studiehandbok@lith   Länk till universitetets hemsida
 

Linköpings tekniska högskola

Länk till universitetets hemsida

2006

UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR TEKNISK FYSIK OCH ELEKTROTEKNIK, internationell
/Master of Science in Applied Physics and Electrical Engineering-International/

c27 PROGRAMSPECIFIK UTBILDNINGSPLAN

c27.1 Vision

Yi-programmet syftar till att utbilda civilingenjörer som skall kunna arbeta vid den internationella teknikfronten och där befästa och förstärka kompetensen inom näringsliv och samhälle. En Yi-ingenjör skall ha förmåga att skapa, utveckla, anpassa och använda modern teknik för att möta behoven som ställs från näringsliv och samhälle. Med förståelse för teknikens roll i ett helhetsperspektiv skall Yi-ingenjören i sin verksamhet också kunna möta samhällets och enskilda individers krav på miljö, resurshushållning och ekonomi. Yi-aren ska också ha goda språkkunskaper samt internationell erfarenhet genom utlandsstudier vid ledande utländska universitet och högskolor.

De övergripande målen inbegriper följande delmål:

  • Yi-ingenjörens adelsmärke skall vara att behärska kombinationen av djup och bredd inom matematik, teknisk fysik, elektronik, systemteknik och språk. Denna kunskapsprofil skall ge Yi-ingenjören ett brett verksamhetsfält i näringslivets företag, nationellt och internationellt, inom områdena elektronik, datateknik, verkstadsteknik, kommunikation, processindustri samt vid forskningsinriktade institutioner.
  • Yi-ingenjörens kompetens skall också kunna vara till nytta inom samhället i stort. Kombinationen av djup och bredd i utbildningen skall säkerställa att Yi-ingenjören skall ha förmåga till kontinuerlig breddning och fördjupning av sina kunskaper och därmed förmåga till anpassning och flexibilitet.
  • Yi-ingenjören skall ha goda färdigheter i muntlig och skriftlig kommunikation såväl på sitt modersmål som engelska och sitt inriktningsspråk.
  • Yi-ingenjören ska ha god inblick i hur man arbetar i och styr projekt som kräver kompetens från skilda teknikområden.
  • Yi-ingenjören ska ha insikt i ingenjörsarbetets bredd från idéskapande via konstruktion och implementering till teknikens användning (CDIO).
  • Utbildningen skall ge Yi-ingenjören goda möjligheter till personlig utveckling.
  • Yi-ingenjören ska ha förlagt ett studieår vid utländsk teknisk högskola eller universitet inom aktuellt språkområde.

Utbildningsprogrammets innehåll

Yi-programmets bas utgörs av matematiska, natur- och teknikvetenskapliga ämnen. Dessa ämnen ger kunskaper om hur man med matematisk metodik modellerar och analyserar fysikaliska och tekniska system. De ger också grunden till att kunna tillgodogöra sig och tillämpa metoder och verktyg för konstruktion av tekniska system inom fysik, elektroteknik och datateknik. Fortlöpande under utbildningen ges träning i att dokumentera och kommunicera tekniska resultat och ideer till både specialister och en bredare publik. I utbildningen finns också moment som ger en insikt i sambandet mellan den tekniska utvecklingen och människans livsbetingelser.

c27.2 Gemensamma bestämmelser

Gemensamma bestämmelser för samtliga program vid LiTH finns sammanställda i avsnitten b1-6.

c27.3 Uppläggning

Utbildningen består av en kombination av obligatoriska och valfria kurser. Utbildningen inleds för samtliga studerande på Yi med grundläggande kurser i matematik, fysik och elektroteknik. Dessa kurser ger en god bas för både fortsatta kurser och en livslång kompetensutveckling. Gemensamt för alla studerande på Yi är även kurser som ger basfärdigheter i att utföra fysikaliska och elektrotekniska experiment samt att konstruera elektro- och datatekniska system. I den internationella utbildningen kompletteras denna bas med kvalificerad språkutbildning.

