NBIC13 MIKROORGANISMER I NATUREN, 10 poäng
/Environmental Microbiology/

För: biologi år 3-4 samt fristående kurs.

Utbildningsområde: Naturvetenskap    Ämnesgrupp: Biologi
Fördjupningsnivå: C

Mål:
Kursen syftar till att ge de studerande fördjupade kunskaper om mikroorganismers funktion i olika ekosystem. Kursen fokuseras kring mikroorganismer förekommande i mark och vatten och deras samspel med högre organismer och betydelse för miljön. De praktiska momenten skall ge kunskaper och färdigheter i att utnyttja mikrobiologiska tekniker för studier av mikroorganismer i miljön.

Förkunskaper:
Genomgånget basblock i biologi med uppfyllda tröskelkrav (50p godkända varav minst 25p teori).

Organisation:
Den teoretiska delen av kursen består av föreläsningar, gruppövningar och självständigt valda litteraturuppgifter som redovisas såväl skriftligt sam muntligt vid seminarium. Den praktiska delen omfattar dels ev studiebesök och exkursioner och dels laborationer, i vilka olika mikrobiologiska tekniker utnyttjas för att lösa formulerade problem. Parallellt genomför studenterna ett mer självständigt projekt inkluderande både praktiska och teoretiska delar. Kursen ges av IFM/Biologi i samarbete med Tema Vatten.

Kursinnehåll:
Prokaryota, protista och svampar samt deras fysiologi, energiomsättning och näringsförsörjning. Mikroorganismers funktion och betydelse i terrestra, marina och limniska ekosystem. Mikroorganismers roll i kvävets, kolets, svavlets och fosforns kretslopp. Genetisk stabilitet i mark och vatten. Grundläggande mikrobiologisk och molekylärbiologisk metodik för studier av mikroorganismer i naturen. Mikrobiell adhesion och uppbyggnad av biofilmer. Interaktioner mellan mikroorganismer och högre växter och djur, och deras påverkan på naturen. Tillämpningar av mikrobiell ekologi, t ex biogasproduktion, nedbrytning av bl a bekämpningsmedel, biosanering, kompostering, rening av avloppsvatten.

Kurslitteratur:
Madigan et al. 1997. Brock Biology of Microorganisms. Prentice Hall. Aktuell vetenskaplig litteratur. Laborationskompendium. Kompletteras ev senare med ytterligare bok. Litteraturkompendium.

Examination:
TEN2En skriftlig tentamen 4 p
LAB2Laborationskurs och projekt 6 p
Som betyg på kursen ges godkänd eller underkänd



Undervisningsspråk är svenska.

Studierektor: Per Arne Björklid


Epostadress: pabjo@ifm.liu.se

Engelsk kursplan



Gäller 2000, beslut av utbildningsnämnden november 1999