studiehandbok@lith
 

Tekniska högskolan vid Linköpings universitet

 
 
År : 2016
 
TSBB14 Signal- och bildbehandling, 6 hp
/Signal and Image Processing/

För:   TB  

 

Prel. schemalagd tid: 71
Rek. självstudietid: 89

  Utbildningsområde: Teknik

Huvudområde: Elektroteknik, Bioteknik   Nivå (G1,G2,A): G2

  Mål:  IUAE-matris
Kursen avser att ge grundläggande kunskaper om signal- och bildbehandling. Dessa utnyttjas sedan för att lösa tillämpade problem inom teknik, medicin och biologi. Sammanfattningsvis gäller att studenten, efter fullgjord kurs, förväntas kunna:
  • Redogöra för följande begrepp från 1D signalbehandling: deterministiska signaler, faltning, kontinuerliga och diskreta linjära system, kontinuerlig och diskret fouriertransform, sampling och rekonstruktion, samplingsteoremet, vikningsdistorsion, enkla filter (lågpass, högpass, bandpass).
  • Kunna räkna på signaler och system med hjälp av faltning, fourierserier, fouriertransform och z-transform (enkla problem).
  • Redogöra för generaliseringen från 1D till 2D för dessa begrepp: kontinuerlig och diskret fouriertransform med tillhörande teorem, sampling och rekonstruktion, faltning, omsampling och interpolation.
  • Tolka resultatet av en 2D Fouriertransform av en bild, såsom att förstå vad en spatiell frekvens innebär, samt redogöra för de vanligaste 2D faltningskärnornas utseende i spatial- och fourierdomän.
  • Redogöra för några klassiska bildbehandlingsoperationer såsom histogram, tröskelsättning och morfologiska operationer. Förstå hur man kan göra mätningar av area, längd, omkrets etc. i bilder.
  • Redogöra muntligt för fördjupade kunskaper inom en tillämpning av signal- eller bildbehandling. Redovisningen sker på engelska eller svenska och med Power-Point.


  Förkunskaper: (gäller studerande antagna till program som kursen ges inom, se 'För:' ovan)
En- och flerdimensionell analys, Programmering.

OBS! Tillträdeskrav för icke programstudenter omfattar vanligen också tillträdeskrav för programmet och ev. tröskelkrav för progression inom programmet, eller motsvarande.

  Organisation:
Kursen består av föreläsningar, lektioner, laborationer baserade på Matlab, samt ett grupparbete där en tillämpning studeras i form av en litteraturstudie och laborativt arbete i Matlab. Grupparbetet redovisas muntligt på svenska eller engelska och med Power-Point presentation.
Kursen pågår hela höstterminen.


  Kursinnehåll:
  • 1D signalbehandling: Allmänt om signaler och deras egenskaper. Fourier-serier. Faltning. Fouriertransformen med tillhörande teorem. TDFT och DFT. Dirac-pulsen. Sampling och rekonstruktion. ztransform.1D korrelation. Linjära tidskontinuerliga och tidsdiskreta system. Systemegenskaper såsom linjaritet, tidsinvarians, kasalitet och stabilitet.
  • 2D signalbehandling: Från 1D till 2D Fouriertransform. Kontinuerlig och diskret fouriertransform. TDFT och DFT. Sampling och rekonstruktion. Faltning och filtrering, translation, skalning, derivering, rotation, m fl linjära operationer på digitala bilder. Faltningskärnor i spatial- och fourierdomän: lågpass (gauss), högpass (laplace), deriverande(sobel). Kantdetektering med hjälp av magnituden av gradienten. Omsampling och interpolation. Histogram och tröskelsättning. Binär bildbehandling. 2D korrelation.
  • Exempel på tillämpningar: Signalbehandling av EKG-signal, datortomografi, magnetkamera, 3D-visualisering, analys av mikroskopi-bilder, bildkompression, hur fungerar en CD-skiva, ljudbehandling med phase vocoder.


  Kurslitteratur:
Kompendium: Signal- och bildbehandling.
Föreläsnings-power-point.
Laborationshäfte: Signal- and Image Processing.
Fördjupande litteratur kan t ex vara Oppenheim: Signals and systems. Prentice-Hall.


  Examination:
TENA LABA
En skriftlig tentamen (U,3,4,5)
En laborationskurs (U,G)
3,5 hp
2,5 hp
 



Undervisningsspråk är Svenska.
Institution: ISY.
Studierektor: Klas Norberg
Examinator: Maria Magnusson
Länk till kurshemsida på kursgivande institution
Ansvarig programnämnd: Kemi&Biologi

Engelsk kursplan

Kursen bedrivs på ett sådant sätt att både mäns och kvinnors erfarenhet och kunskaper synliggörs och utvecklas.

Planering och genomförande av kurs skall utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som ingår i kursen skall därför genomföras med kursplanen som utgångspunkt.

Om inget annat anges ovan gäller betygsskala enligt avsnitt a8.5 i de gemensamma bestämmelserna.

Kursplanen gäller för 2016 enligt beslut av ansvarig programnämnd/fakultetstyrelse.

Tekniska högskolan vid Linköpings universitet


Informationsansvarig: TFK , val@tfk.liu.se
Senast ändrad: 02/28/2014