THTY03 Teknisk-ekonomisk tyska, 5 poäng
/Technical-Economic German/

För: I3, I4

Utbildningsområde: Humaniora    Ämnesgrupp: Tyska
Fördjupningsnivå: B

Mål:
Teknologerna skall efter avslutad kurs: - aktivt behärska ett grundläggande ord- och frasförråd inom det teknisk-ekonomiska området - kunna läsa och förstå mer omplacerade texter inom ekonomiska områden, samt normala texter inom tekniska områden - tillägnat sig viss förmåga att muntligt kommunicera på tyska - ha viss kunskap om de tyskspråkiga ländernas nutida politiska och sociala förhållanden

Förkunskaper:
Tyska som B-språk eller motsvarande.

Organisation:
Kursen består av två delar, den startar redan i senare delen av period 2 och tenteras efter period 3, fortsätter i period 4, i juni med utlandsvistelse och omfattar också period 1 i I4. Språkresan till Tyskland finansieras av den studerande själv. Kursen avslutas med ytterligare skriftlig och muntlig tenta men.

Kursinnehåll:
Kursen ges huvudsakligen på tyska. I kursen ingår följande moment: - Systematisk genomgång av väsentliga moment i den tyska grammatiken. Grammatiska tillämpningsövningar, mot slutet av kursen huvudsakligen med relevans för sakprosatexter. - Genomgång av det tyska språkets ljudsystem. - Genomgång och diskussion av sakprosa, tidnings- och tidskriftstext. - Muntlig framställning. Träning i fritt tal och uppfattning.

Kurslitteratur:
En skolgrammatik enligt eget val. Bo-Inge Andersson: Tysk formlära för högskolebruk med övningsbok och nyckel. Lärobok i ekonomi enligt senare anvisning. Kompendier och artiklar.

Examination:
TEN1Muntlig deltentamen efter kursens slut., 1,5 p.
TEN2Skriftlig deltentamen efter kursens slut., 2 p.
TEN3Skriftlig deltentamen efter två läsperioder. 3, 1,5 p.
Vårterminens undervisning avslutas med ett prov i formlära. Under studiebesöket i Tyskland genomför teknologerna en intervju med en företrädare för det tyska arbetslivet i grupper om två. Denna redovisas sedan skriftligt och muntligt. - Den som ej kan deltaga i studieresan skriver en uppsats på tyska över ett arbetslivstema på ca 4-5 A4-sidor. Den avslutande examinationen äger rum i form av ett skriftlig och ett muntligt slutprov. - I det skriftliga provet prövas förutom språkfärdighet, kunskaperna i tyska realia. - I det muntliga slutprovet redovisas och diskuteras ett verk ur skönlitteraturen eller sakprosa.



Undervisningsspråk är svenska.




Engelsk kursplan



Gäller 2000, beslut av utbildningsnämnden november 1999