TFKE46 |
Proteinkemi, 6 hp
/Protein Chemistry/
För:
KeBi
|
|
Prel. schemalagd
tid: 41
Rek. självstudietid: 119
|
|
Utbildningsområde: Naturvetenskap
Huvudområde: Bioteknik, Kemi, Kemisk biologi Nivå (G1,G2,A): A
|
|
Mål:
IUAE-matris
Kursen avser att ge fördjupade kunskaper inom följande områden: proteinkemi, protein engineering, struktur-funktionssamband, proteiners biofysikalisk-kemiska egenskaper och metodologi för karaktärisering av proteiner.
Efter väl inhämtad kurs kan man:
- Identifera strukturmotiv och därifrån dra slutsatser om proteiners struktur och funktion.
- Söka information från olika databaser för att visualisera proteinstrukturer och jämföra proteinsekvenser.
- Utifrån detaljerade kemiska och fysikaliska egenskaper dra slutsatser om proteindynamik, struktur och funktion.
- Proteinveckningens grundläggande mekanismer och har en fördjupad förståelse av de faktorer som avgör ett proteins stabilitet.
|
|
Förkunskaper: (gäller studerande antagna till program som kursen ges inom, se 'För:' ovan) Allmän kemi, Organisk kemi och Biokemi
OBS! Tillträdeskrav för icke programstudenter omfattar vanligen också tillträdeskrav för programmet och ev. tröskelkrav för progression inom programmet, eller motsvarande.
|
|
Organisation: Undervisning sker i föreläsnings- och lektionsform. Vid datorlaborationer studeras 3-dimensionella strukturer av proteiner liksom datorsimulering av olika strukturer.
|
|
Kursinnehåll: Studier sker av olika strukturmotiv hos proteiner som alfadomänstrukturer, alfa/betastrukturer, antiparallella betastrukturer, membranproteiner, förutsägelse av proteinstrukturer. Vidare behandlas fysikalisk-kemiska egenskaper hos proteiner och metodik för studier av dessa. Moment som behandlas är kemiska egenskaper hos polypeptider, protein engineering, fysikaliska interaktioner som bestämmer proteiners egenskaper, bl.a. hydrofobinteraktionens roll, proteinstrukturens flexibilitet, proteiners stabilitet, proteinveckningsmekanismer, interaktion med andra molekyler, enzymkatalys.
|
|
Kurslitteratur: David Whitford: Proteins Structure and Function, Wiley.
|
|
Examination: |
TEN5
|
Skriftlig tentamen (U,3,4,5) |
6 hp
|
|
|
|
|