studiehandbok@lith   Länk
 

Linköpings tekniska högskola

Länk
TMQU25 Kvalitetsledning och processutveckling, 6 poäng
/Quality Management/

För: M4, I4, Ii4

Utbildningsområde: Teknik    Ämnesgrupp: Maskin
Fördjupningsnivå: D

Mål:
Kursen ämnar förmedla en vision om företagande som präglas av kund-fokusering och ett ständigt participativt processförbättringsarbete. Deltagarna skall efter genomgången kurs skapat sig en djup förståelse och insikt om de grundläggande principerna inom offensiv kvalitetsutveckling. Hur ett vardagligt såväl som strategiskt förändrings- och förbättringsarbete kan organiseras, styras och ledas. Vilka verktyg och metoder som är lämpliga att använda i en ständig förbättringsstrategi och hur dessa kan realiseras till förmån för såväl interna som externa kunder. Hur variation hanteras i tillverkningsprocessen och hur moderna kvalitetsprogram bidragit till ökad konkurrenskraft.

Förkunskaper:
TMQU17 Offensiv kvalitetsutveckling, grundkurs (obligatorisk) TAMS10(15) Matematisk statistik M respektive I (obligatorisk) TEIO33(60) Industriell Organisation M respektive I (rekommenderad)

Påbyggnadskurser:
TMIA20 Människa, teknik, organisation TMQU40 Kvalitet, människa, teknik - projektkurs

Organisation:
Kursen är uppdelad i två delar: Del 1 - Kvalitetsledning Del 2 - Processutveckling De teoretiska kursmomenten genomförs i form av seminarier och övningar. För att ge kursinnehållet en praktisk anknytning tillämpas kunskapen genom ett antal grupparbeten och fallstudiediskussioner. Dessutom kommer ett antal gästföreläsningar att belysa aktuella praktikfall.

Kursinnehåll:
Kursinnehållet beskrivs med hjälp av träddiagrammet nedan. Utöver dessa moment kan nämnas att deltagarna aktivt tränas i självständig problemlösning och framställning.

Kurslitteratur:
Bergman,B & Klefsjö, B. (1995): Kvalitet från behov till användning. Bechtell, M. (1995): The Management Compass Nilsson, T. (1999): Ständig förbättring - om utveckling av arbete och kvalitet. Kurspärm samt utdelat material.

TEN1Skriftlig tentamen för del 2, 3 p.
UPG1Inälmningsuppgifter och seminariedeltagande på del1, 3 p.
UPG2Projektarbeten, 0 p.


Undervisningsspråk är Svenska.




Engelsk kursplan



Gäller 2001, beslut av utbildningsnämnden november 2000

 
 

Linköpings tekniska högskola

Länk


Informationsansvarig: Info-LiTH, info-lith@tfk.liu.se
Senast ändrad: