studiehandbok@lith   Länk
 

Linköpings tekniska högskola

Länk
TMES14 Energisystem - projektkurs, 6 poäng
/Energy Systems - project course/

För: I4, Ii4

Utbildningsområde: Teknik    Ämnesgrupp: Maskinteknik
Fördjupningsnivå: D

Mål:
Kursen syftar till att ge kunskap om verktyg för simulering av energisystem samt att genom konkreta exempel lära känna angreppssätt för att modellera och analysera energisystem i byggnader, industrier, kommuner och på nationell nivå.

Förkunskaper:
Energiresurser och Industriella energisystem eller motsvarande.

Organisation:
Föreläsningar, laborationer, projektarbeten och seminarier.

Kursinnehåll:
Översikt av olika typer av energimodeller. Tidsupplösning, tidshorisont och omfattning av geografiska områden och samhällssektorer. Skillnader mellan ekonomiska/tekniska, bottom-up/top-down, optimerings/simulerings och drift/investeringsmodeller. Datorhjälpmedel vid elhandel. Optimeringsmodellers syfte, uppbyggnad, funktion och användning. En optimerande energisystemmodell för lokala och nationella energisystem. Energitillförsel och hushållning. Kostnadsminimering av drift och nya anläggningars typ, storlek och investeringstidpunkt. Beskrivning av externa effekter (t ex miljöpåverkan) genom kostnader och begränsningar.
Kursen består av fyra delmoment:
Delmoment 1 - Nationella energisystem
Nationella energisystemmodeller. Sveriges energiförsörjning. Projektarbetet kan behandla Sveriges elförsörjning och dess miljöpåverkan vid olika utnyttjande av kärnkraft, fossila bränslen och förnybara energikällor. Optimering med en energisystemmodell. Detta arbete presenteras vid ett seminarium. I uppgiften ingår också att opponera på ett annat arbete vid seminariet.
Delmoment 2 - Fjärrvärmesystem
Kommunala energisystem. Analys av värme- och elproduktion i ett kommunalt fjärrvärmesystem med ett simuleringsprogram. Hur bör produktionskapaciteten byggas ut med hänsyn till ekonomi och miljö? Utnyttjande av biobränsle, avfall som resurs, spillvärmeleveranser m. m. Känslighetsanalyser genom variation av osäkra parametrar (t.ex. energipriser, skatter) som är betydelsefulla för lönsamheten i investeringar i el- och värmeproduktion.
Delmoment 3 - Industriella energisystem
Analys av energianvdndningen i olika typer av industrier, t ex verkstads- och processindustri. Potential för förbättring av energisystem genom konstruktion och analys av värmeväxlarnätverk. Optimering av energitillförsel, där randvillkorens (t ex bränsleprisernas) inverkan på energikostnaderna analyseras med hänsyn till möjliga interna processförändringar. Energimodeller som beslutsstöd.
Delmoment 4 - Byggnaders energisystem
Hus som energisystem, inomhusklimat. Simuleringsprogram för byggnader. Betydelsen av olika parametrar (t.ex. solinstrålning, isolering) för en byggnads värmebalans.

Kurslitteratur:
Skrifter från Energisystem, IKP

UPG1Projektarbete nationella energisystem, 2,5 p.
UPG2Projektarbete fjärrvärmesystem, 1,5 p.
UPG3Projektarbete industriella energisystem, 1,5 p.
LAB1Laboration byggnaders energisystem, 0,5 p.


Undervisningsspråk är svenska.




Engelsk kursplan



Gäller 2001, beslut av utbildningsnämnden november 2000

 
 

Linköpings tekniska högskola

Länk


Informationsansvarig: Info-LiTH, info-lith@tfk.liu.se
Senast ändrad: