studiehandbok@lith
 

Tekniska högskolan vid Linköpings universitet

 
År: 2016
 
Kandidatutbildning i samhällets logistik, 180 hp
/ Civic Logistics /
 
Programmets syfte/vision
Kandidatprogrammet Samhällets logistik syftar till att ge studenterna omfattande kunskaper inom logistik och grundläggande kunskaper om den organisation och de regler som styr samhället. Detta innefattar färdigheter i att kunna förstå synsätt, metoder och modeller som används för industriföretagens frågeställningar. Det innefattar också färdigheter i att kunna förstå vilka metoder och modeller som går att tillämpa i andra planeringssituationer inom offentlig eller därtill närliggande verksamhet, och med ett logistiskt synsätt även klara sådana tillämpningar. Studenterna ska också ha kunskaper om de regler och villkor som styr offentlig verksamhet och samhället i stort.

Kandidatprogrammet Samhällets logistik svarar framförallt mot regionala och nationella behov inom planeringsfunktioner inom kommun, landsting och stat samt övriga företag och organisationer som verkar i nära anknytning till kommun, landsting och stat. Programmet ska även svara mot ett internationellt behov.

Detta innebär att en student med examen från programmet Samhällets logistik skall:

  • kunna fungera väl både på en nationell och internationell arbetsmarknad
  • vara väl förberedd för att kommunicera logistiska tankesätt och metoder med målgrupper inom såväl kommun, landsting och stat som näringsliv
  • kunna bidra till att förverkliga effektivitetsförbättringar inom bland annat infrastruktur, produktion och transport inom samhället i stort
 
Programmål

Matematiska, naturvetenskapliga och teknikvetenskapliga kunskaper
Kandidater från programmet Samhällets logistik ska ha en förståelse för de centrala begreppen inom logistik. De skall också ha en förståelse för hur samhället organiseras och styrs. Studenterna skall kunna strukturera, formulera/modellera och lösa komplexa problem inom logistik. Fokus ligger på att tillämpa ett logistiskt synsätt och modeller och metoder från logistik, inom planeringssituationer som har begränsat med tradition i och erfarenhet av att arbeta med de modeller och metoder som är vanliga inom industriföretagets logistikfrågeställningar. Kandidaterna skall såväl självständigt som i grupp kunna identifiera, formulera och lösa problem samt genomföra nödvändiga uppgifter inom givna tidsramar. Kandidaterna skall dessutom ha viss kännedom om aktuell forskning inom delar av området.

Kandidater från programmet Samhällets logistik skall ha tillgodogjort sig:

  • en grundläggande matematisk färdighet, för att kunna använda matematik som ett verktyg inom tekniska och ekonomiska tillämpningar
  • en grundläggande förståelse för samhällets och offentlig verksamhets organisation och regelverk
  • omfattande kunskaper om och förtrogenhet med logistiska begrepp och metoder, inom gods- och personflöden, och därtill kopplade informationsflöden
  • förmåga att kritiskt värdera kunskap och utsagor om logistik och logistiska samband
  • förmåga att tillämpa logistiska metoder och modeller för att analysera och lösa komplexa styrnings-, planerings- och exekveringssituationer inom både näringsliv och samhället i övrigt
  • förståelse för logistikens roll och betydelse i ett industriföretags framgång
  • kunskaper om vetenskapliga metoder inom såväl ingenjörsvetenskap som samhällsvetenskap, och hur dessa kan tillämpas inom logistikområdet

Individuella och yrkesmässiga färdigheter och förhållningssätt
Kandidater från programmet Samhällets logistik skall besitta de individuella och yrkesmässiga färdigheter och förhållningssätt som krävs för att kunna söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning, samt kunna kritiskt diskutera företeelser, frågeställningar och situationer relaterade till ämnet.
Kandidater från programmet Samhällets logistik ska även ha en god förmåga att ta initiativ och vid behov tillägna sig ny kunskap inom och angränsande till ämnet logistik. Kandidaterna skall ha en förmåga att ta ansvar för sin egen roll i sitt arbete eller under sina fortsatta studier, med avseende på yrkesetik, ansvar och pålitlighet. Kandidaterna skall också kunna göra relevanta bedömningar inom sitt område med hänsyn taget till vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter.

Förmåga att arbeta i grupp ock kommunicera
Kandidater från programmet Samhällets logistik skall kunna samverka med andra personer med skilda kompetenser och erfarenheter och på olika befattningsnivåer. Det innebär en förmåga att på ett aktivt sätt medverka till ett väl fungerande arbete i grupper med tydliga roller och fördelning av ansvar och uppgifter. Kandidaterna kan även initiera, planera och utvärdera ett grupparbete.
Kandidater från programmet Samhällets logistik skall ha goda färdigheter i muntlig och skriftlig kommunikation. Detta innebär att kunna presentera information, problem, modeller och lösningar på ett strukturerat sätt, med relevanta tekniska hjälpmedel, i såväl tal som skrift.

Planering, utveckling och realisering av utvecklings- eller implementeringsprojekt med hänsyn till affärsmässiga och samhälleliga behov och villkor
Kandidater från programmet Samhällets logistik skall ha kännedom om teknikens roll i samhället, och samhällets behov av och förutsättningar för hållbara tekniska lösningar. Kandidaterna skall också ha förståelse för ekonomiska förutsättningar och möjligheter att införa befintliga och nya lösningar i befintliga och nya problemställningar. Kandidaterna skall också vara introducerade i hur ett utvecklings- eller implementeringsprojekt planeras, genomförs och redovisas.

 
Gemensamma bestämmelser
Gemensamma bestämmelser avseende särskild behörighet, anstånd, studieuppehåll, studieavbrott samt antagning till del av utbildningsprogram finns sammanställda i avsnitten b1-b6.
 
Beaktande av särskilda perspektiv
Enligt styrelsens direktiv.
 
Programmets organisation
Kandidatprogrammet i Samhällets logistik omfattar tre års studier. Programmet har gemensamma kurser under de fyra första terminerna. Under de återstående terminerna läses obligatoriska kurser samt valbara kurser utifrån students intresseområde. Programmet avslutas med ett examensarbete, omfattande 16 högskolepoäng, som presenteras och försvaras vid ett förannonserat seminarium.

I programplanen finns angivet vilka kurser som är obligatoriska (o) eller valbara (v) för respektive termin. Programnämnden bestämmer vilka kurser som skall vara obligatoriska och vilka som utgör valbara alternativ.

I examen får ingå 8 hp valfria kurser under förutsättning att det inte föreligger något överlapp av kursinnehållet med någon annan kurs i examen.

Kurser kan innehålla moment som medför kostnader för studenten.

 
Programmets innehåll
De fyra första terminerna innehåller ekonomi, matematik, samhällsvetenskap/humaniora och teknik.

Ekonomiblocket innehåller kurser i företags- och samhällsekonomi för att de studerande ska få förståelse för logistikens roll i olika samhällsfunktioner. Flera kurser är specialiserade mot logistik.

Inom matematikblocket används matematiken som ett verktyg för att lösa problem relaterade till logistik och närliggande områden. Baskunskaper inom matematik förstärks och metoder för optimering och simulering studeras.

Inom samhällsblocket behandlas bland annat miljöledning, säkerhet och räddningstjänst samt offentlig förvaltning.

Den pågående tekniska utvecklingen ger möjlighet till bättre och effektivare logistiklösningar och bättre planeringsmöjligheter. Därför innehåller teknikblocket kurser om till exempel IT-system, kommunikationsteknologi och geografiska informationssystem.

Under det tredje året sätts en personlig prägling på programmet genom val bland programmets valbara kurser.

I programplanen finns angivet vilka kurser som är obligatoriska och valbara. Kurser som överlappar varandra innehållsmässigt får ej ingå i examen samtidigt.

 
Examensarbete
Examensarbetet avser att visa, huruvida den studerande besitter förmåga att tillämpa sina under studietiden förvärvade kunskaper och att självständigt eller tillsammans med annan eller andra studerande behandla förelagd uppgift och omfattar 16 högskolepoäng, vilket motsvarar en tid av ca 11 effektiva arbetsveckor.
Examensarbetet väljs i samråd med en av programmets examinatorer. Examinator skall godkänna valet av examensarbete. Examensarbetet redovisas såväl skriftligt som muntligt vid en framläggning. Egen opposition och närvaro vid två ytterligare presentationer av examensarbeten skall också genomföras. Examensarbetet ska göras inom huvudområdet logistik.
För tillträde till examensarbetet krävs minst 135 högskolepoäng inom programmet.
 
Examenskrav
För att uppfylla kraven för kandidatexamen från programmet Samhällets logistik inom huvudområdet logistik, 180 hp, skall studenten, med godkänt resultat, ha fullgjort:
  • Kursfordringar innefattande samtliga obligatoriska kurser och valfria kurser ur programplanen inklusive examensarbete så att 180 hp uppnås.
  • Minst 15 hp i matematik/tillämpning inom matematik. Detta krav uppfylls med obligatoriska kurser på programmet.
  • Kursfordringar om 90 hp inom huvudområdet logistik. Däri skall ingå:
    • kurser på minst 18 hp på G2-nivå
    • examensarbete på minst 15 hp på G2-nivå
  • Kraven för godkänt examensarbete examinerat vid Tekniska högskolan vid Linköpings universitet

Kandidatprogrammet i Samhällets logistik leder till en kandidatexamen i logistik /Logistics/.

 

Tekniska högskolan vid Linköpings universitet


Informationsansvarig: TFK , val@tfk.liu.se