisk kemi, oorganisk kemi, proteinkemi och organisk syntes. Magisterutbildningen avslutas med ett examensarbete på 20 poäng (under termin 8), där den studerande tränas att självständigt formulera problem och söka lösningar till dessa. Examensarbetet utförs inom ett ämnesområde med naturlig koppling till ämnesvalet i termin 5-7. I examensbeviset kan den som så önskar få en vald profilering angiven under förutsättning att för profilen rekommenderade kurser, eller motsvarande omfattande minst 20 poäng C/D kurser är godkända samt att examensarbetet gjorts inom profilens ämnesområde. De ämnesområden inom kemi som kan ges som profil är:
- ANALYTISK KEMI/ANALYTICAL CHEMISTRY
- BIOKEMI/BIOCHEMISTRY
- FYSIKALISK/OORGANISK KEMI/PHYSICAL/INORGANIC CHEMISTRY
- ORGANISK KEMI/ORGANIC CHEMISTRY
- LÄKEMEDELSKEMI/MEDICINAL CHEMISTRY
Profilerna kommer att ersättas av de planerade masterprogrammen från och med hösten 2007. Fö magisterexamen gäller listan över profiler.
c23.4 Uppflyttning till högre årskurs
- För studerande antagna ht 2003 och senare gäller:
För att den studerande skall få påbörja studier på termin 5 krävs att följande kurser är godkända:
- Allmän kemi
- Biokemi 1
- Oorganisk kemi
- Analytisk kemi A
- Organisk kemi 1
- Fysikalisk kemi spektroskopi eller Fysikalisk kemi, termodynamik
Samtliga studerande prövas och uppflyttas enligt tröskelreglerna som gäller för studerande antagna 2003 eller senare. Den som är antagen 2002 eller tidigare och som inte uppfyller de senare kraven kan då uppflyttas enligt de gamla tröskelkraven.
En studerande som inte uppfyller kraven för att börja år 3 skall i samråd med studievägledare lägga upp ett individuellt studieprogram. Se gemensamma bestämmelser b6.2.
c23.5 Examensarbete
c23.5.1 Allmänt
Examensarbetet avslutar utbildningen och avser att ge den studerande möjlighet att tillämpa sina under studietiden förvärvade kunskaper genom att självständigt behandla och redovisa en uppgift av forskningskaraktär. För att erhålla magisterexamen i kemi skall examensarbetet utföras i kemi.
För närmare information om examensarbetets utförande och rapportens omfattning och utformning hänvisas till särskilda anvisningar från resp. examinator.
Reglerna om tid för påbörjande av examensarbete gäller också för opposition på examensarbete.
c23.5.2 På:börjande av examensarbete
För att få påbörja ett examensarbete för kandidatexamen skall den studerande ha godkända kurser i huvudämnet motsvarande samtliga obligatorisk kemikurser samt minst en C-kurs med, för examensarbetet, relevant inriktning. Dessutom skall den studerande ha minst 90 poäng godkända totalt. Projektet kan göras i grupper om flera studenter enligt institutionens anvisningar.
För att få påbörja ett examensarbete om 20 poäng (alternativt 10 poäng, om 10 poängs examensarbete för kandidatexamen redan godkänts) för magisterexamen skall den studerande ha godkänts i kurser om minst 120 poäng, inkluderande alla obligatoriska kemikurser, samt kurser inom kemi på C/D-nivån motsvarande minst 20 poäng med för examensarbetet relevant inriktning. Då två 10-poängs examensarbeten utförs skall det första vara godkänt innan det andra får påbörjas.
För påbörjande av ett avslutande 30- alternativt 40-poängsarbete som avser att leda till masterexamen krävs minst 140 poäng inkluderande alla obligatoriska kemikurser, samt kurser inom kemi på C/D-nivå motsvarande minst 20 poäng med för examensarbetet relevant inriktning.
c23.6 Examensförordning
Studierna avslutas med filosofie magisterexamen med kemi som huvudämne. I examensabeviset anges att examen år avlagd inom kemiprogrammet.
Examina regleras av högskoleförordningen, se avsnitt b1.2.2. I examensbeviset kan den som önskar få en vald profilering angiven under förutsättning att för profilen rekommenderade kurser, eller motsvarande omfattande minst 20 poäng kurser på C/D nivå, är godkända samt att examensarbetet gjorts inom profilens ämnesområde (se även utbildningens innehåll ovan).
c23.7 Särskild behörighet
För att antas till kemiprogrammet krävs, förutom villkoren för grundläggande behörighet, följande särskilda behörighet:
Matematik D, Fysik B, Kemi B och Biologi B.
Utbildningplan för studerande antagna ht2006 kommer att fastställas under våren 2006 så att anpassning till kommande beslut görs.
|