studiehandbok@lith
 

Tekniska högskolan vid Linköpings universitet

 
 
År : 2016
 
TFYA51 Projektkurs i fysik, design, tillverkning och test av sensor-chip, CDIO, 12 hp
/Project Course in Physics - Design and Fabrication of Sensor Chip, CDIO/

För:   MED   MSN   Y  


OBS!

Entreprenörskapsdelen överlappar med andra CDIO-kurser och poäng kan ej räknas flera gånger i examen


 

Prel. schemalagd tid: 42
Rek. självstudietid: 278

  Utbildningsområde: Teknik

Huvudområde: Fysik, Teknisk fysik   Nivå (G1,G2,A): A

  Mål:  IUAE-matris
Målet för kursen är att på ett tvärvetenskapligt och integrerat sätt ge studenterna en inblick i den verkliga ingenjörsvärlden genom ett projekt som gäller en praktisk produkt -en sensor - där stora möjligheter till innovationer och tillämpningar finns. Efter kursen ska studenten ha utökat sitt ingenjörskunnande och sina färdigheter som relaterar till det aktuella projektet, samt fått förståelse för arbetets teknologiska och strategiska värde. Efter kursen ska studenterna också ha kunskaper i projektledning (kopplat till användningen av LIPS), så att studenterna ska kunna arbeta tillsammans i projekt i en miljö lik den i industrin.
Kursens syfte är också att studenterna ska tillgodogöra sig kunskaper och förmågor inom entreprenörskapsområdet med tyngdpunkt på affärsplanering för nya verksamheter. Efter kursen ska studenten:
  • kunna redogöra för modeller som beskriver vad som krävs för att en ny verksamhet ska ha en stabil grund för sin vidare utveckling samt ha förmåga att bedöma verksamheters utvecklingsnivå med utgångspunkt i sådana modeller; samt
  • kunna redogöra för vilken information och vilka analyser som krävs för att värdera ett utvecklingsprojekt ur ett affärsmässigt perspektiv samt ha förmåga att samla in och analysera relevant information i detta syfte.


  Förkunskaper: (gäller studerande antagna till program som kursen ges inom, se 'För:' ovan)
Rekommenderade men ej nödvändiga: Halvledarteknik, Halvledarfysik, Ytfysik, Materiefysik, Sensorteknik, Moderna sensorsystem

OBS! Tillträdeskrav för icke programstudenter omfattar vanligen också tillträdeskrav för programmet och ev. tröskelkrav för progression inom programmet, eller motsvarande.

  Organisation:
Kursen följer "Conceive Design Implement Operate (CDIO) - programmet vid LiU och projektmodellen "Linköping Interactive Project Steering (LIPS)" används. Ett antal föreläsningar i början av kursen ger studenterna grunden för projektarbetet. Därefter delas studenterna in i grupper och använder den största delen av tiden till att genomföra ett projekt där en sensor utvecklas och testas i forskningslab.
Kursen pågår hela höstterminen.


  Kursinnehåll:
Den aktuella sensorn kommer att vara en typ av sensor som har högt teknologiskt och kommersiellt värde och som används t.ex. som gassensor för höga temperaturer för att upptäcka föroreningar i bilavgaser eller i rökgaser från värmepannor. Under ca 15 föreläsningar lär sig studenterna arbetets bakgrund och arbetsmetoder, och får grundläggande kunskaper nödvändiga för projektarbetet, inklusive
  1. fysik hos halvledare med stort bandgap,
  2. komponentfysik och processteknologi,
  3. tunnfilmsteknik,
  4. sensorfysik, mekanismer som används för detektion, t.ex. katalytiska ytreaktioner,
  5. databinsamling och signalbehandling
Projektet inleds sedan med en generell undersökning för att förstå forskningsbakgrunden, tekniska och sociala krav, samt vilka nya innovationer som krävs hos sensorn i det aktuella sensorsystemet:
  1. Studenterna designar komponenten och processen, hittar t.ex. lämpliga substrat- och gatematerial
  2. De deltar i materialkarakterisering och komponentframställning, samt montering av sensorerna.
  3. De karakteriserar sensorerna genom mätningar av sensorfunktionerna och prestandan hos sensorerna,
  4. Slutligen ska studenterna ge en allmänn diskussion om användbarheten av sensorerna i en riktig applikation såsom styrning av förbränningen i bilavgaser eller i rökgaserna från en villapanna.


  Kurslitteratur:
Bokkapitel, artiklar och kursanteckningar utvalda och redigerade av kursansvariga eller gästföreläsare (experter på sina respektive områden).

  Examination:
PRA1 UPG1
Skriftlig redovisning av gruppens arbete, konferenspresentation samt besvarande av frågor i samband med denna. (U,G)
Inlämningsuppgifter om entreprenörskap (U,G)
9 hp
3 hp
 
Gruppens arbete redovisas skriftligt i rapporter enligt LIPS dokumenten och en poster samt muntligt vid en konferenspresentation och besvarandet av frågor efter presentationen.
På kursen ges betygen Underkänd/Godkänd.



Undervisningsspråk är Engelska.
Institution: IFM.
Studierektor: Magnus Johansson
Examinator: Jens Eriksson
Länk till kurshemsida på kursgivande institution
Ansvarig programnämnd: Elektro&Fysik

Engelsk kursplan

Kursen bedrivs på ett sådant sätt att både mäns och kvinnors erfarenhet och kunskaper synliggörs och utvecklas.

Planering och genomförande av kurs skall utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som ingår i kursen skall därför genomföras med kursplanen som utgångspunkt.

Om inget annat anges ovan gäller betygsskala enligt avsnitt a8.5 i de gemensamma bestämmelserna.

Kursplanen gäller för 2016 enligt beslut av ansvarig programnämnd/fakultetstyrelse.

Tekniska högskolan vid Linköpings universitet


Informationsansvarig: TFK , val@tfk.liu.se
Senast ändrad: 12/06/2016