studiehandbok@lith   Länk
 

Linköpings tekniska högskola

Länk
TDDI38 Programmeringsprojekt, 5 poäng
/Program Development Project/

För: DI2, EI3

Utbildningsområde: Teknik    Ämnesgrupp: Datateknik
Fördjupningsnivå: B

Mål:
Efter kursen skall du kunna genomföra ett mindre programmeringsprojekt, självständigt eller i en liten grupp, och kunna göra enkel planering, design och dokumentation. Du skall också ha mer programmeringsfärdighet än du hade innan.

Förkunskaper:
Grundläggande kunskaper om datorer och färdighet att hantera IDA:s SUN-system. Kunskaper i programmering, särskilt i språket C. Kunskaper om datastrukturer och algoritmer.

Organisation:
Kursen består dels av en teoridel, dels av en projektdel. Teoridelen ska främst ge de förkunskaper som behövs för att genomföra projektet. Den andra delen av kursen, projektdelen, består av ett mindre programmeringsprojekt som ska genomföras i tvåpersonersgrupper.

Kursinnehåll:
Kursen syftar främst till att öva programmering. I begreppet "programmering" ingår här också programutvecklingsmetodik, och ni kommer att få arbeta med kravspecifikation, designspecifikation och dokumentation. Dessutom ska ni öva "projektgenomförande", vilket betyder saker som att planera projektet (dvs skriva en tidsplan), följa upp planeringen (dvs anteckna hur mycket tid ni lägger ner och jämföra det med planen), samt att presentera det ni gjort, muntligt och skriftligt. I programmeringsprojektet ingår alltså inte bara att man ska skriva själva programmet, utan ni ska först planera projektet och specificera vad det är för program som ni ska skriva. Sen ska ni bestämma hur programmet ska se ut inuti och utanpå och vilka hjälpmedel ni ska använda när ni skriver det - alltså göra en design. Så ska ni förstås skriva själva programkoden och testa att allt fungerar. Ni måste också dokumentera alltihop, både med tanke på dem som ska använda programmet och dem som ska underhålla det. När ni är färdiga med projektet ska ni skriva en efterstudie. Dessutom ska ni göra en presentation, där ni berättar för de intresserade åhörarna om programmet och ni ska också demonstrera det färdiga programmet.

Kurslitteratur:
Bell, Morrey, Pugh: Software Engineering - A Programming Approach, 2nd Ed, Prentice Hall. 1992.

Examination:
PRA1Skriftliga och muntliga redovisningar av projektarbetet., 5 p.
Endast betyget godkänd/icke godkänd ges.



Undervisningsspråk är svenska.


Examinator: Thomas Padron-McCarthy
Kurshemsida: http://www.ida.liu.se/~TDDI38/

Engelsk kursplan



Gäller 2001, beslut av utbildningsnämnden november 2000

 
 

Linköpings tekniska högskola

Länk


Informationsansvarig: Info-LiTH, info-lith@tfk.liu.se
Senast ändrad: