studiehandbok@lith
 

Tekniska högskolan vid Linköpings universitet

 
 
År : 2016
 
NBID63 Tillämpad etologi, 15 hp
/Applied Ethology/

För:   ETH  

 

Prel. schemalagd tid: 120
Rek. självstudietid: 280

  Utbildningsområde: Naturvetenskap

Huvudområde: Biologi   Nivå (G1,G2,A): A

  Mål:  IUAE-matris
Beteende är det primära sättet genom vilket ett djur interagerar med och anpassar sig till sin fysiska och sociala miljö . Beteendet formas av både evolutionära och ontogenetiska processer och har därför en nära koppling till genetik och fysiologi . Att förstå beteendebiologi är därför en viktig grund för djupare insikter i adaptiv förmåga och behov hos djur . Därför är det också ett viktigt verktyg för att för att förstå djurens välbefinnande i fångenskap och den biologiska grunden för bevarande av djurarter . Studenten ska kunna bedöma och reflektera över de mekanismer, funktioner,fylogeni och ontogeni av beteendesystem , med fokus på beteende hos domesticerade djur och andra djur i fångenskap . Den studerande ska utveckla en färdighet i att hitta , utvärdera och sammanställa primär och sekundär forskningslitteratur om relevanta ämnen , och tillämpa metoder och teorier i nya sammanhang . Dessutom kommer studenten att utveckla färdigheter i att formulera relevanta vetenskapliga hypoteser om tillämpade etologiska problem , och planera, utforma och genomföra stela , kvantitativa studier för att testa dem . �"ven förmågan att analysera och tolka experimentella data kommer att utvecklas och studenten kommer att kunna kommunicera i nya sammanhang , bland annat för att presentera resultaten både i skriftlig och muntlig form . Studenten kommer också att syntetisera och reflektera över vetenskapliga resultat genom både skriftlig och muntlig kommunikation av resultat som erhållits genom litteratursökningar . Dessutom kommer studenten att utveckla kritisk bedömnings förmåga , för att göra vetenskaplig bedömning av vetenskapliga data om djurens beteende . Studenten ska också utveckla ett samhälleligt och etiskt perspektiv på användningen av etologi vid bedömning av djurens välbefinnande .

  Förkunskaper: (gäller studerande antagna till program som kursen ges inom, se 'För:' ovan)
Kandidatexamen i biologi, varav minst 5 hp inom området fysiologi.

OBS! Tillträdeskrav för icke programstudenter omfattar vanligen också tillträdeskrav för programmet och ev. tröskelkrav för progression inom programmet, eller motsvarande.

  Organisation:
Kursen består av föreläsningar , litteraturstudier och ett praktiskt projekt . Föreläsningarna syftar till att ge en överblick och struktur för de olika områdena som beskrivs nedan . Litteraturstudierna är avsedda att ge djup och detaljer till de olika ämnesområdena . Projektet syftar till att träna studenten i att utföra vetenskapliga etologiska studier i djurbesättningar, till exempel på gårdar , djurparker eller djurproduktionsenheter.

  Kursinnehåll:
Kursen behandlar följande ämnen:
  • Historia och bakgrund för tillämpad etologi
  • Etologiska metoder för provtagning och analys av data
  • Beteende genetik och djur domesticering
  • Beteende endokrinologi , stress och beteendestörningar
  • Motivation och djurskydd
  • Beteende och bevarande


  Kurslitteratur:
Rekommenderade kurslitteratur: Bolhuis & Giraldeau: The behaviour of animals; Barnard et al; Asking questions in biology; Martin & Bateson: Measuring behavior.

  Examination:
UPG1 UPG2 UPG3 HEM1
Deltagande på seminarier och inlämning (U,G)
Inlämning av uppgift för granskning (U,G)
Projektrapporter (U,G)
Hemtentamen (U,3,4,5)
2 hp
3 hp
5 hp
5 hp
 



Undervisningsspråk är Engelska.
Institution: IFM.
Studierektor: Agneta Johansson
Examinator: Per Jensen
Länk till kurshemsida på kursgivande institution
Ansvarig programnämnd: Kemi&Biologi

Engelsk kursplan

Kursen bedrivs på ett sådant sätt att både mäns och kvinnors erfarenhet och kunskaper synliggörs och utvecklas.

Planering och genomförande av kurs skall utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som ingår i kursen skall därför genomföras med kursplanen som utgångspunkt.

Om inget annat anges ovan gäller betygsskala enligt avsnitt a8.5 i de gemensamma bestämmelserna.

Kursplanen gäller för 2016 enligt beslut av ansvarig programnämnd/fakultetstyrelse.

Tekniska högskolan vid Linköpings universitet


Informationsansvarig: TFK , val@tfk.liu.se
Senast ändrad: 09/02/2015