NBIC02 TERRESTRISK EKOLOGI, 10 poäng
/Terrestrial Ecology/

För: biologi år 3-4 och fristående kurs.

Utbildningsområde: Naturvetenskap    Ämnesgrupp: Biologi
Fördjupningsnivå: C

Mål:
Att ge kunskaper om markorganismer, vegetation och fauna i framför allt nordiska länder och hur faunan och floran fungerar i populationer, samhällen och landskap, interagerar med sin omvärld och utformar markprofiler och vegetation. Att ge erfarenheter av självständigt arbete och egen planering av fält- och laboratorieverksamhet.

Förkunskaper:
Genomgånget basblock i biologi med uppfyllda tröskelkrav (50p godkända varav minst 25p teori) samt godkända NBIB08 Ekologi 5p och NBIB10 Floristik & Faunistik 5p (motsv).

Organisation:
Kursen bygger mycket på självständigt arbete, både teoristudier och fält- och laboratorieverksamhet. Arbetet sker till stor del i grupp, även litteraturstudierna, som redovisas i form av skriftliga sammanfattningar och på seminarier. En obligatorisk fältvecka med verksamhet i andra biotiska regioner ingår. I fält och på laboratoriet arbetar varje grupp med ett självständigt valt område. Föreläsare belyser ett antal olika problem och den aktuella forskningsverksamheten. Fält- och laboratoriearbetet redovisas skriftligt och på ett seminarium. Obligatorisk närvaro på seminarier, grupparbeten och föreläsningar.

Kursinnehåll:
Generell ekologisk teori. Processer på olika organisationsnivåer i terrestra ekosystem. Landskapsekologi och uppdelade populationers ekologi. Ekologisk biogeografi, klimat, jordens biotiska regioner. Biotiska regioner och växtsamhällen i Sverige och Nordeuropa. Markens organismer, kemi och fysik. Markekologi och marklära. Den terrestra ekologins tillämpningar i de viktigaste miljövårdsproblemen.

Kurslitteratur:
Kompendiematerial i form av vetenskapliga uppsatser och utdrag ur annan litteratur enligt separat lista.

Examination:
TEO1Godkända litteratursammanfattningar, litteraturseminarier och skriftlig redovisning. 5 p
LAB1Seminarieredovisning av det empiriska arbetet. 4 p
FÄLTFältvecka. 1 p
Kursen betygsättes enbart med betyget godkänd eller underkänd.



Undervisningsspråk är svenska.

Studierektor: Per Arne Björklid


Epostadress: pabjo@ifm.liu.se

Engelsk kursplan



Gäller 2000, beslut av utbildningsnämnden november 1999