studiehandbok@lith   Länk
 

Linköpings tekniska högskola

Länk
TGTU45 Teknikhistoria, 4 poäng
/Technology History/

För: M3, Y4, D3, I4, Ii4,IT4

Utbildningsområde: Humaniora    Ämnesgrupp: Samhällsvetenskap
Fördjupningsnivå: B

Mål:
Kursen ska ge en grundläggande kunskap och förståelse vad avser den långa och komplexa historiska process som lett fram till dagens högteknologiska samhälle. Ett annat viktigt mål med studier i teknikhistoria är att de kan bidra till att skapa en brygga mellan de två kunskapstraditionerna - den teknisk/naturvetenskapliga och den humanistisk/samhällsvetenskapliga.

Organisation:
Föreläsningar varvas med seminarier kring problemorienterade texter. I mån av tid och intresse kommer en kortare exkursion att genomföras till någon teknikhistorisk intressant miljö.

Kursinnehåll:
Efter en introduktion följer en kronologisk upplagd exposé från forntid till tiden för det industriella genombrottet. De två senaste seklen behandlas i huvudsak tematiskt. Exempel på ämnesområden som kommer att behandlas i föreläsningar och seminarier: Forntidens tekniska framsteg, antiken - stagnation eller framsteg, den mörka eller den dynamiska medeltiden, tidiga former av tekniköverföring, teknik och naturvetenskap under den nya tiden, nya kraftkällor mobiliseras, den agrara revolutionen, infrastrukturell utveckling, den svenska bruksmiljön, stora tekniska system, framväxten av den moderna ingenjören, den moderna teknikdebatten. Utgångspunkten är den europeiska utvecklingen i samspel med andra kulturer.

Kurslitteratur:
Hansson, Staffan, Teknikhistoria: Om tekniskt kunnande och dess betydelse för individ och samhälle (Studentlitteratur, Lund 1996) Rydberg, Sven, Svensk teknikhistoria (Hedemora, 1989) Diverse stencilerade artiklar och uppsatser.

TEN1En skriftlig tentamen med graderade betyg, 4 p.
På kursen ges endast betygen Godkänd/Icke godkänd. För betyget Godkänd krävs obligatorisk och aktiv närvaro vid samtliga seminarietillfällen. Frånvaro gäldas med en skriftlig analys av den text som behandlats. Kursen avslutas med en skriftlig tentamen.



Undervisningsspråk är Svenska.

Studierektor: Sabrina Thelander
Examinator: Sabrina Thelander
Kurshemsida: www.tema.liu.se

Engelsk kursplan



Gäller 2001, beslut av utbildningsnämnden november 2000

 
 

Linköpings tekniska högskola

Länk


Informationsansvarig: Info-LiTH, info-lith@tfk.liu.se
Senast ändrad: