|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
KURSPLAN | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ekonomisk historia 2, 20p | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Mål | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kursen syftar till att den studerande skall fördjupa sina kunskaper i ekonomisk historia och dess tillämpningar. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kursinnehåll | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kursen består av sex delkurser, varar de fyra första är litteraturkurser medan de två sista är en metod- och en uppsatskurs som är integrerade. 2.1 Den nya ekonoin och globaliseringens problem, 5 p Globaliseringen är den miljö som den nya ekonomin utvecklas i mot bakgrund av informations- och kommunikationsteknologiska framsteg som skett under de senaste årtiondena. Storföretagen får ett större inflytande över den tredje världens länder; medierna blir globala; värderingar och kulturer kolliderar, ekonomisk policy strömlinjeformas via Världsbanken etc. Internationell resursfördelning, uppkomsten av handel mellan länder och välfärdseffekter av handel och handelspolitik, analyseras också. 2.2 Produktion och konsumtion, 3 p Målet med kursmomentet är att den studerande ska tillägna sig kunskaper om hur produktion och konsumtion är sammanlänkade samt hur det påverkar den politiska ekonomin i världen från individ till global nivå. Speciell tonvikt läggs vid produktion och konsumtion av mat. 2.3 Teknik och miljö, 3 p Målet med kursmomentet är att den studerande ska tillägna sig kunskaper om teknikens mångfald och debatten om dess betydelse för ekonomi, natur och samhälle. 2.4 Företag, finansiering och entreprenörskap, 3 p Målet med kursmomentet är att ge kunskaper i framväxten av svenskt näringsliv och skapa en förståelse av drivkrafterna till omvandlingen av näringslivet under 1900-talet. 2.5 Metod och uppsats, 6 p Metoddelen är ett stöd för uppsatsskrivandet och innehåller introduktion till kvantitativa och kvalitativa metoder. Målet med uppsatsskrivandet är att den studerande ska tillägna sig kunskaper om teknikens mångfald och debatten om dess betydelse för ekonomi, natur och samhälle. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Undervisning/Arbetsformer | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, lektioner, handledning och seminarier. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Examination | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Prov sker i form av tentamen vid slutet av varje delkurs eller i form av fortlöpande prov inom ramen för under- visningen eller i båda dessa former. Tentamen kan vara skriftlig eller muntlig. Studerande som underkänts två gånger på kursen eller del av kursen har rätt att begära en annan examinator vid förnyat examinationstillfälle. Den som godkänts i prov får ej delta i förnyat prov för högre betyg. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Förkunskap | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Genomgången Ekonomisk historia 1 med 15 poäng godkända eller motsvarande. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Betyg | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kursbevis | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kursbevis utfärdas av filosofiska fakultetsstyrelsen, efter begäran av den studerande. Begäran om bevis ska göras på särskild blankett som finns att hämta på Centrala studerandeexpeditionerna eller via http://www.liu.se/gf/studc/examen/ . Blanketten lämnas till StudentCentrum | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kurslitteratur | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Lista över kurslitteratur fastställs av ansvarig institution/motsvarande | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Övrigt | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Planering och genomförande av kurs skall utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som skall ingå i varje kurs skall därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen. Kursen bedrivs på ett sådant sätt att både mäns och kvinnors erfarenhet och kunskaper synliggörs och utvecklas. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|