studiehandbok@lith   Länk
 

Linköpings tekniska högskola

Länk
TEIE61 Industriell ekonomi, 3 poäng
/Industrial Economics/

För: NM1, NONM2

Utbildningsområde: Teknik    Ämnesgrupp: Industriell ekonomi
Fördjupningsnivå: B

Mål:
Kursen avser att bibringa de studerande en orientering om företagens allmänna villkor och verksamhet, ge insikter i företagens redovisning, rapportering och finansiering samt ge färdigheter i ekonomisk bedömning och kalkylering.

Organisation:
Föreläsningarna ger bakgrund till företagets ekonomiska villkor och på vilket sätt det styrs samt företagets relationer till kunder och leverantörer. Lektioner och datorlaborationer ägnas åt problemlösning och praktikfallsdiskussioner. I kursen ingår ett obligatoriskt projektarbete som utgörs av en analys av ett existerande företag.

Kursinnehåll:
Företagets mål, intressenter och organisation. Årsredovisning och bokslutsanalys. Tolkning av företagets externa information. Ekonomisk bedömning. Redovisning och skattelagar. Ekonomipress. Kostnads- och intäktsbegreppen. Självkostnad- och bidragskalkyl. Investeringskalkylering och investeringsbeslut. Finansiering. Resultatplanering. Produktvalsproblem. Praktisk tillämpning av kalkyler och ekonomisk information. Språklig kommunikation integreras.

Kurslitteratur:
Andersson, G., Kalkyler som beslutsunderlag, Studentlitteratur, Lund, 1997. Blomquist A., Leonardz B., Årsredovisningen - en introduktion, Liber Ekonomi, Lund, 1997. Kompendier för PC-laboration i produktkalkylering och investeringsbedömning, LiTH, 1999.

UPG1Praktikfallsuppgift vars poäng kan tillgodoräknas vid de tre närmaste tentamenstillfällena efter kursens slut., 1 p.
UPG2Två obligatoriska laborationer samt muntlig tentamen i samband med dessa., 2 p.


Undervisningsspråk är Svenska.


Examinator: Janerik Lundquist

Engelsk kursplan



Gäller 2001, beslut av utbildningsnämnden november 2000

 
 

Linköpings tekniska högskola

Länk


Informationsansvarig: Info-LiTH, info-lith@tfk.liu.se
Senast ändrad: