studiehandbok@lith
 

Tekniska högskolan vid Linköpings universitet

 
År: 2016
 
Masterprogram i datavetenskap, 120 hp
/ Master’s Programme in Computer Science /
 
Programmets syfte/vision
Mastersprogrammet i datavetenskap syftar till att utbilda specialister som kan arbeta i den moderna mjukvaruteknikens frontlinje inom en rad olika applikationsområden. Programmet syftar också till att säkerställa att studenterna är väl förberedda för en forskningskarriär inom datavetenskap, t ex genom fortsatta studier för Teknologie Doktorsexamen.
Datavetenskap är ett av de mest dynamiska och expansiva vetenskapsområdena. För den enskilde studenten eller yrkesverksamme inom området betyder detta att man förutom att ha en god förståelse av det teoretiska inom området också måste vara kapabel att tillämpa tekniken på nya utmanande problem och integrera den med andra tekniker.
 
Programmål
Mastersprogrammet i Datavetenskap erbjuder möjligheten till studier på avancerad nivå i datavetenskap och möjliggör en flexibel planering av specialiseringsområden. Efter att ha läst kärnkurser i datavetenskap har studenterna möjlighet att fokusera studierna mot områden som t ex artificiell intelligens, databaser och informationssökning, internetteknik, design och programmering av dataspel, informationssäkerhet, språkteknologi, människa-maskin interaktion, teoretisk datavetenskap eller utformning och implementering av datorspråk.
Följande lärandemål utgör de mätbara mål för implementeringen och programmets syfte. Dessa mål är formulerade i termer av förmågor och kompetenser hos studenten som fullgjort programmet med godkänt resultat.
  • Förmåga att förstå och tillämpa matematiska concept som är nödvändiga för att modellera olika typer av datavetenskapliga problem.
  • Vara en kompetent programmerare som är familjär med olika programmeringsspråk och verktyg och har förmåga att kreativt tillämpa dessa kunskaper och färdigheter på modellbyggande och utveckling av mjukvarulösningar som bidrar till applikationer inom en stor flora av tillämpningsområden.
  • Kunna arbeta som en team-medlem och effektivt samarbeta med andra specialister och bidra till lösningen av komplexa tekniska problem.
  • Vara kvalificerad för att; ta en ledande roll i mjukvaru-team, utvärdera och jämföra lösningar och fatta beslut. Kunna ytterligare fördjupa sin kunskap och bidra till utvecklingen inom området.
  • Vara en god kommunikatör som har förmågan att sammanhållet presentera tekniska och vetenskapliga resultat både muntligt och skriftligt.
  • Ha en god förståelse av datorers inverkan på samhälle, etiska frågeställningar inom området såväl som ansvaret hos yrkesverksamma datavetare.
  • Vara förberedd för livslångt lärande inom området.
 
Gemensamma bestämmelser
Gemensamma bestämmelser avseende särskild behörighet, anstånd, studieuppehåll, studieavbrott samt antagning till del av utbildningsprogram finns sammanställda i avsnitten b1-b6.
 
Beaktande av särskilda perspektiv
Enligt styrelsens direktiv.
 
Programmets innehåll
Programmet är baserat på fundamental matematisk, teoretisk och teknisk kunskap som studenten tillägnat sig på kandidatnivå. Dessa baskunskaper ska täcka programmering i olika språk och olika paradigm, algoritmer, databaser, systemmjukvara, operativsystem och matematisk kunskap som ska innefatta diskret matematik, logik och statistik.
Mastersprogrammet i datavetenskap är både teoretiskt och tillämpat. Ett antal kurser kommer att ge studenten den breda överblick och förståelse som krävs för att behärska det generella området. Samtidigt ger rätt val av kurser vidare specialisering inom ett begränsat område.
Kommunikationsfärdigheter (både muntliga som skriftliga), såväl som teamarbete betonas i hela programmet.
Varje år fastställer programnämnden exakt vilka kurser som ges inom programmet. Dessa kan hittas i programplanen. För varje kurs finns en kursplan som beskriver lärandemålen, organisationen, examinationen, nivåklassificering och huvudområde för kursen. Kursens nivå och huvudområde är viktiga för uppfyllandet av examenskraven för hela programmet.
 
Profiler/inriktningar
Specialiseringar inom programmet kan t ex vara:
  • Artificiell intelligens och data mining
  • Visualisering och datorgrafik
  • Datornätverk, distribuerade system och säkerhet
  • Inbyggda system
  • Programmering och mjukvarumetoder
Varje år fastställs de aktuella specialiseringsområdena av programnämnden. Om kraven för en specialisering uppfylls anges detta i examensintyget.
 
Forskarutbildningskurser
Vissa doktorandkurser kan läsas av programstudenterna. Dessa kurser fastställs av programnämnden i varje enskilt fall.
 
Examensarbete
Examensarbetet innefattar vetenskapligt arbete motsvarande 30 högskolepoäng. Studenten uppmuntras att utföra examensarbetet inom ett specialiseringsområde. Detta arbete ska handledas av en lärare i datavetenskap vid fakulteten.
 
Examenskrav
Programmet är utformat för att ge Teknologie Masterexamen (Tvåårig) i Datavetenskap.
Examenskraven är följande:
  • En kandidatexamen enligt tillträdeskraven.
  • Fullföljda kurser och examensarbete omfattande totalt 120 högskolepoäng från programplanen eller kurser efter särskilt beslut av programnämnden.
  • Samtliga obligatoriska kurser fullföljda.
  • Fullföljda kurser på avancerad nivå omfattande 90 högskolepoäng inkluderande:
    • Minst 30 högskolepoäng kurser inom huvudområdet Datavetenskap.
    • Examensarbete omfattande 30 högskolepoäng inom huvudområdet Datavetenskap
  • Minst 45 högskolepoäng kurser i matematik eller kurser som i hög utsträckning tillämpar matematik på högskolenivå på kandidatnivå eller masternivå, se lista på kurser som tillämpar matematik.
  • Examensarbete presenterat och godkänt i enlighet med LiTH:s allmänna bestämmelser.
Kurser som överlappar varandra innehållsmässigt är inte tillåtna att ha med i examen. Kurser från kandidatexamen får aldrig medräknas i examen från programmet.

Tillträdeskrav

Se Generella krav för antagning till masterprogram på svenska..

 
Övrigt om examen
Studenter som har studerat avancerade kurser inom datavetenskap före antagningen till programmet kan få dessa kurser tillgodoräknande inom programmet och/eller få obligatorisk kurser inom programmet utbytta med andra kurser. Tillgodoräknande är endast tillämpbart på kurser som inte redan ingår i annan programexamen.
 

Tekniska högskolan vid Linköpings universitet


Informationsansvarig: TFK , val@tfk.liu.se