Utbildningen under de första fyra terminerna består av gemensamma kurser samt språkundervisning på inriktningsspråket. Utbildningen är planerad så att i första hand termin 5 och 6 är förlagda till något utländskt universitet inom det språkområde som överenstämmer med inriktningsspråket. Studierna skall omfatta obligatoriska, valfria samt profilkurser som stämmer överens med Y3 i möjligaste mån. Särskild hänsyn skall tas till önskemål om avslutande inriktning på studierna. Termin 7 och 8 omfattar valfria kurser samt inriktningskurser vid LiTH. I vissa fall ingår obligatoriska kurser som ej kunnat läsas under utlandsåret. När så är lämpligt kan även annan tidpunkt för utlandsstudierna komma ifråga.

Språkundervisningen fortgår under termin 7-8. I tredje året skall ingå minst en programmeringskurs.

Fr.o.m. termin 6 väljer den studerande en profil. Profilerna består av ett antal för profilen obligatoriska kurser. Utöver dessa kurser skall ett antal valfria kurser läsas, så att examensfordringarna uppfylls, enligt b1.2. Kurserna i profilerna ersätts, enligt överenskommelse mellan utbildningsnämnd Y och studenten, av kurser lästa utomlands.

Alla kurser i Y samt Yi-programmets läro- och timplan får läsas som valfria av samtliga studerande vid programmet oberoende av profil. Undantag är frivilliga kurser som ej räknas med i de 180 poäng som krävs för examen samt MTS-kurser där särskilda regler gäller. Se avsnitt c27.9.1

Genom att välja en kombination av kurser kan de studerande profilera sina studier mot tillämpningsområden enligt särskild förteckning. Genom en lämplig kurskombination får den studerande insikt i frontlinjeteknik inom något av dessa områden.

c27.4 Bestämmelser för uppflyttning till de högre årskurserna

Följande villkor gäller för deltagande i undervisning och examination.

  • termin 1-4:
    Studerande som uppfyller kravet om registrering får utan särskilt tillstånd bedriva studier i både årskurs ett och två. Kurserna förutsätts läsas i den ordning som anges i läro- och timplanen. Särskilda förkunskapskrav framgår av respektive kursplan. De studerande som önskar inhämta kurser i annan ordning anmäler detta i samband med kursanmälan.
  • termin 5 och högre
    Följande regler kompletterar särskilt regelverk.

    Gäller från och med intresseanmälningsomgången ht 2006.

    Behörighet utlandsår för studerande antagna till utbildningen hösten 2005 eller tidigare:

    • Linjär algebra
    • Analys A/Envariabelanalys 1 och Envariabelanalys 2
    • Analys B/Flervariabelanalys/Komplex analys
    • Elektronik och mätteknik
    • Digitalteknik
    • samt språkkursen i åk 1
    utgör obligatoriska kurser som skall vara godkända vid intresseanmälan för utlandsstudier. Dessutom gäller att minst 40 poäng fullgjorts i slutförda obligatoriska kurser inom programmet vid intresseanmälningsdatum för utlandsstudier.

    Endast behöriga studenter ska lämna in intresseanmälan. Studenter som inte nominerats till utlandsår ska planera för studier termin 5 och 6 vid LiTH tillsammans med studievägledaren, se gemensamt regelverk för LiTH.

    Urval
    Om flera sökande uppfyller på förhand givna krav, fördelas plats efter:

    1. Matchning inriktning, språkkunskaper och önskat universitet (avgöra av LiTH)
    2. Uppnådda studiepoäng i läro- och timplanens slutförda obligatoriska kurser t.o.m. period 1 termin 3.
    3. Medelbetyg på slutförda obligatoriska kurser t.o.m. period 1 termin 3.
    4. Lottning.

  • Villkor för deltagande i undervisning och examination under termin 7-9.
    För att få deltaga i undervisning under termin 7-9 måste teknologen under utlandsåret följt kurser som ger möjlighet till normal studiegång under termin 7-9 på LiTH. (d.v.s. ha följt kurser som motsvaras av de som ges termin 5-6 på LiTH).

c27.5 Profiler

Inom utbildningsprogrammet för teknisk fysik och elektroteknik - internationell (Yi) finns profiler som är gemensamma med Y-programmet, se läro- och timplan för resp. profil.

Dessutom finns möjlighet att läsa kurser efter en individuell inriktning.

Profilerna påbörjas under period 1 under termin 6. För att en profil skall ingå i examen måste samtliga i profilen ingående kurser läsas. Undantagsvis kan någon enstaka kurs efter beslut av utbildningsnämnd Y få bytas ut. Utöver profilerna skall ett antal valfria kurser läsas, så att examensfordringarna uppfylls, enligt b1.2.

