studiehandbok@lith   Länk
 

Linköpings tekniska högskola

Länk
NBIC18 TEKNISKT MILJÖSKYDD, 10 poäng
/Biological Environmental Engineering/

För: Biologi år 3-4 och fristående kurs

Utbildningsområde: Naturvetenskap    Ämnesgrupp: Biologi
Fördjupningsnivå: C

Mål:
Att ge kunskaper om ekologiska och toxiska konsekvenser av industriella verksamheter, tätorter och andra mänskliga aktiviteter, samt metoder för övervakning och värdering av sådana effekter. Att ge kunskaper om tekniska och biologiska metoder för att begränsa spridning av miljöstörande substanser. Vidare att förmedla kunskap om miljökonsekvensbeskrivningar (MKB), i vilka sammanhang sådana måste presenteras samt vilka krav på omfattning och innehållsom ställs.

Förkunskaper:
Genomgånget basblock i biologi med uppfyllda tröskelkrav (50p godkända varav minst 25p teori). Godkänd NBIB22 Faunistik och Floristik 6p (motsv) och genomgången NBIB06 Miljövård 5p (motsv).

Organisation:
Kursen består av föreläsningar, litteraturstudier, fält- och laboratoriearbete, exkursioner och studiebesök. Föreläsare belyser ett antal olika problem och aktuell forskningsverksamhet. Fält- och laboratoriearbetet och litteraturstudierna sker i självständigt arbetande smågrupper som studerar olika, delvis självvalda problem. Arbetena redovisas och diskuteras i skriftliga rapporter och på seminarier.

Kursinnehåll:
1) Fördjupad kunskap om de stora och viktiga miljöproblemen luftföroreningar, försurning och övergödning av mark och vatten, och organiska miljögifter, speciellt halogenerade organiska föreningar. Deras uppkomst och ursprung, transport, spridning och effekter i naturen. (2) Studier av effekter på levande organismer, organismsamhällen och ekologiska processer. Värdering av förhållandena utifrån biologiska metoder i några påverkade kultur- och naturmiljöer; skog och skogsmark, sjöar samt områden i anslutning till tung industri. Övervakning av situationen dessa med biologiska metoder. (3) Användning av resultaten i miljökonsekvensbeskrivningar och tillståndsärenden. (4) Tekniska och biologiska metoder för att minska spridning av miljöstörande substanser Punkt (1) studeras teoretiskt (2) genom teori, fält- och laboratoriundersökningar, (3) teoretiskt och praktiskt (4) teoretiskt och på studiebesök.

Kurslitteratur:
Bernes, C. 1994. Organiska miljögifter, Monitor 14. Naturvårdsverket förlag, Stockholm. Lerman, P. (ed.) 1996. Boken om MKB, del 1. Att arbeta med MKB för projekt. Boverket, Karlskrona. IMA, 1993. Annonym. 1999. Energiläget. Närings- och teknikutvecklingsverket, NUTEK. Kompendium i miljöskydd. Del 2, Miljöskyddsteknik. Inst. för Miljöskydd och Arbetsvetenskap, Kungliga tekniska Högskolan, Stockholm. Kompendiematerial samt orginalartiklar som delas ut under kursen.

Godkända redovisningar samt närvaro på alla moment på grund av studiernas självständiga och praktiska karaktär. Examination på seminarier (3p) samt genom hemtentamen (3p). Praktiska övningar och grupparbeten som redovisas genom skriftliga rapporter och seminarieredovisningar (4p). Betyg ges som godkänd eller underkänd.



Undervisningsspråk är Svenska.


Examinator: Karin S Tonderski

Engelsk kursplan



Gäller 2001, beslut av utbildningsnämnden november 2000

 
 

Linköpings tekniska högskola

Länk


Informationsansvarig: Info-LiTH, info-lith@tfk.liu.se
Senast ändrad: