NBIC18 TEKNISKT MILJÖSKYDD, 10 poäng
/Biological Environmental Engineering/

För: Biologi år 3-4 och fristående kurs

Utbildningsområde: Naturvetenskap    Ämnesgrupp: Biologi
Fördjupningsnivå: C

Mål:
Att ge kunskaper om ekologiska och toxiska konsekvenser av olika föroreningar, industriella verksamheter och påverkan från tätorter och hur de behandlas i miljökonsekvensbeskrivningar (MKB) och vad sådana bör innehålla. Att ge kunskaper om framför allt biologiska metoder för övervakning och värdering av effekter i miljöer påverkade av sådana verksamheter och aktiviteter. Att ge kunskaper om framför allt biologiska metoder för att förhindra miljöproblem, restaurera skadade och förstörda miljöer och konstruera nya.

Förkunskaper:
Genomgånget basblock i biologi med uppfyllda tröskelkrav (50p godkända varav minst 25p teori). Godkänd NBIB10 Floristik & Faunistik 5p (motsv) och genomgången NBIB06 Miljövård 5p (motsv).

Organisation:
Kursen består av föreläsningar, litteraturstudier, fält- och laboratoriearbete, exkursioner och studiebesök. Föreläsare belyser ett antal olika problem och aktuell forskningsverksamhet. Fält- och laboratoriearbetet och litteraturstudierna sker i självständigt arbetande smågrupper som studerar olika, delvis självvalda problem. Arbetena redovisas och diskuteras i skriftliga rapporter och på seminarier.

Kursinnehåll:
(1) Ett urval av de stora och viktiga miljöproblemen, t ex luftföroreningar, försurning och övergödning av mark och vatten, miljögifter, speciellt halogenerade organiska föreningar och tunga metaller. Deras uppkomst och ursprung, transport, spridning och effekter i naturen. (2) Studier av effekter på levande organismer, organismsamhällen och ekologiska processer. Värdering av förhållandena med framför allt biologiska metoder i några påverkade kultur- och naturtyper; skog och skogsmark, jordbruksmark, sjöar, urbana miljöer. Övervakning av situationen i dessa med biologiska metoder. (3) Användning av resultaten i miljökonsekvensbeskrivningar och tillståndsärenden. (4) Biologiska metoder för att hindra miljöproblem att uppstå och hejda negativa effekter i naturen. Restaurering och sanering av påverkade mark- och vattenområden, t ex biologisk nedbrytning av föroreningar och rekonstruktion av växt och djursamhällen i urbana och industriella miljöer. Punkt (1) studeras teoretiskt, (2) genom fält- och laboratoriundersökningar, (3) teoretiskt och (4) teoretiskt och i fält och eventuellt på laboratoriet.

Kurslitteratur:
Lerman, P. (ed.) 1996. Boken om MKB, del 1. Att arbeta med MKB för projekt. Boverket, Karlskrona. IMA, 1993. Kompendium i miljöskydd. Del 2, Miljöskyddsteknik. Inst. för Miljöskydd och Arbetsvetenskap, Kungliga tekniska Högskolan, Stockholm. Kompendium. Skriftliga seminarer är delvis baserat på original artikelar tillhandhållna av kursansvariga.

Examination:
UPG1Godkända skriftliga redovisningar och seminarieredovisningar samt närvaro på alla moment. 10 p
Obligatorisk närvaro på alla moment på grund av studiernas självständiga och praktiska karaktär. Godkända skriftliga redovisningar och seminarieredovisningar. Punkt (1) examineras genom skriftliga sammanställningar från litteraturstudier i grupp, (2) och (4) i form av en skriftlig rapport från teoristudier och fält- och laboratoriarbete i någon av de nämnda naturtyperna, (3) som en seminarieuppgift. Betyg ges som godkänd eller underkänd.



Undervisningsspråk är Svenska.

Studierektor: Per Arne Björklid


Epostadress: pabjo@ifm.liu.se

Engelsk kursplan



Gäller 2000, beslut av utbildningsnämnden november 1999