studiehandbok@lith   Länk till universitetets hemsida
 

Linköpings tekniska högskola

Länk till universitetets hemsida

2005

UTBILDNINGSPLAN FÖR JAPANSKT BASÅR, 40P.
/FOUNDATION YEAR IN JAPANOLOGY - Preparatory Studies Providing Eligibility/

Särskilda föreskrifter

Regeringen har genom prop. 1991/92; 150 fattat beslut om fördelning av 1250 utbildningsplatser för kompletteringsutbildning. Kompletteringsutbildningen bör sålunda utgöra en behörighetsgivande förutbildning som anknyter till viss grundläggande högskoleutbildning. Det avses ge studerande som inte uppfyller de särskilda förkunskapskrav för utbildningen de kunskaper som erfordras.

Syftet med utbildningen

Tekniska högskolans satsning på en basårsutbildning i japanologi är ett första steg mot ett eventuellt mer heltäckande studium av internationella areas, språkområden, omfattande i utbyggd form Europas viktigaste delar, Ryssland, Japan, Amerika, Ost- och Sydostasien.

Utbildningar knutna till basåret

Fullgjort basår medför garanterad plats på civilingenjörsprogrammet Industriell Ekonomi vid LiTH. Fullgjort basår ger också behörighet att söka till Industriell Ekonomi - internationell med japansk inriktning. Ansökan/antagning sker i detta fall via VHS.

Meddelande om plats på civilingenjörsprogrammet Industriell Ekonomi lämnas under sommaren till dem som har godkänt basår efter tentamensperiod Vt2. För de studenter som ej har godkänt basår gäller att de har rätt att följa undervisningen under den inledande perioden. Terminsregistrering och studier under period Ht1 får dock endast göras av student som har godkänt basår senast 31 augusti.

Önskar student ej ta sin garantiplats i anspråk gäller regler för studieuppehåll.

För studenter som ej beviljats studieuppehåll, alternativt ej har godkänt basår gäller regler för studieavbrott.

Utbildningens uppläggning och innehåll

Utbildningen är ettårig och omfattar totalt 40 poäng. Kurserna är gemensamma för samtliga studerande. För godkänt basår krävs att alla kurser är godkända.

Följande inslag i utbildningen är centrala. I språkundervisningen; formlära, syntax och skriftsystem, viss praktisk språkfärdighet. Grundläggande kunskaper i Japans historia, religion, kultur, samhällsliv, ekonomi, politik och handelspolitik.

Utbildningen skall i största möjliga mån beakta de studerandes fortsatta studier vid I-programmet på LiTH.

Komplettering till punkt a8.5 Betyg

Betyg i kurs på basåret sättes i skalan underkänd, godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4) och med beröm godkänd (5). För graderna 3-5 fordras kunskap enligt i kursplan angivet kursinnehåll samt i förekommande fall godkända obligatoriska moment. Dessa betyg kan ej likställas med betyg från gymnasieskolan och kan därmed inte ingå i underlag för uträkning av medelbetyg på gymnasiebetyg. Dock ger utbildningen behörighet som motsvarar kurser på gymnasiet. Behörighet ges enbart på den nivå som motsvarar avslutad kurs, se kursplan.

Utbildningen ges i Linköping. Undervisningen är organiserad i läsperioder och tentamensperioder på samma sätt som övriga utbildningar vid LiTH. Kursernas fördelning på perioder framgår av läro- och timplanen.

Särskild behörighet

För tillträde till basåret krävs (förutom allmän behörighet):

Matematik E, Fysik B, Kemi A (eller motsvarande)

Dessutom krävs ett lägsta meritvärde (gymnasiebetyg eller resultat på högskoleprov) enligt följande:

BP 15,00
BL 3,8
BU 3,8
BF 4,0 (Utmärkt)
HP 1,4
HA 1,9

Utbildningsbevis

Efter godkänd utbildning utfärdas, efter särskild ansökan av den studerande, utbildningsbevis. I utbildningsbeviset anges de i basåret ingående kurserna samt betyg för dessa.

 

Linköpings tekniska högskola

Länk till sidans topp


Informationsansvarig: Utbildningsledarna, val@tfk.liu.se
Senast ändrad: 2005-09-09 13:40