studiehandbok@lith   Länk
 

Linköpings tekniska högskola

Länk
TEIE65 Elektronisk handel och affärsutveckling, 3 poäng
/Electronic Commerce and Business Development/

För: I4, Ii4

Utbildningsområde: Teknik    Ämnesgrupp: Industriell ekonomi
Fördjupningsnivå: D

Mål:
Kursens mål är att ge studenterna ett strategiskt perspektiv på elektronisk handel och affärsutveckling Bakgrund: Ur ett företagsstrategiskt perspektiv utgör elektronisk handel ett nytt sätt att göra affärer. Nya företag som från början baserar sina affärsidéer på elektronisk handel, s k invadörer, kommer in på olika marknader och bidrar till att konkurrensens spelregler ändras. Etablerade företag tvingas (som regel mera reaktivt än proaktivt) att ta ställning till elektronisk handel som en ny marknadskanal som endera konkurrerar eller kompletterar de sedan upparbetade kanalerna. Elektronisk handel är en drivkraft bakom en integration mellan olika branscher, bl a bildande av en infocom-bransch där telekommunikation, datakommunikation samt media möts. Kursens målsättning: Kursen syftar till att ge en företagsstrategisk förståelse för internet och elektronisk handel i den framtida konkurrensen mellan företag (och mellan branscher). Intresset kommer att fokuseras på användningen av internet i affärsrelationer mellan företag, s k business to business, och mellan företag och konsumenter.

Förkunskaper:
Strategisk planering samt grundkurser i marknadsföring eller logistik.

Organisation:
Företagsstrategiska perspektiv på elektronisk handel: Det grundläggande perspektivet är att elektronisk handel är en ny marknadskanal, vilket sätter en utveckling av de grundläggande marknadsförings- och logistikteorierna i fokus. Införandet av en ny marknadskanal är en dramatisk strategiutveckling för etablerade företag och en stor möjlighet för nystartade företag att förändra spelreglerna på en marknad. Kompletterande perspektiv till marknadskanalsperspektivet är: - Konceptutvecklingsperspektivet som fokuserar vilka produkter och tjänster som lämpar sig för elektronisk handel och till hur stor del en affärstransaktion kan baseras på (interaktiv) kommunikation över internet (till skilnad från problemlösning och förhandling i personliga möten). - Kundadaptionsperspektivet som fokuserar innovationsspridning, kundsegmentering och köparbeteende i samband med elektronisk handel. Vad kännetecknar s k "early adopters" i elektronisk handel och hur snabbt ökar penetrationen av elektronisk handel. - Ekonomiperspektivet som fokuserar de värden och kostnader som uppstår i affärsprocessernas värdekedjor och relaterar detta till prissättningen på produkter och tjänster.

Kursinnehåll:
Kursen bygger på en föreläsningsserie samt ett större projektarbete som kartlägger ett företagsstrategiskt problem kopplat till ett fallföretag.

Kurslitteratur:
Litteratur (exempel): Hagel III, J & Armstrong (1997): "Net Gain - Expanding Markets Through Virtual Communities", Harvard Business School Press, Boston, Mass. Jacobsson, P (1998): "Internet som strategiskt kommunikationsverktyg", Studentlitteratur, Lund.

UPG1Skriftlig projektrapport/Muntlig tentamen, 3 p.


Undervisningsspråk är Svenska.

Studierektor: Reinhold von Essen
Examinator: Staffan Brege
Kurshemsida: http://www.eki.liu.se/indek
Epostadress: stabr@eki.liu.se

Engelsk kursplan



Gäller 2001, beslut av utbildningsnämnden november 2000

 
 

Linköpings tekniska högskola

Länk


Informationsansvarig: Info-LiTH, info-lith@tfk.liu.se
Senast ändrad: