studiehandbok@lith | ||
|
||
NKED76 | PROTEINERS STRUKTUR OCH FUNKTION, 5 poäng /Protein structure and function/ För: biologi, kemi och fristående kurs | |
Utbildningsområde: Naturvetenskap/teknik Ämnesgrupp: Kemi/teknik | ||
Fördjupningsnivå: D | ||
Mål: Kursen avser att ge fördjupade kunskaper inom proteinkemi och protein engineering. Stor vikt läggs vid studiet av sambandet mellan proteiners struktur och biologiska funktion, deras kemiska och fysikaliska egenskaper och hur man med olika metoder kan utnyttja dessa för karaktärisering av proteiners egenskaper.Förkunskaper: Genomgången Biokemi 2 (NKEC52)Organisation: Kursen är uppdelad i ett teori- och laborationsblock för att ge tillfälle till mera ingående och sammanhängande studier. Teoriundervisningen sker i föreläsnings- och seminarieform med aktivt deltagande av de studerande. På lektioner studeras 3-dimensionella strukturer av proteiner liksom datorsimulering och datormodellering av olika strukturer. Under laborationsdelen kommer eleverna i kontakt med moderna analysmetoder och mätinstrument för karaktärisering av proteiner. Analyserna sker i form av stationslaborationer och som laborationshandledning utnyttjas konventionella laborationsbeskrivningar och i en del fall enbart vetenskapliga artiklar, för att ge träning i en mera självständig försöksplanering. Litteraturseminarium förekommer även.Kursinnehåll: Vid teoriundervisningen behandlas olika strukturmotiv hos proteiner som alfadomänstrukturer, alfa/betastrukturer, antiparallella betastrukturer, DNA-igenkännande proteiner, multifunktionella enzymer, nukleotidbindande enzymer, membranproteiner, receptorproteiner, antikroppar, virusstrukturer, evolution av proteiner. Vidare genomgås förutsägelse av proteinstruktur, design av nya proteiner, proteinveckning, struktur-funktionsstudier på gentekniskt modifierade proteiner och enzymkatalys. Under laborationsblocket sker karaktärisering med SDS-polyakrylamidgelelektrofores, Western blotting, fluorescensmätningar.Proteinveckning studeras i projektform.Kurslitteratur: C. Branden och J. Tooze: Introduction to protein structure LaborationskompendierExamination: | ||
TEN1 | En skriftlig tentamen, 3p | |
LAB1 | En laborationskurs, 2p | |
Undervisningsspråk är svenska.
|
|
||||||
|