Individuell inriktning upprättas i samråd med studievägledningen och beslut fattas av utbildningsnämnd Y efter ansökan. Ansökan om att få följa individuell inriktning skall vara motiverad. Individuell inriktning i samband med utlandsstudier upprättas i samråd med utbildningsledaren.

c27.6 Val av profil och anmälan till kurser

När det gäller tidpunkter för och information om val av profil och anmälan till kurser se avsnitt a4. När det gäller regler för enskilda profiler och vilka kurser som ingår i en särskild profil se särskilt PM som tillhandahålls inför profilvalet.

När det gäller tidpunkter för och information om val av profil och kurser se avsnitt a4. När det gäller regler för enskilda profiler och vilka kurser som ingår i en särskild profil se resp. läro- och timplan, den information som tillhandahålls inför valet eller profilinformationen som nås via länkar ovan.

Den som gör studieuppehåll skall deltaga i kursanmälan inför den termin som studierna skall återupptagas. Tidigare kursanmäaln ogillas.

Kurser från annat program som kan räknas med i examen utan särskild ansökan:

  • TDDC17 Artificiell intelligens
  • TDDA89 Formella språk och automatateori
  • TDDA32 Konstruktion och analys av algoritmer
  • TDDB44 Kompilatorkonstruktion
  • TDDA41 Logikprogrammering
  • TDDA69 Data och programstrukturer
  • TDDB37 Distribuerade system

c27.7 Examensarbete

Samma regelverk gäller för examensarbete på Yi som på Y-programmet, se avsnitt c2.7.

c27.8 Praktik

Bestämmelser för praktik finns i avsnitt b4.

c27.9.1Kurser inom området människa-teknik samhälle

I programmets utbildningsplan ingår kurser inom området människa-teknik-samhälle (MTS). Varje studerande vid utbildningen kan maximalt ta med 10 poäng från MTS-blocket utöver obligatoriska språkkurser i sin examen.

Kurser utanför programmets utbildningsplan och som inte kan karakteriseras som tekniska kurser (huvudsakligen kurser utanför LiTH) kan få räknas med i examen efter beslut av utbildningsnämnden.För att få räkna med dessa kurser i civilingenjörsexamen lämnas en ansökan med bifogad kursplan in till Tekniska högskolans fakultetskansli varefter utbildningsnämnden beslutar. Bedömningen görs efter en helhetsbild av examen.

c27.9.2 Kurser i ekonomi

Samtliga studerande på Yi-programmet ska ha minst 3 poäng ekonomi/marknadsföring/entreprenörskap i examen. Inom Yi-programmets läro- och timplan är dessa 3 poäng valfria.
Exempel på sådana valfria kurser finns i avsnitt c2.9.2

c27.10 Kurser som får läsas oberoende av gällande uppflyttningsregler:

Kurser inom människa-teknik samhälle får läsas oberoende av gällande uppflyttningsregler.

c27.11 Forskarutbildningskurser

Vissa forskarutbildningskurser är öppna för teknologer. Kontakta forskarstudierektor på resp institution:

För att få räkna en forskarutbildningskurs i civilingenjörsexamen måste ansökan inlämnas till nämnden, som beslutar om kursen är lämplig och som också fastställer kursplan och sätter poäng på kursen.

c27.12 Kurser som överlappar varandra

Kurser som överlappar varandra får ej ingå i examen samtidigt.

c27.13 Registrering på termin och kurs

Se avsnitt a4.

c27.14 Generella beslut

Lista över generella beslut som fattats av utbildningsnämnden för Teknisk fysik och elektroteknik finns tillgänglig på http://www.lith.liu.se/civing/y/.
Listan uppdateras kontinuerligt.

c27.15 Riktlinjer för examen

Alla Yi-teknologer skall förlägga ett års studier, dvs 40 poäng, till ett utländskt universitet med undervisning på profilspråket. För att erhålla examen i Teknisk fysik och elektroteknik med internationell inriktning måste minst 25 poäng av utlandsstudierna totalt vara avklarade. Minst 20 poäng av dessa måste vara inom NA/TE-området.

 

Linköpings tekniska högskola

Länk till sidans topp


Informationsansvarig: Ingela Wiklund, ingwi@tfk.liu.se
Senast ändrad: 2009-08-26 12:35